Kredīts no 20 gadiem - Noderīga Informācija
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Padomi 13.12.2023

Kredīts no 20 gadiem - Noderīga Informācija

20 gadi ir vecums, kad lielākā daļa jauniešu tikko sākuši savu finansiālo ceļojumu un kļuvuši finansiāli patstāvīgi jeb ar saviem regulāriem ienākumiem.

Diemžēl ne visiem finansiālā ceļojuma sākums ir panākumiem bagāts, turklāt ne vienmēr iespējams visu paredzēt, tādēļ var nākties izmantot tādu iespēju kā kredīts.

Apsverot iespēju aizņemties, katram pašam vajadzētu rūpīgi izvērtēt kredīta nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt.

Tāpat aizdevēji definējuši dažādus nosacījumus, kas palīdz izvērtēt aizņēmēju maksātspēju un finansiālo disciplīnu - šī raksta turpinājumā esam apkopojuši noderīgu informāciju par kredītu no 20 gadiem.

Kredīta pieejamība 20 gadu vecumā

Latvijas Republikas teritorijā pilngadība iestājas 18 gadu vecumā, tādēļ daudziem varētu likties nesaprotami, kādēļ visbiežāk pieejami aizdevumi no 20 gadiem. Skaidrojums šim faktam ir diezgan vienkāršs - 18 gadu vecumā lielākā daļa jauniešu vēl dzīvo pie saviem vecākiem un mācās, visticamāk, viņiem nav pastāvīgas darba vietas ar regulāru darba algu.

Lai arī ir aizdevēji, pie kuriem ir pieejams kredīts no 18 gadiem, šī ir augsta riska debitoru grupa, tādēļ vairumā gadījumu pieejami aizdevumi no 20 gadiem.

Kā jau minējām, 20 gadi ir vecums, kad lielākā daļa jauniešu kļuvuši finansiāli patstāvīgi jeb ar saviem regulāriem ienākumiem, līdz ar to šajā vecumā veidojas izpratne par to, kā atbildīgi rīkoties ar savām finansēm.

Tomēr ir vēl virkne nosacījumu, kam jāatbilst, lai saņemtu kredītu no 20 gadiem:

  • Regulāri, oficiāli un pietiekami ienākumi;
  • Pozitīva kredītvēsture;
  • Latvijas Republikas pilsonis vai pastāvīgs iedzīvotājs;
  • Bankas konts kādā no Latvijas bankām u.c.

Visbiežāk pieejams tieši īstermiņa kredīts jeb ātrie kredīti no 20 gadiem, tomēr, atkarībā no jaunieša maksātspējas, finansiālās reputācijas un vajadzībām, var būt pieejami arī citi nebanku kredīti. Jebkurā gadījumā aizņemšanās ir ļoti atbildīgs solis, kam nepieciešams rūpīgi sagatavoties.

Kā sagatavoties kredīta saņemšanai

Atkarībā no izvēlētā aizdevuma veida, var nākties sadarboties ar aizdevēju vairāku gadu garumā. Lai sadarbība būtu veiksmīga un abpusēji patīkama, sagatavojies kredīta saņemšanai, veicot šādus soļus:

Novērtē savas finansiālās iespējas!

Apdomā - kādēļ Tev nepieciešams kredīts un kādu kredīta summu Tu vēlaties aizņemties? Vai Tavu ienākumu apmērs ir pietiekams, lai papildu visiem ikmēneša tēriņiem segtu arī ikmēneša kredītmaksājumu? Ņem vērā, ka ikmēneša kredītmaksājumam nevajadzētu pārsniegt 20% no visiem ienākumiem, turklāt tam nevajadzētu veltīt visus brīvos līdzekļus!

Pārbaudi savu kredītvēsturi!

Lai Tev būtu pieejams aizdevums no 20 gadiem, Tavai kredītvēsturei ir jābūt pozitīvai, tādēļ pārbaudi savu kredītvēsturi! Pozitīva kredītvēsture ir iespēja saņemt izdevīgākus kreditēšanas nosacījumus - lielāku kredīta summu, garāku atmaksas termiņu, zemākas procentu likmes u.c. Savukārt gadījumā, ja kredītvēsture ir negatīva, kredīts no 20 gadiem, visticamāk, tiks atteikts. Ja nepieciešams, uzlabo savu kredītvēsturi, piemēram, rūpīgi pildot visas savas finansiālās saistības, palielinot savus ienākumus vai arī izveidojot uzkrājumu.

Izpēti un salīdzini dažādus aizdevējus un piedāvājumus!

Mūsdienās pieejami daudz un dažādi aizdevēji un aizdevumu veidi, tādēļ, lai būtu drošs, ka izvēlies piemērotāko un labāko aizdevēju un piedāvājumu, izpēti un salīdzini dažādus piedāvājumus!

Sākumā apskati aizdevēju mājaslapā pieejamo informāciju, pēc tam pievērs uzmanību arī internetā pieejamajām atsauksmēm.

Ņem vērā, ka piesakoties aizdevumam jeb aizpildot pieteikumu Tev nerodas nekādas saistības. Ja radušies kādi jautājumi, nebaidies sazināties ar izvēlēto aizdevēju!

Sagatavo visus nepieciešamos dokumentus!

Lai pārliecinātos par Tavu maksātspēju, atkarībā no izvēlētā aizdevuma veida, pieteikuma izvērtēšanas procesā aizdevējs var lūgt Tev dokumentus, kā bankas konta pārskats vai, piemēram, nekustamā īpašuma novērtējums.

Izpēti kredīta saņemšanas nosacījumus un jau laicīgi sagatavo visus nepieciešamos dokumentus, tādējādi nepieciešamo summu varēsi saņemt ātrāk.

Biežāk pieļautās kļūdas un kā no tām izvairīties?

Bieži sastopamas situācijas, kad aizņemšanās procesā tiek pieļautas kļūdas, kā rezultātā kredīta atmaksa sagādā budžeta slogu un citas problēmas.

Lai spētu izvairīties no šādām problēmām, esi informēts par biežāk pieļautajām kļūdām:

Lēmums aizņemties nav pārdomāts

Liela daļa cilvēku, īpaši jaunieši, mēdz aizņemties neapdomīgi un spontāni, neizvērtējot kredīta vajadzību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt. Tas var radīt grūtības atmaksāt kredītu, risku sabojāt kredītvēsturi un iekrist parādu tīklos, tādējādi ietekmējot finansiālo labklājību un iespējas nākotnē. Lai izvairītos no šādas kļūdas, lēmumam aizņemties jābūt apzinātam, vairākkārt pārdomātam un rūpīgi izvērtētam.

Netiek izpētīti/tiek nepareizi interpretēti kredīta nosacījumi

Kredīta līgums sastāv no daudz un dažādām detaļām, un ir situācijas, kad cilvēki neizlasa visu no A līdz Z un/vai interpretē līgumu nepareizi. Tas var radīt situāciju, kad kredīts izmaksā daudz vairāk nekā sākotnēji licies un/vai kredīts tiek atmaksāts ne tā, kā noteikts līgumā, kā rezultātā tiek, piemēram, kavēti maksājumi un nākas maksāt soda naudas. Lai izvairītos no šādas kļūdas, kredīta līgums jāizlasa ļoti rūpīgi, pievēršot uzmanību arī sīkajai drukai - ja līgums nav saprotams, ieteicams sazināties ar aizdevēju un/vai konsultēties ar kādu speciālistu.

Tiek izmantota pārāk liela aizdevuma summa

Uzzinot, ka ir pieejami kredīti no 20 gadiem, var būt vilinoši aizņemties vairāk nekā nepieciešams. Tas var radīt situāciju, kad daļa no kredīta tiek izmantota spontāniem pirkumiem/izklaidēm/vēlmju apmierināšanai, savukārt vēlāk, kad kredītu nākas atmaksāt, rodas budžeta slogs un grūtības segt ikmēneša maksājumu. Lai izvairītos no šādas kļūdas, rūpīgi izvērtē mērķi, kādam aizņemies un summu, kāda Tev ir nepieciešama šim mērķim! Ja neesi drošs, ka zini precīzu summu, protams, var aizņemties nedaudz vairāk, tomēr nepārspīlē! 

Kādas ir alternatīvas un iespējas

Kredīts no 20 gadiem varētu likties vilinoša doma, tomēr jāatceras, ka jebkurš kredīts ir risinājums tajās situācijās, kad citu alternatīvu nav. Ja arī Tu plāno izmantot tādu iespēju kā kredīts jau no 20 gadu vecuma, apdomā - cik steidzami Tev nepieciešama nauda un kādas ir alternatīvas? Vai kredīts ir labākais naudas iegūšanas veids? Vai nauda nepieciešama tik steidzami, ka nevari veltīt laiku, lai nepieciešamo summu pakāpeniski ietaupītu?

Jaunības maksimālismā varētu būt vilinoši izmantot kredītu izklaidēm un spontāniem pirkumiem, taču aizdevums no 20 gadiem ir liela atbildība, kas pieprasa rūpīgu izvērtēšanu un plānošanu - lai arī liela daļa kredītu ir pieejami vecumā no 18 līdz 75 gadiem, tas nenozīmē, ka vajadzētu aizņemties ikreiz, kad nepieciešami finansiāli līdzekļi. Kredīti nav paredzēti spontāniem pirkumiem, izklaidēm un vēlmju apmierināšanai, tieši pretēji - domājot par savu nākotni, lēmumam izmantot kredītu no 20 gadiem jābūt apzinātam un pārdomātam. 

Ja tomēr citu alternatīvu nav un kredīts ir apzināts lēmums, pieteikties aizdevumam ātri un ērti varat nebanku aizdevēju mājas lapās. Nebanku aizdevēji parasti piedāvā tādus finanšu pakalpojumus kā patēriņa kredīts internetā, auto kredīts, kredīts remontam, kredītu apvienošana u.c. 

Atgriezties uz sākumu