Izvēlies gudri: viss, kas jāzin par nebanku kredītiem
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Padomi 22.09.2023

Izvēlies gudri: viss, kas jāzin par nebanku kredītiem

Aizdevumi mūsdienās pieejami ne tikai bankās – jau vairāk nekā desmit gadu kreditēšanas jomā darbojas arī nebanku kredītdevēji.

Šobrīd nebanku kredīti Latvijā ir visai populāri, turklāt Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) statistikas dati liecina, ka nebanku aizdevēju izsniegto aizdevumu īpatsvars ik gadu pieaug.

Nebanku kredīti no tradicionālajiem banku kredītiem galvenokārt atšķiras ar mērķi, pieejamo naudas summu un aizdevuma atmaksas termiņu.

Plāno izmantot tādu finanšu pakalpojumu kā aizdevums? Lai spētu pieņemt gudru un pārdomātu lēmumu, turpini lasīt šo rakstu, kurā esam apkopojuši visu, kas būtu jāzin par nebanku kredītiem.

Nebanku kredītu veidi

Ātrais kredīts

Ātrais kredīts (dēvēts arī par sms kredītu) ir kredīts ar salīdzinoši mazu aizdevuma summu un īsu atmaksas termiņu - visbiežāk līdz 10 000 eiro ar atmaksas termiņu līdz 5 gadiem. Tas ir piemērots risinājums neparedzētiem, steidzamiem tēriņiem, piemēram:

  • Sadzīves tehnikas un auto remonts;
  • Ārsta apmeklējums un medikamentu iegāde;
  • Rēķinu apmaksa u.c.

Ātrā kredīta galvenās priekšrocības: visbiežāk naudu ir iespējams saņemt pāris minūšu laikā; nav jānorāda aizdevuma mērķis; nav nepieciešama ķīla vai galvotājs.

Ātrā kredīta galvenie trūkumi: maza aizdevuma summa; īss atmaksas termiņš; salīdzinoši ļoti augstas procentu likmes. 

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir kredīts ar salīdzinoši lielu aizdevuma summu un garu atmaksas termiņu - visbiežāk līdz 25 000 eiro ar atmaksas termiņu līdz pat 10 gadiem. Patēriņa kredīts internetā ir populārākais nebanku aizdevēju pakalpojums. Tas ir piemērots risinājums lielākiem, plānotiem tēriņiem, piemēram:

  • Auto iegāde;
  • Mājokļa labiekārtošana un remonts;
  • Ārstniecības pakalpojumi;
  • Studijas, kvalifikācijas celšana u.c.

Patēriņa kredīta galvenās priekšrocības: liela aizdevuma summa; nav nepieciešama ķīla vai galvotājs; garš atmaksas termiņš.

Patēriņa kredīta galvenie trūkumi: var būt jānorāda aizdevuma mērķis; pieteikuma izvērtēšana un naudas saņemšana prasa ilgāku laiku.

Kredītlīnija

Kredītlīnija ir kredīts ar noteiktu kredītlimitu, kuru aizņēmējs var tērēt pēc vajadzības - visbiežāk līdz 5000 eiro ar atmaksas termiņu līdz 5 gadiem.

Tas ir piemērots risinājums maziem, neparedzētiem tēriņiem vai drošības spilvena izveidei, lai tad, kad nauda nepieciešama, tā ir pieejama uzreiz.

Kredītlīnijas galvenās priekšrocības: nav jānorāda naudas izmantošanas mērķis; naudu var tērēt pēc vajadzības; iespējams atmaksāt ātrāk; procentu maksājumi jāveic tikai par izmantoto naudas summu; nav nepieciešama ķīla vai galvotājs.

Kredītlīnijas galvenie trūkumi: viegli pārvērtēt savas finansiālās iespējas un aizņemties vairāk par nepieciešamo.

Nebanku kredīti - priekšrocības

#1 Ērta un vienkārša pieteikšanās, naudas saņemšana

Pieteikties nebanku kredītam ir ērti un vienkārši, jo, salīdzinot ar bankas kredītiem, naudas aizņemšanās process ir mazāk birokrātisks. Pieteikties nebanku kredītam ir iespējams internetā, aizdevēja mājaslapā, jebkurā sev ērtā vietā un laikā, turklāt pieteikuma apstiprinājums un naudas izmaksa notiek salīdzinoši ātri.

Ir situācijas, kad pieteikumu izvērtē un aizdevumu izsniedz pat ātrāk nekā stundas laikā, taču, protams, jāņem vērā, ka tas atkarīgs arī no aizdevēja darba laika. 

#2 Pieejamas arī mazas aizdevuma summas ar īsu atmaksas termiņu

Šī ir viena no galvenajām nebanku kredītu priekšrocībām, kā arī atšķirībām starp banku un nebanku aizdevumiem - kamēr bankas kredīti visbiežāk ir apjomīgi un ar garu atmaksas termiņu, starp nebanku kredītiem ir arī kredīti ar mazākām aizdevuma summām un īsākiem atmaksas termiņu. Šādi kredīti var būt noderīgi neparedzētu izdevumu segšanai vai citu nelielu finansiālu grūtību pārvarēšanai. 

#3 Plašas izmantošanas iespējas

Bankas kredītiem visbiežāk ir konkrēti naudas tērēšanas mērķi, piemēram, studiju kredīts, kas paredzēts studiju maksas segšanai. Ir arī konkrētiem mērķiem paredzēti nebanku kredīti, piemēram, kredīts auto iegādei, bet vairumā gadījumu nebanku kredītus ir iespējams izmantot daudz un dažādiem mērķiem, turklāt tos noformējot visbiežāk netiek jautāts mērķis, kuram nauda tiks izmantota. Tomēr atcerieties, ka tādu finanšu pakalpojumu kā kredīts būtu jāizmanto nopietniem mērķiem, nevis izklaidēm un iegribu īstenošanai! 

#4 Nav nepieciešama ķīla vai galvotājs

Tā kā nebanku kredītu naudas summas parasti ir mazākas nekā bankas kredītiem, nebanku kredīta saņemšanai nav nepieciešama ķīla vai galvotājs. Tas pamatīgi atvieglo, t.sk. paātrina pieteikuma izskatīšanas un naudas izmaksas procesu. 

#5 Pievilcīgi bonusi

Šobrīd, kad nebanku kredītdevēju ir gana daudz un konkurence ir sīva, nebanku aizdevēji piedāvā dažādus pievilcīgus papildu bonusus, piemēram, kredīta piešķiršanu bez komisijas maksas; 100 dienas bez ikmēneša procentu likmes; iespēju atmaksāt kredīta summu pirms termiņa bez papildu maksas u.c. Protams, šādu bonusu esamība un bonusu būtība atkarīga no izvēlētā nebanku aizdevēja. 

Lai arī nebanku kredītiem ir daudz priekšrocību, tiem ir arī trūkumi. Jāņem vērā, ka viena un tā paša aizdevuma veida nosacījumi pie dažādiem aizdevējiem var atšķirties, tādēļ, pirms pieņemat gala lēmumu, svarīgi izvērtēt ne tikai aizdevēju, bet arī tā piedāvāto finanšu pakalpojumu (priekšrocības un trūkumus). 

Kā pietiekties nebanku kredītam?

Lai pieteiktos nebanku kredītam, nepieciešams vien interneta pieslēgums un viedierīce - tad jāaizpilda pieteikums izvēlētā nebanku aizdevēja mājaslapā vai mobilajā aplikācijā.

Pieteikumu iespējams aizpildīt dažu minūšu laikā, un tajā jānorāda svarīgākā informācija par sevi un saviem ienākumiem. Šo informāciju aizdevēji izmanto tikai un vienīgi, lai izvērtētu klienta iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt. 

Vairumā gadījumu pieteikums tiek izskatīts un atbilde tiek sniegta aptuveni 15 minūšu laikā. Pieteikties nebanku kredītam ir iespējams, neatkarīgi no vietas, laika un apstākļiem, tomēr, kā jau minējām, jārēķinās ar nebanku aizdevēja darba laiku. 

3 izplatītākie mīti par nebanku kredītiem mūsdienu sabiedrībā

Tas, vai izvēlēties bankas vai nebanku kredītu, ir tikai un vienīgi Tavās rokās. Šo izvēli mēdz sarežģīt dažādi sabiedrībā esoši mīti, tādēļ, lai vajadzības gadījumā palīdzētu Tev izdarīt labāko izvēli, esam apkopojuši un atspēkojam 3 izplatītākos mītus par nebanku kredītiem mūsdienu sabiedrībā:

#1 Nebanku kredītiem ir augstākas procentu likmes

Aizdevuma procentu likmes apmērs galvenokārt atkarīgs no klienta ienākumiem un kredītvēstures - ja ienākumi pret vēlamo kredītu ir pietiekami, oficiāli un regulāri, kā arī kredītvēsture ir pozitīva, visticamāk, procentu likme būs izdevīga.

Arī tad, ja esi nolēmis aizņemties bankā, kurā esi ilggadējs klients, ne vienmēr Tev tiks piedāvāta izdevīgākā procentu likme. Turklāt, 2015. gadā tika pieņemti grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas ierobežo kredītu kopējo izmaksu apjomu, līdz ar to procentu likmes maksājumi nevar pārsniegt 100% no sākotnēji izsniegtās kredīta summas.

Pirms aizdevuma noformēšanas vienmēr vajadzētu salīdzināt dažādu banku un nebanku aizdevēju procentu likmes!

#2 Nebanku kredīti rada lielāku finanšu slogu

Tās, kādu finanšu slogu rada nebanku kredīts, galvenokārt atkarīgs no klienta attieksmes. Aizņemoties nebanku kredītu, klientam uzreiz nerodas finanšu slogs. Jo nopietnāk un atbildīgāk klients pieņem lēmumu par kredīta nepieciešamību un jo godprātīgāk veic naudas atmaksu, jo lielāka iespēja, ka kredīts neradīs finanšu slogu.

#3 Nebanku kredītu atmaksas process ir ļoti vienkāršs

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, vienkārša ir ne tikai pieteikšanās nebanku kredītam, bet arī tā atmaksa - sarežģīt nebanku kredīta atmaksas procesu var tikai pats klients, nepildot uzņemtās finansiālās saistības vai, vēl sliktāk, ignorējot aizdevēju. Turklāt, nebanku kredītdevēji tiek stingri kontrolēti, tos uzrauga Patērētāju tiesības aizsardzības centrs, tadējādi nebanku aizdevēji nevar apgrūtināt kredīta atmaksas procesu, izveidojot kādus īpašus nosacījumus. 

Noformējot nebanku kredītu, katram klientam tiek izveidots mājaslapas lietotāja profils, kurā vienmēr sev ērtā vietā un laikā var pārskatīt visu ar kredītu saistīto informāciju, t.sk. kredīta apjomu; atmaksas termiņus; aizdevēja rekvizītus u.c. Tāpat nebanku kredītdevēji vienmēr ir gatavi palīdzēt klientiem, atbildot uz visiem klientam interesējošiem jautājumiem, lai atmaksas process būtu pēc iespējas veiksmīgāks.

Atgādinām - banku un nebanku kredīti ir nopietnas saistības, kas var radīt finanšu slogu, tādēļ kredīta piemērotība situācijai, nepieciešamība aizņemties, kā arī savas iespējas godprātīgi atmaksāt aizdevumu jāapdomā ar lielu atbildību.

Atgriezties uz sākumu