Kredīts ar sliktu kredītvēsturi - Ko noderīgi zināt?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Padomi 03.11.2023

Kredīts ar sliktu kredītvēsturi - Ko noderīgi zināt?

Ar sabojātu kredītvēsturi, iespēja saņemt kredītu ir visai ierobežotas. Latkredits ir risinājums Tavai sarežģītajai situācijai – kredīts pret ķīlu. Aizpildi pieteikumu un saņem piedāvājumu. 
Kā nodrošinājums kredītam kalpo nekustamais īpašums, kas ar būt uz Tava vārda vai citas personas, piemēram ģimenes locekļa, drauga vai paziņas. Nodrošinājums mazina risku finanšu iestādei izsniedzot kredītu, tādēļ iespēja saņemt lielāku aizdevuma summu ar zemākiem procentiem, kā piemēram patēriņa kredītiem vai kredītlīnijām. 

Izvēlies kredītu pret ķīlu ja: 

  • Kredītvēsturē ir parādi un aizdevēji atsaka aizdevumus;
  • Nav regulāri ienākumi, bet tomēr nepieciešams aizdevums;
  • Nepieciešams refinansēt esošās saistības, kuras ir ar augstiem procentiem;
  • Vajadzīga lielāka aizdevuma summa kā var piedāvāt kredītlīnijas vai patēriņa kredīti.

Kādas prasības ir kredīta ar sliktu kredītvēsturi noformēšanai Latvijā?

Nosacījumi, lai noformētu kredītu ar sliktu kredītvēsturi, pie dažādiem aizdevējiem var būt atšķirīgi, taču galvenokārt prasības Latvijā ir sekojošas:

  • Jābūt pilngadīgam (vismaz 18 gadi);
  • Jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam;
  • Jābūt derīgam tālruņa numuram un e-pasta adresei;
  • Jābūt derīgam kontam kādā no Latvijas bankām;
  • Jābūt Latvijas Republikas pilsonim;
  • Jābūt pastāvīgiem, pietiekamiem un regulāriem ienākumiem (pierādāmi ar darba līgumu);
  • Jābūt atvērtam un gatavam komunicēt ar aizdevēju.

Obligāti vajadzētu sniegt aizdevējam par sevi patiesas ziņas - ja cilvēkam ir slikta kredītvēsture un viņš piesakās kredītam, taču sniedz aizdevējam par sevi nepatiesas ziņas, aizdevējs var pievienot aizņēmēju melnajam sarakstam.

Vajadzētu paskaidrot aizdevējam iemeslus, kādēļ kredītvēsture ir slikta - ja ir neatmaksātas kredītsaistības, jāpastāsta aizdevējam vairāk par aizdevuma summām, maksājumu kavējumiem utt.

Informācija par personas kredītvēsturi pieejama dažādos avotos, un nav nekādas nozīmes sniegt nepatiesas ziņas, jo aizdevējs jebkurā gadījumā uzzinās patiesību. Svarīgi pierādīt, ka, par spīti tam, ka kredītvēsture ir slikta, esat gatavs sadarboties un izrādīt iniciatīvu, lai sadarbība būtu pēc iespējas veiksmīgāka - patiesu ziņu sniegšana ir pirmais solis uz veiksmīgu sadarbību. 

Jārēķinās, ka sliktas kredītvēstures dēļ aizdevējs var noteikt neizdevīgākus aizdevuma nosacījumus vai atteikt kredīta piešķiršanu. Patēriņa kredīts ar sliktu kredītvēsturi un citi aizdevumu veidi diemžēl tādā gadījumā tiks atteikti. Vienīgā iespēja aizņemties ar sliktu kredītvēsturi ir kredīts pret nekustamā īpašuma ķīlu, kam, salīdzinot ar citiem aizdevuma veidiem, ir izdevīgas procentu likmes, jo ķīla kalpo kā garantija, ka aizdevējs atgūs savu naudu. Jāsaprot, ka slikta kredītvēsture aizdevējā rada pamatotas šaubas par godprātīgu kredīta atmaksu, tādēļ ķīla var kalpot kā iemesls, kādēļ aizdot, ja reiz cilvēks jau aizņēmies, bet aizdevumu nav atmaksājis.

Ja esi nolēmis aizņemties ar sliktu kredītvēsturi, savas iespējas atmaksāt kredītu izvērtē īpaši rūpīgi. Nekādā gadījumā neizmanto aizdevēja labos nodomus - ja Tava attieksme liecinās par to, ka saistības netiks godprātīgi pildītas, visi nākamie pieteikumi kredītiem tiks automātiski noraidīti! Aizdevēji ļoti rūpīgi izvērtē katru pieteikumu, šādiem klientiem neuzticas un informāciju par tiem nodod tālāk citām organizācijām.

Kā uzlabot kredītvēsturi, lai mūsdienu finanšu pakalpojumi būtu pieejamāki - 4 noderīgi padomi

Kredītvēsture tiešā veidā ietekmē iespējas iegādāties vēlamās preces/saņemt pakalpojumus, turklāt pozitīva kredītvēsture paver iespējas saņemt finansiāli izdevīgākus darījumus. Tomēr, ja kredītvēsture ir sabojāta, neuztraucies - par laimi, tas nav uz visu dzīvi! Dati par kredītsaistībām tiek saglabāti piecus gadus pēc tam, kad kredītsaistības pilnībā izbeigtas un desmit gadus pēc pirmās dienas, ja kavēts kredītmaksājums un aizdevums nav atmaksāts. Mūsdienās, izvērtējot klienta maksātspēju, tiek pievērsta uzmanība kredītvēstures datiem pēdējā pusgada vai gada laikā. 

Lūk, 4 padomi, kā uzlabot kredītvēsturi, lai mūsdienu finanšu pakalpojumi būtu pieejamāki:

1. Izanalizē pašreizējo situāciju!

Lai uzlabotu savu kredītvēsturi, vajadzētu sākt ar pašsaprotamām lietām jeb izanalizēt pašreizējo situāciju. Rīkojies sekojoši:

  • Apskati savu kredītvēsturi, lai uzzinātu tās stāvokli;
  • Ja Tev ir parādi - sazinies ar pārdevēju/pakalpojuma sniedzēju un uzzini par to vairāk (neatmaksātā summa, termiņš u.c. detaļas);
  • Vienojies par parāda atmaksu (maksājumu regularitāti, apjomu, termiņu u.c. detaļas).

Protams, ne vienmēr ir vienkārši vienoties par parāda atmaksu, jo naudas summu apmērs var būt ļoti liels - parāda summā parasti ietilpst ne tikai pamata maksājums, bet arī kavējuma soda naudas un procenti. Tomēr iniciatīvas izrādīšana ir ļoti liels un svarīgs solis ceļā uz kredītvēstures uzlabošanu.

2. Meklē veidus, kā palielināt ienākumus!

Izvērtējot klienta maksātspēju, viens no faktoriem, kam tiek pievērsta uzmanība, ir ienākumu apjoms - jo vairāk paliek pāri mēneša beigās, kad segti visi izdevumi, jo labāk! Apdomā, kā tos varētu palielināt - šajā gadījumā domā nevis par vienreizējiem ienākumiem, kā nevajadzīgu/neizmantotu lietu pārdošana, bet gan par pastāvīgiem ienākumiem! Varbūt Tev ir kāds hobijs, kuru iespējams pārvērst peļņā? Varbūt Tev ir kādas prasmes, kuras vari palīdzēt apgūt arī citiem? Lielāki ienākumi radīs stabilāku finansiālo situāciju.

3. Samazini esošās kredītsaistības!

Izvērtējot klienta maksātspēju, svarīgi, lai būtu vairāk brīvo līdzekļu jeb būtu pēc iespējas lielāka summa, kas paliek pāri, kad segti visi izdevumi. Ja Tev šobrīd ir aktīvas kredītsaistības, centies tās pēc iespējas samazināt! Ņem vērā, ka, ja esošo kredītsaistību segšanai jānonovirza 30-40% no ikmēneša ienākumiem, jauni naudas aizdevumi parasti netiek izsniegti.

4. Esi finansiāli aktīvs!

Pastāv populārs mīts, ka, ja kredītvēsturē nav redzama informācija par kredītsaistībām, tad tā ir pozitīva. Tomēr patiesībā šāda kredītvēsture neko nepasaka par klienta finansiālo reputāciju, un tā nav ne pozitīva, ne negatīva. Esi finansiāli aktīvs - jo ilgāka un daudzveidīgāka ir kredītvēsture, jo vairāk informācijas, kas palīdzēs izvērtēt maksātspēju! Tomēr atceries - kredītvēsturē jābūt ne tikai dažādām finansiālo saistību pozīcijām (dažādi aizdevumi, preces uz nomaksu, rēķini par pakalpojumiem), bet tām jābūt arī ar pozitīvu atmaksas disciplīnu. Nevajadzētu uzņemties jaunas finansiālās saistības tikai tādēļ, lai uzlabotu kredītvēsturi, jo tas var novest pie pārmērīgi liela finansiālā sloga, tādējādi radot risku sabojāt kredītvēsturi.

Kā saglabāt kredītvēsturi pozitīvu ilgtermiņā - 3 noderīgi padomi

Kredītvēsture ietekmē mūsu iespējas un labklājību visas dzīves garumā, tādēļ par to vajadzētu domāt ilgtermiņā, pakāpeniski ieviešot ikdienā dažādus veselīgus finanšu paradumus.

Lūk, 3 padomi, kā saglabāt kredītvēsturi pozitīvu ilgtermiņā:

1. Visus maksājumus veic apzinīgi!

Lai saglabātu pozitīvu kredītvēsturi, visus maksājumus vienmēr vajadzētu veikt apzinīgi, noteiktajos termiņos. Tas attiecas ne tikai uz ikmēneša kredītmaksājumiem, bet arī uz mobilo sakaru, interneta, komunālo pakalpojumu rēķiniem, ceļu satiksmes pārkāpumu sodiem, tehnikas līzinga maksājumiem u.c.

Ja kādu iemeslu dēļ kādu no maksājumiem nespēj veikt laikā, nekādā gadījumā neignorē pārdevēju/pakalpojuma sniedzēju, bet gan sazinies ar to, lai vienotos par abpusēji apmierinošu risinājumu! Ilgtermiņa naudas pārvaldībai, t.sk. aizdevumu atmaksai var palīdzēt budžeta izveide.

2. Rūpīgi apdomā katru aizdevumu!

Viens no ātrākajiem un vienkāršākajiem veidiem, kā sabojāt savu kredītvēsturi, ir nepārdomāti naudas aizdevumi. Ja kādu iemeslu dēļ nepieciešams izmantot tādu finanšu pakalpojumu kā aizdevums, rūpīgi izvērtē tā nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas to godprātīgi atmaksāt. Nekādā gadījumā neizmanto jaunu aizdevumu, lai segtu esošās kredītsaistības, jo tādā veidā rodas daudz lielāks finanšu slogs un risks sabojāt kredītvēsturi.

Tas pats attiecas arī uz nepārdomātiem galvojumiem. Ņem vērā - ja kļūsi par galvotāju un aizņēmējam radīsies problēmas ar kredītsaistību izpildi, par to nāksies atbildēt Tev, tādējādi Tava kredītvēsture būs atkarīga no cita cilvēka. Uzņemoties galvotāja lomu, rūpīgi izvērtē, vai aizņēmējs spēs godprātīgi pildīt finanšu saistības un vairākkārt apdomā, vai Tu esi gatavs riskēt - arī tad, ja esi nolēmis kļūt par galvotāju ļoti labam draugam/radiniekam/paziņam.

3. Parūpējies par oficiāliem ienākumiem!

Izvērtējot klienta maksātspēju, liela uzmanība tiek pievērsta ne tikai ienākumu apjomam, bet arī tam, vai ienākumi ir pastāvīgi un oficiāli. Ja esi darba attiecībās, pārliecinies, ka Tavi ienākumi ir pierādāmi ar darba līgumu, jo neoficiāli ienākumi var radīt priekšstatu, ka veic nelegālas darbības un apgrūtināt Tavas iespējas saņemt aizdevumu/iegādāties preci/saņemt pakalpojumu.

Kredītu apvienošana - iespēja apvienot līdz pat 10 kredītiem vienā maksājumā

Mūsdienās ir daudz un dažādi kredītu veidi, kas paredzēti dažādām vajadzībām, līdz ar to var būt situācija, kad kredīti tiek noformēti pie dažādiem aizdevējiem. Daļai no šiem kredītiem var būt neizdevīgi nosacījumi, t.sk. augstas procentu likmes, turklāt vairāku kredītu atmaksa var būt sarežģīta, jo var atšķirties maksājumu apjomi, datumi u.c. Ja liekas, ka esošo kredītu slogs kļūst pārāk liels, var būt noderīga tāda iespēja kā kredītu apvienošana - tā paredz apvienot visus kredītus vienā ilgtermiņa kredītā ar mazāku ikmēneša maksājumu, saņemot labākus nosacījumus. Kredītu apvienošana ir risinājums, kas palīdz apvienot līdz pat 10 kredītiem vienā maksājumā.

Tā kā viens no galvenajiem kredītu apvienošanas pakalpojuma mērķiem ir sniegt palīdzību finansiāli sarežģītās situācijās, vairumā gadījumu iespējama kredītu apvienošana arī ar sliktu kredītvēsturi. Tā ir iespēja uzlabot finansiālo situāciju un palielināt izredzes nākotnē saņemt kredītus ar izdevīgākiem nosacījumiem. Ņem vērā - ja klients ar sliktu kredītvēsturi piesakas kredītu apvienošanai, viņam var tikt jautāta ķīla. To, vai Tev ir pieejams šāds pakalpojums ar sliktu kredītvēsturi, vari noskaidrot, aizpildot pieteikumu izvēlētā aizdevēja mājaslapā - pieteikuma aizpildīšana ir bez maksas un nerada nekādas saistības. 

Lai nepasliktinātu savas iespējas pretendēt uz kredītu apvienošanu, to, ka radušās problēmas ar aizdevumu atmaksu, ir svarīgi apzināties laicīgi. Jo ilgāk kavēsi maksājumus, jo vairāk cietīs Tava kredītvēsture, savukārt, laicīgi piesakoties kredītu apvienošanai, pastāv iespēja, ka aizdevējs piedāvās kredītu apvienošanu bez ķīlas vai ar citiem draudzīgiem nosacījumiem, kas varētu palīdzēt veiksmīgi atmaksāt esošos aizdevumus.

Tas, vai kredītvēsture būs pozitīva vai negatīva, atkarīgs no katra paša, tādēļ katram finanšu darījumam jābūt apzinātam un rūpīgi pārdomātam. Mūsdienās kredītvēsture kļūst arvien svarīgāka, jo to ņem vērā ne tikai aizdevēji, bet arī potenciālie darba devēji, turklāt dažādos gadījumos, ne tikai tad, ja pretendējat uz amatu, kas saistīts ar finansēm. Pozitīva kredītvēsture rada pozitīvu tēlu un paver durvis uz izdevīgiem finanšu darījumiem, tādā veidā uzlabojot dzīves kvalitāti. 

Izprotot kredītvēsturi - to, kā tā veidojas un kā to uzturēt, iespējams pieņemt gudrus finanšu lēmumus. Ja tomēr kādu iemeslu dēļ Tava kredītvēsture šobrīd ir slikta, nepadodies - ņem vērā augstāk minētos padomus un sāc rūpēties par savu kredītvēsturi jau tagad!

Atgriezties uz sākumu