6 noderīgi padomi, kā ietaupīt naudu ikdienā
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 19.10.2022

6 noderīgi padomi, kā ietaupīt naudu ikdienā

Ietaupīt naudu var, lai vienkārši veidotu uzkrājumus un naudas rezerves, vai, lai iegādātos kādu konkrētu kārotu apjomīgu pirkumu, kā, piemēram, iegādātos auto vai veiktu mājās remontu, vai pat uzsāktu savu biznesu. 

Bet ilgstoša naudas krāšana nav vienīgais veids, kā iegūt kāroto. Ja ir vēlme izmantot naudu uzreiz, atbildīgi izvērtējot savas iespējas, tā vietā lai krātu, var izmantot arī finanšu pakalpojumus. Piemēram, kredītu remontam, auto iegādei vai patēriņa kredītu, ko izsniedz bez ķīlas. To, cik daudz naudas iespējams aizņemties, noteiks aizdevējs, balstoties uz Tavu kredītvēsturi un ienākumu līmeni. 

Svarīgi apzināties, ka jebkuras kredītsaistības ir nopietns darījums, un pirms šādu saistību uzņemšanās vienmēr rūpīgi jāapdomā kredīta nepieciešamība un spēja to atmaksāt. Turpinājumā daži padomi, kas ļaus ikdienā ietaupīt naudu, lai aizdevuma atmaksa vai uzkrājumu veidošana izdotos bez aizķeršanās. 

Ka ietaupīt naudu? - 6 Padomi 

#1 Apzini un seko izdevumiem, pierakstot tos 

Pirmais solis, lai varētu sākt ietaupīt naudu, ir saprast to, cik un kam šobrīd tiek tērēts. Izveido žurnālu, izmanto pierakstu kladi, vienkāršu izklājlapu vai kādu no bezmaksas aplikācijām, kurā var atzīmēt visus savus izdevumus, ne tikai rēķinus un apjomīgus pirkumus, bet arī ikdienā iegādātos sīkumus, piemēram, kafiju līdzņemšanai un viesmīlim atstāto dzeramnaudas apjomu. 

Lai vieglāk saprastu savu tēriņu paradumus, izveido kategorijas, tas ir, iedaliet izdevumus, piemēram, transporta, pārtikas, rēķinu nomaksas, izglītības un pilnveides, izklaides kategorijās. Pēc tam, kad nedēļu vai desmit dienas būs atzīmējis visus izdevumus, pārskati savus tērēšanas paradumus. Visticamāk, redzot visus savus izdevumus apkopotā veidā, uzreiz būs skaidrs, kur iespējams ietaupīt. 

Izmanto izdevumu sarakstu, lai veidotu ikmēneša budžetu, kurā ir ne tikai noteikta summa, kas nepieciešama regulāro izdevumu segšanai, bet arī naudas summa, kas paredzēta uzkrājumu veidošanai vai kredīta atmaksai. Arī tad, kad budžets sastādīts, turpini pierakstīt izdevumus un regulāri pārskati savus tērēšanas paradumus. 

#2 Taupi enerģiju 

Vienkāršs veids, kā samazināt izdevumus un kā ietaupīt naudu ir enerģijas taupīšana. Ietaupi naudu samazinot rēķinus un taupot elektrību, ūdeni, kā arī siltumu. Daži veidi, kā ietaupīt naudu, kas tiek maksāta par elektrību, ir, piemēram, izvēlēties energoefektīvu elektrotehniku, nomainīt parastās apgaismojuma spuldzes uz LED spuldzēm, kā arī piedomāt pie tā, lai lieki neatstātu ieslēgtu gaismu, televizoru un citas ierīces. 

Ņemot vērā aizvien augošās apkures izmaksas, visticamāk, arī ietaupīt naudu uz apkures rēķina varēs būtiski. Pirmais, ko nepieciešams izdarīt - iegādāties un uzstādīt termostatu, kas ļaus regulēt temperatūru, jo, samazinot telpas siltumu tikai par vienu grādu var ietaupīt aptuveni 6% apkures izdevumu. Tāpat pārliecinies par to, ka mājoklim nav siltuma zudumu, iespējams nozīmīgu enerģijas apjomu ietaupīt ļaus tieši mājokļa siltināšana. 

#3 Atbrīvojies no neizmantotiem abonementiem 

Vairums no mums izmanto dažādus abonementus, kā, piemēram, žurnālus, aplikācijas, straumēšanas vietnes, Spotify, Netflix vai esam biedri kādā klubā, piemēram, trenažieru zālē. Varētu šķist, kas gan ir pāris eiro mēnesī, ko par šiem abonementiem maksājat? Bet apkopojot visus maksājumus, var izrādīties, ka par šādiem abonementiem tiek maksāti vairāki desmiti eiro mēnesī. 

Protams, ja minētos abonementus ikdienā aktīvi izmanto, tikai, lai ietaupītu, no tiem atteikties nevajadzētu. Tomēr bieži vien gadās, ka ikdienā nemaz nesportojam, bet cītīgi turpinām par konkrēto pakalpojumu maksāt. Ir iespējams ietaupīt meklējot gan lētakas alternatīvas, gan pilnībā atsakoties no abonementiem, ko izmanto ļoti reti.  

Tāpat ir vērts pārskatīt arī, piemēram, interneta pieslēguma un mobilā telefona tarifu plānu.Var būt tā, ka mēnesī izmanto tikai vienu gigabaitu datu, bet katru mēnesi maksā par neierobežotu datu daudzumu. 

#4 Plāno pirkumus 

Labs veids, kā ietaupīt naudu ir, pirms doties uz veikalu, izveidot iepirkumu sarakstu. Tā būs iespēja ne vien iegādāties visu, kas nepieciešams, neko neaizmirstot, bet arī izvairīties no liekiem pirkumiem. 

Sarakstus var veidot ne tikai, lai iegādātos pārtikas produktus un mājsaimniecības preces, bet jebkurā brīdī, kad plāno iepirkties. Laiks, ko veltīsi pirkumu plānošanai, ļaus apdomāt, vai pirkums tik tiešām ir Tev nepieciešams, kā arī noteikt budžetu - to, kādu summu attiecīgās preces iegādei var tērēt iepirkšanās laikā. 

Apdomā arī, piemēram, pārtikas produktus, kas tiek pirkti bieži. Ja salātlapas biežāk tiek izmestas, nevis apēstas, varbūt ir vērts atrast alternatīvus produktus, kas tik tiešām tiks izmantoti. Tāpat bieži vien labs veids, kā ietaupīt naudu ir iepirkties internetā, jo mums ir iespēja salīdzināt dažādu tirgotāju piedāvājumus un produktus, un nemaz nav jādodas uz veikalu. 

#5 Neizmanto pakalpojumus, ja to vari izdarīt pats 

Cita iespēja, kā ietaupīt, ir pārskatīt arī bieži izmantotos pakalpojumus. Protams, lai ietaupītu, nav jāatsakās no pilnīgi visa, bet, iespējams manikīru divas reizes mēnesī vari veikt pašrocīgi, bet gatavot savu kafiju un pusdienas vari mājās. Ja Tev ir paradums vienmēr paļauties uz meistariem un vērsties pie profesionāļiem, iespējams Tu nemaz nezini, cik daudz no tā par ko Tu maksā, tik vien kā ar nelielu treniņu, Tu spēj tik pat labi izdarīt pats. 

#6 Izveido krājkasi 

Tas, iespējams, atgādinās bērnību, bet vairāk naudas varēsi ietaupīt arī izveidojot krājkasi. Var izveidot kā reālu, fizisku krājkasi, kurā ievietot monētas, tā arī izmantot banku piedāvātos pakalpojumus, lai uzkrātu bezskaidru naudu. 

Aplūko internetbankā piedāvāto krājrīku klāstu, un aktivizē, piemēram, drošības spilvenu, kas automātiski noapaļo Tavu veikto pirkumu summas un starpību ieskaita krājrīkā. Ja esi viens no tiem cilvēkiem, kas izmantojot debetkarti mēdz iztērēt vairāk naudas, tad izveido sistēmu - katru nedēļu makā ievieto noteiktu, tēriņiem paredzētu, skaidrās naudas summu, bet alikumu nedēļas beigās ievieto krājkasē. 

Lai ietaupītu naudu, pēc tam, kad esi izlēmis krāt un nospraudis mērķus, jāsāk ar regulāru tēriņu kontroli. Lai veidotu uzkrājumus nebūt nav jāatsakās no ikdienas ērtībām un katru mēnesi jānoglabā milzīgas summas. Bieži vien mums vajag tikai rīkoties lēnāk. Pamēģini un pārliecinies, ka arī šķietami mazas, bet konsekventas pārmaiņas ikdienas tēriņos, ātri vien ļaus iekrāt naudu. 

 

Lielu mērķu realizēšanai var būt nepieciešama lielāka naudas summa, ja Tev ir nepieciešams uzticams finanšu risinājumu partneris, izvēlies Latkredits.lv. Mēs sadarbojamies ar visām kredītiestādēm Latvijā, zinam visus noteikumus, tāpēc spējam nodrošināt Tev labāko piedāvājumu! Pie mums pieejams patēriņa kredīts, kredīts auto iegādei, hipotekārais kredīts un citi aizdevumi dažādām situācijām - apskati sev piemērotāko. Vajadzības gadījumā sazinies ar mums, lai noskaidrotu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem!

Atgriezties uz sākumu