Īstermiņa kredīts - 5 izplatītākie mīti mūsdienās
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums 19.10.2022

Īstermiņa kredīts - 5 izplatītākie mīti mūsdienās

Hipotekārie, ilgtermiņa, patēriņa... Mūsdienās ir daudz un dažādi aizdevumu veidi, taču viens no populārākajiem ir īstermiņa aizdevums jeb ātrais kredīts.  

Kas ir īstermiņa kredīts? Kā iespējams noprast pēc nosaukuma, īstermiņa kredīts ir aizdevuma veids, kam raksturīgs īss atmaksas laiks - kredīta summa jāatmaksā laika periodā līdz 30 dienām. Tieši īsā atmaksas laika dēļ šis aizdevums ir viens no populārākajiem risinājumiem situācijās, kad radušies pēkšņi tēriņi un/vai steidzami nepieciešams papildu finansējums. 

Laika gaitā par īstermiņa kredītu izveidojušies dažādi maldīgi mīti, kas var apgrūtināt lēmuma pieņemšanu. Lai vajadzības gadījumā Tu spētu pieņemt labāko finanšu lēmumu, šajā rakstā atspēkojam 5 izplatītākos mītus par īstermiņa aizdevumiem! 

Mīts Nr 1. - Pieteikšanās īstermiņa kredītam ir ļoti sarežģīts un ilgs process 

Agrāk, lai pieteiktos īstermiņa kredītam, bija jādodas uz aizdevēja biroju, kur bieži veidojās garas klientu rindas, savukārt tagad, pateicoties straujai tehnoloģiju attīstībai, pieteikšanās īstermiņa kredītam ir tik vienkārša kā vēl nekad! Īstermiņa kredītu iespējams saņemt, neizejot ārpus mājas - jāaizpilda vien pieteikums aizdevēja mājaslapā. Viena no galvenajām priekšrocībām, ka to var izdarīt, neatkarīgi no vietas, laika un citiem apstākļiem. 

Aizpildīt pieteikumu īstermiņa kredītam iespējams dažu minūšu laikā - tajā jānorāda informācija par sevi un saviem ienākumiem. Uztraukumam nav pamata - iesniegto informāciju aizdevējs izmanto vien savām vajadzībām, lai izvērtētu pieteikuma iesniedzēja iespējas aizdevumu atmaksāt, kā arī noteiktu maksimālo aizdevuma summu jeb kredītlimitu. Visa sniegtā informācija ir drošībā! 

Tā kā īstermiņa kredīta atmaksas termiņš ir līdz 30 dienām, aizdevuma summa ir neliela, visbiežāk līdz vienam tūkstotim eiro. Lai izsniegtu šādu naudas summu, nav nepieciešama padziļināta kredītvēstures pārbaude, līdz ar to pieteikšanās šim aizdevuma veidam ir daudz ātrāka un vienkāršāka nekā ilgtermiņa aizdevumiem - arī pieteikuma izskatīšana notiek dažu minūšu laikā. 

Mīts Nr.2. - Īstermiņa kredīts tiek izsniegts ikvienam 

Lai gan varētu šķist, ka īstermiņa kredīts tiek izsniegts ikvienam, kurš nokļuvis finansiālos sarežģījumos un aizpildījis pieteikumu, jāatceras, ka starp aizdevēju un klientu tiek slēgts līgums - šī iemesla dēļ, lai saņemtu aizdevumu, tai skaitā īstermiņa aizdevumu, kredītņēmējam ir jāatbilst vairākiem kritērijiem: 

  • Ar oficiāliem un regulāriem ienākumiem; 
  • Vecumā no 18 gadiem (atsevišķi aizdevēji izsniedz kredītus tikai personām, kas ir vecākas par 20 gadiem); 
  • Ir aktīvs bankas konts kādā no Latvijas komercbankām; 
  • Latvijas Republikas pilsonis vai nepilsonis ar patstāvīgu uzturēšanās atļauju; 
  • Ir deklarēta un faktiska dzīvesvieta Latvijā; 
  • Ir aktīvs tālruņa numurs un elektroniskā pasta adrese; 
  • Nav kavētu maksājumu un/vai neizpildītu kredītsaistību. 

Īstermiņa aizdevuma saņemšanas procesu pamatīgi atvieglo tas, ka klientam nav jāuzrāda un jāiesniedz aizdevējam nekādi dokumenti. Tikai atsevišķos gadījumos, ja aizdevējs nav 100% pārliecināts par klienta spējām aizdevumu atmaksāt, var lūgt iesniegt konta izrakstu, kas pierāda klienta ienākumu apjomu un regularitāti. 

Mīts Nr.3. - Īstermiņa kredīta atmaksa ir sarežģīta 

Pateicoties straujai tehnoloģiju attīstībai, vienkārša ir ne tikai pieteikšanās īstermiņa kredītam, bet arī tā atmaksa! Īstermiņa kredīta atmaksu var sarežģīt tikai un vienīgi klients pats, ja saistības netiek pildītas godprātīgi un/vai tiek ignorēti aizdevēja centieni komunicēt ar klientu. 

Kad aizdevējs apstiprina kredīta pieteikumu, klientam tuvāko dienu laikā jāsniedz atbilde uz piedāvājumu. Ja atbilde ir pozitīva, tiek parakstīts aizdevuma līgums - pēc līguma noslēgšanas nauda klienta bankas kontā tiek ieskaitīta aptuveni 15 minūšu laikā.  

Lai atmaksa būtu pēc iespējas vienkāršāka, aizdevējs katram klientam izveido lietotāja profilu mājaslapā, kur pieejama visa ar aizdevumu saistītā informācija - mēneša maksājums, aizdevuma atmaksas termiņi, maksājuma rekvizīti u.c. Tāpat, ja klientam pēc līguma noslēgšanas rodas kādi jautājumi par kredīta atmaksu, iespējams sazināties ar klientu konsultantiem - aizdevēji vienmēr ir gatavi palīdzēt, līdz pat kredīta atmaksas beigām! 

Mīts Nr.4. - Īstermiņa kredīta atmaksa pirms termiņa ir neizdevīga 

Sabiedrībā valda mīts, ka atmaksāt īstermiņa kredītu pirms termiņa ir neizdevīgi un pat neiespējami. Tomēr tas ir iespējams, turklāt daudzi aizdevēji šādu atmaksas modeli pat atbalsta, nepieprasot klientiem veikt soda naudas un/vai nākotnes procentu maksājumus gadījumā, ja šāda iespēja tiek izmantota. Atkarībā no aizdevēja, procenti var tikt aprēķināti tikai līdz tam brīdim, kad īstermiņa aizdevums pilnībā atmaksāts! 

Protams, šādu iespēju pirms līguma noslēgšanas ieteicams izrunāt ar aizdevēju - jānoskaidro, vai konkrētais aizdevējs atbalsta īstermiņa aizdevuma atmaksu pirms termiņa; cik ātri pirms termiņa beigām ir iespējams veikt atmaksu; cik tas izmaksās! Jāatceras, ka vajadzības gadījumā iespējams vienoties ar aizdevēju ne tikai par aizdevuma atmaksas grafika maiņu, bet arī par citiem līguma nosacījumiem, tomēr jāņem vērā, ka tas parasti ir maksas pakalpojums. 

Mīts Nr.5.- Īstermiņa kredītam ir daudz augstākas procentu likmes nekā citiem kredītiem 

Šis ir sabiedrībā izplatītākais mīts, bet tāpat kā visi citi šajā rakstā minētie mīti, tas nav patiess! Ne vienmēr īstermiņa kredīts ir neizdevīgākais risinājums - galu galā, jo atmaksas termiņš ir īsāks, jo mazāki arī procentu maksājumi.  

Par spīti tam, ka šim aizdevuma veidam var tikt piemērotas augstākas procentu likmes nekā ilgtermiņa aizdevumiem, vairumā gadījumu šī starpība izlīdzinās un kopējā atmaksājamā summa ir mazāka nekā aizdevumam ar tādu pašu summu, taču garāku atmaksas termiņu. 

Turklāt, mūsdienās īstermiņa aizdevuma procentu likme bieži tiek pielāgota katram klientam individuāli, atbilstoši finansiālajai situācijai. Procentu likmes apmērs vairumā gadījumu atkarīgs no klienta ienākumiem un kredītvēstures - svarīgi, lai ienākumi ir oficiāli, regulāri, pietiekamā apmērā, kā arī kredītvēsture ir pozitīva. 

Jāatceras, ka īstermiņa aizdevums un tā kopējā summa sastāv ne tikai no aizdevuma summas un procentiem, bet tajā ietilpst arī kredīta noformēšanas maksa un dažviet pat komisijas maksa - attiecībā uz šīm izmaksām aizdevēji mēdz piedāvāt dažādas akcijas un atlaides, tādēļ, pirms aizņemties, ir nepieciešams salīdzināt dažādu aizdevēju piedāvājumus!  

Vieni izvēlas tikai un vienīgi savas bankas pakalpojumus, savukārt citi tikai nebanku aizdevēju pakalpojumus. Šeit jāņem vērā, ka, ja nolemts izmantot savas bankas piedāvāto aizdevumu, jo esi ilggadējs bankas klients, tas ne vienmēr nozīmē, ka banka piedāvās izdevīgāko aizdevuma procentu likmi. Turklāt, lai saņemtu aizdevumu bankā, jāgaida ilgāk nekā, lai to saņemtu pie nebanku kredītdevēja. 

Īstermiņa un arī ilgtermiņa aizdevumi mūsdienās apvīti ar daudz un dažādiem mītiem, tomēr galvenokārt viss atkarīgs no patērētāju zināšanām un attieksmes. Īstermiņa aizdevumi ir iespēja atrisināt finansiālās problēmas ātrāk un vienkāršāk, taču tajā pašā brīdī tās ir nopietnas saistības, kas var radīt pamatīgu finanšu slogu. Ja plānots izmantot šādu pakalpojumu, labāk nepaļauties uz mītiem - jābūt kritiskam un jāizpēta aktuālā informācija un piedāvājumi! 

Lielu mērķu realizēšanai var būt nepieciešama lielāka naudas summa, ja Tev ir nepieciešams uzticams finanšu risinājumu partneris, izvēlies Latkredits.lv. Mēs sadarbojamies ar visām kredītiestādēm Latvijā, zinam visus noteikumus, tāpēc spējam nodrošināt Tev labāko piedāvājumu! Pie mums pieejams patēriņa kredīts, kredīts auto iegādei, hipotekārais kredīts un citi aizdevumi dažādām situācijām - apskati sev piemērotāko. Vajadzības gadījumā sazinies ar mums, lai noskaidrotu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem!

Atgriezties uz sākumu