Vai ir pieejams kredīts bez konta pārskata?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Padomi 03.11.2023

Vai ir pieejams kredīts bez konta pārskata?

Viens no faktoriem, kam aizdevējs pievērš uzmanību, izvērtējot klienta pieteikumu kredītam, ir konta pārskats par noteiktu laika periodu, piemēram, pēdējiem sešiem mēnešiem.

Ir situācijas, kurās klienti nevēlas iesniegt aizdevējam savu bankas konta izrakstu, jo tajā redzama detalizēta informācija ne tikai par visi ienākumiem, bet arī par visiem izdevumiem - šī un citu iemeslu dēļ tiek meklēti kredīti, kuru noformēšanai nav jāiesniedz aizdevējam sava konta pārskats.

Šajā rakstā stāstām sīkāk par to, kādi ir kredīta piešķiršanas pamatprincipi un, vai ir pieejams kredīts bez konta pārskata.

Kādi ir kredīta piešķiršanas pamatprincipi?

Izskatot pieteikumus, dažādi aizdevēji ņem vērā un izvērtē dažādus faktorus. Pamatā kredīta piešķiršanas nosacījumi Latvijā ir sekojoši:

  • Kredītvēsture (personām ar negatīvu kredītvēsturi kredīts visbiežāk tiek atteikts);
  • Vecums (kredīti tiek izsniegti personām no 18 gadiem);
  • Kontaktinformācija (personai jābūt derīgam tālruņa numuram un e-pasta adresei);
  • Bankas konts (personai jābūt derīgam kontam kādā no Latvijas bankām);
  • Ienākumi (personai jābūt ar pastāvīgiem, pietiekamiem un oficiāliem ienākumiem).

Kvalitatīvai pieteikuma izvērtēšanai kredītdevējs var lūgt sniegt papildu informāciju, piemēram, bankas konta pārskatu. Atkarībā no izvēlētā aizdevuma veida un aizdevēja, maksātspējas pārbaude var būt atšķirīga, bet, ja aizdevējs ar konta pārskata palīdzību var pārliecināties par to, ka maksātspēja ir atbilstoša un pietiekama, aizdevuma nosacījumi būs draudzīgāki. 

Tā kā bankas konta pārskats sniedz detalizētāku informāciju par ienākumiem un izdevumiem, tas palīdz aizdevējam ne tikai rūpīgāk izvērtēt personas iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt, bet arī sagatavot personas iespējām piemērotu kredīta piedāvājumu. Tas ir ļoti svarīgs solis, lai nodrošinātu atbildīgu un ilgtspējīgu kredītu piešķiršanu.

Aizdevēji neizmanto klientu iesniegtos bankas konta pārskatus savtīgiem nolūkiem. Bankas konta pārskats palīdz aizdevējam saprast:

Ienākumu apjomu

Konta pārskatā ir iespējams uzzināt ienākumus, to avotus un regularitāti, līdz ar to ar konta pārskata palīdzību iespējams noteikt, vai personai būs, ar ko atmaksāt aizdevumu.

Kredītspēju

Konta pārskats liecina par personas finanšu paradumiem, t.sk. ienākumiem, izdevumiem, ietaupījumiem un parādiem, līdz ar to ar konta pārskata palīdzību iespējams noteikt, vai persona būs atbildīgs kredītņēmējs.

Naudas plūsmu

Konta pārskatā ir iespējams uzzināt, cik daudz naudas ienāk un iziet no konta, līdz ar to ar pārskata palīdzību var noteikt, vai personai būs, ar ko segt neparedzētus izdevumus.

Krāpniecību

Konta pārskatā ir iespējams uzzināt, vai persona neveic neparastus vai aizdomīgus darījumus, līdz ar to ar konta pārskata palīdzību var noteikt, vai persona ir uzticama un neveic krāpnieciskas darbības.

Riskus

Konta pārskatā ir iespējams uzzināt, vai persona godprātīgi pilda visas citas finansiālās saistības, līdz ar to ar konta pārskata palīdzību iespējams noteikt riskus un to līmeni. Svarīgi zināt, ka, piemēram, tēriņi azartspēļu jomā ir augsta riska faktors, un šādu tēriņu dēļ kredītdevējs bieži atsaka kredītu.

Kādi kredīti pieejami bez konta pārskata?

Jārēķinās, ka, ja kādu iemeslu dēļ klients nevēlas aizdevējam iesniegt sava bankas konta pārskatu, vairums kredītu, visticamāk, tiks atteikti. Bez konta pārskata pieejams tāds aizdevuma veids kā kredīts pret ķīlu un kredītlīnija. Visbiežāk - kredītlīnija. Bankas konta pārskata neesamība rada aizdevējam zināmas šaubas un riskus, jo aizdevējs nevar būt drošs par personas maksātspēju, un tādā gadījumā var būt sekojošas sekas:

  • Mazāka aizdevuma summa. Tā kā kredītdevējs nezina informāciju par personas ienākumiem, visticamāk, būs pieejama salīdzinoši mazāka aizdevuma summa (bieži konta pārskatu pieprasa arī aizņemoties vien dažus simtus EUR).
  • Augstāka procentu likme. Tā kā kredītdevējs nezina personas ienākumu un izdevumu attiecību un nespēj izvērtēt kredītspēju, visticamāk, procentu likme būs augstāka. Tas nozīmē arī augstāku mēneša maksājumu un kopējo atmaksājamo kredīta summu.
  • Īsāks atmaksas termiņš. Tā kā kredītdevējs nezina informāciju ne par personas ienākumu, ne par tēriņu apjomu, visticamāk, atmaksas termiņš būs īsāks. Tas nozīmē arī augstāku mēneša maksājumu.
  • Ķīla vai galvotājs. Tā kā kredītdevējs nevar izvērtēt personas maksātspēju, pie lielākas aizdevuma summas kā nodrošinājums var tikt jautāta ķīla vai galvotājs. Jāņem vērā, ka aizdevums pret ķīlu ir dubults risks, jo gadījumā, ja kredītsaistības netiks pildītas godprātīgi, draud ne tikai kredītvēstures sabojāšana, bet arī īpašuma zaudēšana. 

Ņemot vērā, cik strauji mainās ekonomiskā situācija Latvijā un arī pasaulē, kredīts bez konta pārskata aizdevējam ir ļoti riskants solis. Ja tomēr aizdevējs nolemj riskēt, aizdevējam var būt zināmas priekšrocības, jo kredīts bez konta pārskata ir ar mazāk draudzīgiem nosacījumiem.

Kādos gadījumos aizņēmējam ir jāizvēlas kredīts bez konta pārskata un kad labāk to neizvēlēties?

Pieņemt lēmumu - izvēlēties vai neizvēlēties kredītu bez konta pārskata, var būt sarežģīts uzdevums, tāpēc, lai atvieglotu Tev šo uzdevumu un Tu spētu pieņemt labāko lēmumu, esam apkopojuši padomus, kad izvēlēties un kad labāk neizvēlēties šo kredīta veidu.

Var izvēlēties tad, ja:

  • Bankas konts nav aktīvs. Alga tiek maksāta skaidrā naudā, un bankas kontā nav redzami ne ienākumi, ne izdevumi.
  • Ļoti zemi ienākumi vai to nav vispār. Visbiežāk studenti, ilgstoši bezdarbnieki, jaunās māmiņas vai neoficiāli nodarbināti cilvēki, kas savā bankas kontā nesaņem darba algu, bet saņem stipendiju, pabalstu vai kādu citu samaksu, kas tiek uzskatīta par ienākumiem.
  • Mazas izredzes saņemt citu aizdevumu. Persona neatbilst aizdevēja nosacījumiem, lai saņemtu kādu citu aizdevumu.

Nevajadzētu izvēlēties tad, ja:

  • Nepietiekams ienākumu apjoms. Nepietiekami ienākumi var radīt pamatīgu finanšu slogu un grūtības godprātīgi atmaksāt kredītu.
  • Nav pastāvīga darba. Nepastāvīgs darbs rada risku saskarties ar situāciju, kad nepietiek finanses, lai segtu ikmēneša kredīta maksājumus.

Lai arī pastāv tāda iespēja kā kredīts bez konta pārskata un sliktu kredītvēsturi, to nevajadzētu izmantot ļaunprātīgiem nolūkiem - kredītdevējs uzticas klientam, un tā ir iespēja veikt svarīgus/neatliekamus tēriņus tad, kad iespējas saņemt aizdevumu ir apgrūtinātas un/vai citi aizdevuma veidi nav pieejami. Par spīti tam, ka aizdevēji rūpīgi izskata katru kredīta pieteikumu, arī pašam klientam nepieciešams izvērtēt kredīta nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt - jo īpaši šādā gadījumā, kad aizdevējam nav pieejams klienta konta pārskats un aizdevējs nevar veikt pilnvērtīgu analīzi.

Secinājums - kredīts bez konta pārskata ir pieejams, bet jāņem vērā, ka šādam kredītam teju vienmēr ir mazāk draudzīgi nosacījumi nekā citiem aizdevuma veidiem. Pirms tiek noformēts kredīts bez konta pārskata, uzdod sev pāris jautājumus: Vai tiešām šajā situācijā nav cita risinājuma? Vai tiešām Tu varēsi to godprātīgi atmaksāt? Vai esi drošs, ka spēj pilnīgi patstāvīgi izvērtēt savu maksātspēju? Neatkarīgi no situācijas, vienmēr svarīgi rūpēties par finansiālo stabilitāti, jo tā tiešā veidā ietekmē dzīves kvalitāti un labklājību.

Lai izdodas pieņemt pārdomātus finanšu lēmumus!

Atgriezties uz sākumu