Ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums: Ko noderīgi zināt?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Padomi 13.12.2023

Ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums: Ko noderīgi zināt?

Plānojot izmantot tādu iespēju kā aizdevums, nepieciešams rūpīgi izvērtēt vairākus svarīgus faktorus un pieņemt vairākus nopietnus lēmumus.

Viens no svarīgākajiem - izvēlēties ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevumu? Pareizā izvēle atkarīga no Tavām individuālajām vajadzībām un finanšu mērķiem, turklāt, ir ļoti svarīgi saprast, kurš no aizdevumu veidiem ir piemērotāks, jo tā ir iespējams nodrošināt, ka aizdevums nerada pamatīgu budžeta slogu un tā atmaksa ir veiksmīga.

Ja arī Tev nepieciešams pieņemt šo svarīgo lēmumu, turpini lasīt šo rakstu, lai būtu drošs, ka izdari labāko izvēli. 

Ilgtermiņa aizdevumi – kādas ir priekšrocības un trūkumi?

Ilgtermiņa aizdevums ir aizdevums, kas tiek izsniegts uz laiku, kas ir ilgāks par vienu gadu - lielākā daļa no aizdevumiem, ko mūsdienās piedāvā banku un nebanku aizdevēji, ir tieši ilgtermiņa aizdevumi.

Pretēji īstermiņa aizdevumiem, ilgtermiņa aizdevumus raksturo atbildīga un pārdomāta aizņemšanās, tā kā aizņēmējam jāatbilst vairākiem noteiktiem kritērijiem un pieteikumi tiek izvērtēti rūpīgāk. Lūk, kādos gadījumos piemērots ilgtermiņa kredīts:

  • Automašīnas iegāde un remonts;
  • Sadzīves tehnikas iegāde;
  • Mājas/dzīvokļa remonts un labiekārtošana;
  • Izglītības maksas segšana;
  • Kredītu apvienošana u.c.

Ilgtermiņa aizdevumu priekšrocības:

Lielākas aizdevuma naudas summas

Ilgtermiņa aizdevumiem summas parasti ir no pāris simtiem eiro līdz pat 20 000 eiro un vairāk. Tas ir pietiekami daudz, lai veiktu kādu lielāku pirkumu un īstenotu nopietnus finansiālos mērķus.

Garš aizdevuma atmaksas termiņš

Tā kā ir lielākas aizdevuma summas, arī aizdevuma atmaksas termiņš ir garāks - parasti no dažiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem.

Mazāks mēneša maksājums

Tā kā ir garāks atmaksas termiņš, arī mēneša maksājums ir mazāks, līdz ar to ilgtermiņa kredīti parasti rada mazāku budžeta slogu nekā īstermiņa aizdevumi. 

Ilgtermiņa aizdevumu trūkumi:

Var būt nepieciešams galvotājs vai ķīla

Izsniedzot lielāku aizdevuma summu, aizdevējs var jautāt galvotāju vai ķīlu. Tas rada dubultu risku, jo, ja kādu iemeslu dēļ radīsies problēmas ar aizdevuma atmaksu, var tikt sabojāta ne tikai kredītvēsture, bet arī pazaudētas īpašumtiesības uz ķīlu.

Stingri saņemšanas nosacījumi

Tā kā ilgtermiņa kredītiem ir lielas aizdevuma summas, to saņemšanas nosacījumi ir stingrāki nekā īstermiņa kredītiem. Papildu tam, ka aizņēmējam jāatbilst pamata nosacījumiem, kā atbilstošs vecums, ar esošu kontu kādā no Latvijas bankām u.c., aizdevējs var jautāt ienākumu/izdevumu izdruku, un/vai veikt padziļinātu kredītvēstures pārbaudi. Ja ilgtermiņa kredītu izmanto nekustamā īpašuma vai auto iegādei, aizdevējs kā obligātu prasību var noteikt apdrošināšanu.

Var būt nepieciešama pirmā iemaksa

Tā kā ilgtermiņa kredītiem ir lielas aizdevuma summas, atkarībā no aizdevuma mērķa un aizņēmēja finansiālās situācijas, aizdevējs var prasīt pirmo iemaksu. Pirmā iemaksa var būt pat 15-20% no aizdevuma summas. 

Īstermiņa Aizdevumi – kādas ir priekšrocības un trūkumi?

Īstermiņa aizdevums (dēvēts arī par sms un ātro kredītu) ir nebanku aizdevums, kas tiek izsniegts uz laiku līdz vienam gadam. Lielākā daļa īstermiņa aizdevumu tiek izsniegti uz 30 dienām. Pretēji ilgtermiņa aizdevumiem, īstermiņa aizdevumus raksturo steidzama nepieciešamība pēc naudas līdzekļiem un spontanitāte. Lūk, kādos gadījumos piemērots īstermiņa kredīts:

  • Ikdienas rēķinu apmaksa;
  • Automašīnas un sadzīves tehnikas remonts;
  • Ārsta apmeklējums un medikamentu iegāde u.c.

Īstermiņa aizdevumu priekšrocības:

Nauda pieejama ļoti ātri

Atkarībā no aizdevēja darba laika un likumdošanas, īstermiņa aizdevuma naudas summu ir iespējams saņemt aptuveni 15 minūšu laikā pēc tam, kad aizdevējs izvērtējis pieteikumu. Turklāt, īstermiņa aizdevumi bieži tiek izsniegti arī brīvdienās un svētku dienās.

Vienkārši saņemšanas nosacījumi

Tā kā īstermiņa aizdevumiem raksturīgas salīdzinoši mazas aizdevuma summas (parasti līdz pāris simtiem eiro), tad galvenais nosacījums, lai saņemtu īstermiņa kredītu, ir oficiāli un pietiekami ienākumi. Piesakoties īstermiņa aizdevumam, vairumā gadījumu netiek veikta padziļināta kredītvēstures pārbaude, tomēr tas atkarīgs no aizdevēja. 

Īstermiņa aizdevumu trūkumi:

Salīdzinoši mazas aizdevuma naudas summas

Īstermiņa aizdevumiem summas parasti ir no pāris simtiem eiro līdz 1000 eiro, līdz ar to ir nepieciešams īpaši rūpīgi izvērtēt, vai īstermiņa aizdevums ir pareizā izvēle konkrētajā situācijā. Ja nepieciešama lielāka naudas summa, var nākties aizņemties atkārtoti, tādējādi radot pamatīgu budžeta slogu.

Salīdzinoši augstas procentu likmes

Īstermiņa aizdevumiem ir ievērojami augstākas procentu likmes nekā ilgtermiņa aizdevumiem. Tieši procentu likmes rada budžeta slogu, līdz ar to ir nepieciešams īpaši rūpīgi izvērtēt savas iespējas jeb to, vai varēsi īstermiņa kredītu godprātīgi atmaksāt. 

Īss atmaksas termiņš

Īstermiņa aizdevumiem raksturīgs īss atmaksas termiņš - parasti līdz 1 gadam. Līdz ar to kredīta atmaksa var radīt grūtības un uztraukumus.

Kā izvēlēties starp ilgtermiņa un īstermiņa aizdevumu

Starp īstermiņa un ilgtermiņa aizdevumiem ir vairākas būtiskas atšķirības, kuras jāņem vērā un jāizvērte, lai varētu izvēlēties savai situācijai piemērotāko risinājumu.

Pievērs uzmanību sekojošiem faktoriem:

Aizdevuma summa

Īstermiņa aizdevumi paredz aizdevuma summu līdz 1000 eiro, kamēr ilgtermiņa kredīti paredz aizdevuma summu līdz pat 20 000 eiro un vairāk. 

Mēneša maksājums

Īstermiņa kredītiem parasti ir ievērojami augstāks mēneša maksājums nekā ilgtermiņa aizdevumiem.

Procentu likmes

Īstermiņa kredītu procentu likmes parasti ir ievērojami augstākas nekā ilgtermiņa aizdevumiem. 

Aizdevuma saņemšana

Īstermiņa kredītus parasti ir iespējams saņemt daudz ātrāk, kamēr ilgtermiņa aizdevuma saņemšanai var tikt jautāts galvotājs vai ķīla. 

Ja vēl joprojām nevari saprast, vai Tavā situācijā piemērotāks ir ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums, salīdzini dažādus aizdevējus un to piedāvājumus! Atceries izvērtēt gan augstāk minētos faktorus, gan citus, t.sk. maksājumu grafiks un kopējās aizdevuma izmaksas, jo tas viss var ietekmēt aizdevuma atmaksas procesu. Rūpīgi izpēti internetā un aizdevēju mājaslapā pieejamo informāciju - ja rodas kādi jautājumi, nebaidies sazināties ar izvēlēto aizdevēju! 

Kredītvēsture un tās ietekme

Kredītvēsture ir viens no svarīgākajiem faktoriem, ko aizdevēji izvērtē, neatkarīgi no tā, vai tiek izvēlēts ilgtermiņa vai īstermiņa aizdevums. Tas ir cilvēka finanšu pārskats, kurā apkopota informācija par visām kredītsaistībām (gan izpildītajām, gan aktīvajām) un to izpildes disciplīnu - tā ļauj spriest par to, cik uzticams ir aizņēmējs un, vai uzņemtās kredītsaistības tiks pildītas godprātīgi. 

Gadījumos, kad aizņēmēja kredītvēsture ir pozitīva, aizņēmējs var saņemt izdevīgākus aizdevuma nosacījumus - lielāku aizdevuma summu, garāku atmaksas termiņu, zemāku procentu likmi u.c. Savukārt gadījumos, kad aizņēmēja kredītvēsture ir negatīva, aizdevumam var būt mazak draudzīgi nosacījumi vai pat aizdevums var tikt atteikts.

Kredītvēsture ietekmē ikviena cilvēka finansiālās iespējas, jo to ņem vērā ne tikai aizdevēji, bet arī dažādi pakalpojumu sniedzēji un pat darba devēji, tādēļ ikvienam finansiāli aktīvam cilvēkam vajadzētu rūpēties par savu kredītvēsturi. 

Neatkarīgi no tā, kāds ir Tavs mērķis un tā, vai tiek izvēlēts īstermiņa vai ilgtermiņa aizdevums, atceries, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ pirms aizņemies, rūpīgi izvērtē aizdevuma piemērotību, nepieciešamību, kā arī savu finansiālo situāciju un savas iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt.

Mūsdienās kredīti internetā pieejami ātri un ērti, tādēļ, ja plāno izmantot tādu iespēju kā aizdevums, ieskaties nebanku aizdevēju piedāvājumā, kur pieejami populāri aizdevumu veidi - patēriņa kredīts, kredīts automašīnas iegādei, kredīts remontam, hipotekārais kredīts u.c.

Lai izdodas pieņemt labāko lēmumu!

Atgriezties uz sākumu