Cik Maksā Auto Uzturēšana - Kādi ir galvenie izdevumi?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Auto Padomi 19.01.2024

Cik Maksā Auto Uzturēšana - Kādi ir galvenie izdevumi?

Mūsdienās auto ir daudzu cilvēku neatņemama ikdienas sastāvdaļa, taču diemžēl nevienam auto īpašniekam nav noslēpums, ka auto uzturēšana prasa pamatīgu finansiālu ieguldījumu.

Lai arī varētu likties pretēji, patiesībā auto iegādes izmaksas ir tikai sākums, jo, lai pārvietoties ar auto būtu ne vien patīkami, bet arī droši, ikvienam auto nepieciešamas regulāras pārbaudes un remonti. Turklāt, tās nav vienīgās izmaksu pozīcijas, kas saistītas ar auto uzturēšanu. Plāno iegādāties auto, taču nezini, ar kādām izmaksām rēķināties?

Šajā rakstā esam apkopojuši un detalizēti aprakstījuši, cik maksā auto uzturēšana.

Vidējās auto uzturēšanas izmaksas

Mēneša izmaksas

Auto īpašnieki saskaras ar tādām ikmēneša izmaksām kā degviela, apdrošināšanas polise, apkopes un remonti, stāvvietas. Auto uzturēšana mēnesī maksā aptuveni 200 - 300 eiro.

Gada izmaksas

Ir arī tādas auto izmaksas, ar kurām auto īpašnieki saskaras reizi gadā, kā tehniskā apskate un ekspluatācijas nodoklis. Auto uzturēšana gadā maksā aptuveni 2000-4000 eiro.

Kas veido auto uzturēšanas izmaksas?

Apdrošināšana

Latvijā ikvienam auto obligāti jābūt derīgai OCTA polisei - piedalīties ceļu satiksmē bez auto apdrošināšanas polises ir aizliegts!

OCTA polises cenu ietekmē auto īpašnieka bonus-malus klase, apdrošināšanas periods, kā arī auto parametri. Vidēji auto apdrošināšana izmaksā 20-30 eiro mēnesī. Tāpat var izvēlēties KASKO polisi, kas ir brīvprātīgā auto apdrošināšana, taču jārēķinās, ka, atkarībā no izvēlētajiem segumiem, tā parasti izmaksā dārgāk, vidēji 40-80 eiro mēnesī. 

Degviela

Degvielas izmaksas atkarīgas no vairākām niansēm: auto degvielas patēriņa, auto tehniskā stāvokļa, veiktā attāluma, degvielas cenas, autovadītāja braukšanas paradumiem, ceļa apstākļiem, kā arī pārvadātās kravas. Vidēji degviela izmaksā 100-300 eiro mēnesī. 

Apkope un remonti

Apkopes un remontu izmaksas atkarīgas no auto tehniskā stāvokļa, izvēlētajām detaļām un meistaru cenrāža. Lai pārvietoties ar auto būtu ne vien patīkami, bet arī droši, katram auto regulāri jānomaina eļļa, filtri, riepas, bremžu kluči un vējstikla slotiņas, kā arī jāpapildina dažādi šķidrumi, t.sk. dzesēšanas šķidrums un logu tīrīšanas līdzeklis. Lai vai cik rūpīgi auto tiktu aprūpēts, bez apkopēm un remontiem neiztikt.

Vidēji apkopes un remonti izmaksā 50-70 eiro mēnesī. Diemžēl visus remontdarbus nevar paredzēt un jārēķinās, ka auto var būt nepieciešami arī apjomīgāki remontdarbi, kas var izmaksāt vairākas reizes dārgāk.

Stāvvietas

Tad, ja auto lielākoties tiek izmantots ārpus pilsētas, stāvvietas, visticamāk, ir par velti. Savukārt tad, ja auto lielākoties tiek izmantots pilsētā, jārēķinās, ka ik pa laikam nāksies maksāt par stāvvietām. Vidēji stāvvietas izmaksā 30-70 eiro mēnesī. Ja maksas autostāvvietas tiek izmantotas regulāri, iesakām izmantot tādu iespēju kā stāvvietas abonements, tādējādi ietaupot. 

Nodokļi 

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa izmaksas atkarīgas no CO2 izmešu radītā daudzuma gramos uz vienu kilometru - jo mazāks automašīnas radīto CO2 izmešu daudzums, jo mazāks šis nodoklis.

Ja valsts reģistrā nav pieejama informācija par to, cik daudz CO2 izdala konkrētais auto, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis tiek maksāts, summējot auto pilnas masas, motora tilpuma un maksimālās jaudas nodokļu likmes - jo lielāka automašīnas jauda un svars, jo lielāks šis nodoklis.

Vidēji transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis saskaņā ar CSDD cenrādi izmaksā 10-20 eiro mēnesī, taču to parasti apmaksā reizi gadā, veicot auto ikgadējo tehnisko apskati. Šīs izmaksas nav iespējams samazināt.

Reģistrācija

Reģistrācijas izmaksas ir vienreizējas izmaksas, kas jāveic brīdī, kad auto tiek reģistrēts uz īpašnieka vārda. Šīs izmaksas iekļauj sevī īpašnieka maiņas noformēšanu, reģistrāciju un reģistrācijas apliecību. Auto reģistrācija saskaņā ar CSDD cenrādi šobrīd maksā 26,37 eiro. Šīs izmaksas nav iespējams samazināt.

Ja ir vēlme aprīkot auto ar paša izvēlētu valsts reģistrācijas numuru, par to jāmaksā atsevišķi. Ja auto iegādāts ārpus Latvijas, piemēram, auto no Vācijas tiek ievests un reģistrēts Latvijā, jāmaksā par automašīnas reģistrāciju, reģistrācijas apliecību un arī valsts reģistrācijas numuru. 

Galvenie faktori, kas ietekmē auto uzturēšanas izmaksas

Auto veids un modelis

Tas, cik daudz maksā auto uzturēšana, galvenokārt tiešā veidā atkarīgs no auto veida un modeļa specifikas, piemēram, sporta auto un citiem auto, kuriem ir liels motora tilpums, ir augstākas degvielas izmaksas, savukārt jaunākiem auto modeļiem ar modernākām funkcijām var būt dārgāki remonti. Šī iemesla dēļ, pirms iegādājaties auto, ir vērts izpētīt citu auto īpašnieku atsauksmes par konkrēto auto modeli.

Auto vecums un nobraukums

Vecākiem auto ar lielāku nobraukumu apkopes un remonti var būt nepieciešami biežāk, taču jāņem vērā, ka to detaļas parasti ir viegli pieejamas, līdz ar to remonti ne vienmēr maksā vairāk nekā jaunākiem auto ar mazu nobraukumu.

Šajā gadījumā viss atkarīgs no tā, kā īpašnieks/īpašnieki izturējušies pret konkrēto auto, jo ir situācijas, kad retro automašīna ir daudz labākā stāvoklī nekā salīdzinoši jauna automašīna. 

Auto ekspluatācijas apstākļi

Auto izmaksas atkarīgas arī no apstākļiem, kuros auto tiek izmantots, piemēram, aukstā laikā degvielas patēriņš mēdz pieaugt, līdz ar to aukstā klimatā degvielas izmaksas ir augstākas. Tāpat liela loma ir videi, piemēram, ja auto lielākoties brauc pilsētvidē, kur ir kvalitatīvs ceļa segums, tam var būt nepieciešami retāki remonti nekā auto, kurš lielākoties brauc ārpus pilsētas, kur ir zemes/grants seguma ceļi. 

Noderīgi padomi, kas ļaus samazināt auto uzturēšanas izmaksas

Veic regulāras auto apkopes!

Jo regulārāk rūpēsies par savu auto, jo lielāka iespēja, ka varēsi laicīgi pamanīt un novērst problēmas, kuras ar laiku varētu kļūt nopietnākas un kuru novēršana pēc tam var izmaksāt daudz vairāk. 

Izvēlies kvalitatīvas detaļas un pakalpojumus!

Lai arī kvalitatīvas automašīnas detaļas un pakalpojumi var izmaksāt vairāk, tas ir būtisks ilgtermiņa ieguldījums, kas var palīdzēt izvairīties no regulāriem remontiem un izmaksām. 

Brauc ekonomiski!

Nenoslogo auto ar lieku kravu, regulāri pārbaudi riepu spiedienu, mēģini braukt vienmērīgi! Ekonomiska braukšana ne tikai pasaudzēs automašīnas tehnisko stāvokli, bet arī palīdzēs samazināt degvielas patēriņu un izmaksas. 

 

Tā kā auto ir daudz un dažādi un atšķiras arī katra auto īpašnieka vajadzības un vēlmes, precīzi noteikt to, kādas ir auto uzturēšanas izmaksas, ir sarežģīti. Par laimi, ir izmaksas, uz kuru rēķina iespējams ietaupīt, tādējādi samazinot kopējās auto uzturēšanas izmaksas, tādēļ aicinām ikvienu auto īpašnieku rūpīgi plānot savas finanses un izvērtēt katru sava auto uzturēšanas pozīciju!

Esat noskatījis savu sapņu auto, taču tā iegādei ar personīgajām finansēm nepietiek? Iespējams, var noderēt kredīts auto iegādei. Atceries - auto iegāde no privātpersonas vienmēr saistās ar zināmiem riskiem, tādēļ auto vēstures pārbaude ir ļoti svarīgs solis.

Tāpat atceries, ka auto iegāde nenozīmē, ka izmaksas beidzas, tieši pretēji - tās tikai sākas. Ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtē savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

Atgriezties uz sākumu