Auto pirkšana no privātpersonas
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Auto Padomi 04.09.2023

Auto pirkšana no privātpersonas

Auto pirkšana no privātpersonas mūsdienās nav nekas neparasts, tomēr savā ziņā tas vienmēr ir riskanti, jo nekad nevaram būt pilnīgi droši par to, ka pārdevējs ir godprātīgs.

Lai, pērkot automašīnu no privātpersonas, nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, nepieciešams pārbaudīt daudz un dažādus faktorus.

Arī Tu esi noskatījis automašīnu iegādei no privātpersonas? Neuztraucieties, mēs Tev palīdzēsim - esam apkopojuši svarīgāko informāciju, ko vajadzētu pārbaudīt un zināt, iegādājoties auto no privātpersonas.

Auto pirkšana no privātpersonas – ko noderīgi zināt?

#1 Pārdevēja reputācija

Pirms ķeries pie paša auto pārbaudes, sākumā vajadzētu noskaidrot visu pieejamo informāciju par auto pārdevēju - izmantojot interneta resursus, piemēram, google meklētāju, sociālos medijus vai sūdzību portālus, pārbaudi, kāda ir pārdevēja reputācija un to, vai tiešām ir droši sadarboties ar šo cilvēku. Ja kādam pircējam jau ir bijusi nepatīkama pieredze ar konkrēto pārdevēju, tici - atrast šādu informāciju būs viegli. Tomēr, ja kaut nedaudz šaubies par konkrēto pārdevēju - neriskē!

Svarīgi - privātpersona drīkst pārdot tikai savā īpašumā esošu auto, kas ir reģistrēts Ceļu Satiksmes Drošības Direkcijā (CSDD). Lai to pārbaudītu, apskati transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību un pārbaudi, vai tajā norādītais vārds un uzvārds atbilst. Pēdējos gados Latvijā populāra auto iegāde no Vācijas, Francijas, kā arī Beļģijas, tādēļ atceries, ka Latvijā nereģistrētu automašīnu ir atļauts iegādāties tikai pie juridiskas personas, oficiāli reģistrētā tirdzniecības vietā.

#2 Auto vizuālais un tehniskais stāvoklis

Viens no svarīgākajiem soļiem, iegādājoties lietotu automašīnu no privātpersonas, ir auto vizuālā un tehniskā stāvokļa pārbaude. Šī iemesla dēļ izvēlēto auto ir obligāti jāredz klātienē! Turklāt, jāņem vērā, ka auto pārbaudi vislabāk veikt tieši dienas laikā, jo tad iespējams vieglāk pamanīt auto vizuālās nepilnības - atceries, ka sludinājumam pievienotās fotogrāfijas ne vienmēr atbilst tam, ko ieraudzīsi realitātē. 

Attiecībā uz automašīnas vizuālo stāvokli vajadzētu pārbaudīt sekojošas lietas: virsbūves krāsojums; salona apdares kvalitāte; salona tīrība; riepu stāvoklis; detaļu nolietojums. Attiecībā uz automašīnas tehnisko stāvokli vajadzētu pārbaudīt sekojošas lietas: odometra rādījums; motora darbība; pedāļu un ātrumpārslēga darbība; motortelpa.

Lai Tu būtu drošs, ka par automašīnas tehnisko stāvokli zini visu, kas Tev būtu jāzin, laba doma pirms tā iegādes ir doties izmēģinājuma braucienā, kā arī nogādāt auto sev uzticamā servisā, kur tam tiks veikta diagnostika. Aprunājies ar pārdevēju, vai viņš būtu ar mieru, ka veic šādas pārbaudes - ja pārdevējs iebilst, iespējams, viņam ir ko slēpt. 

#3 Informācija par auto

Lai pārliecinātos par to, ka netiec maldināts, un jau tūlīt pēc automašīnas iegādes nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, izpēti visu pieejamo informāciju par izvēlēto auto! Izmanto sekojošus resursus:

  • Auto servisa grāmatiņa. Šāda grāmatiņa var būt vērtīga, lai saprastu, kādas un cik bieži tehniskas problēmas auto piedzīvojis un kur tās tikušas novērstas. Vajadzības gadījumā vari sazināties ar grāmatiņā norādītajiem servisiem, lai pārliecinātos par ierakstu patiesumu. Ņem vērā - ja auto ir vecāks par pieciem gadiem, tam var arī nebūt servisa grāmatiņas.
  • CSDD datubāze. Šis ir bezmaksas avots, lai noskaidrotu vairāk par automašīnas vēsturi: auto parametriem; iepriekšējiem īpašniekiem Latvijā; tehniskās apskates datiem. 
  • Informācija par VIN numuru. Izmantojot auto VIN numuru, maksas resursos, kā autoDNA iespējams noskaidrot sīkākas detaļas par automašīnas vēsturi - gan auto parametrus, gan avārijas, zādzības faktus u.c. Šāda pārbaude ir ļoti vērtīga, jo var palīdzēt atklāt automašīnas slēptos defektus.
#4 Līguma pareizums

Iegādājoties lietotu auto no privātpersonas, vienmēr būtu jānoslēdz pirkuma līgums. Tā kā mūsdienās auto pārreģistrāciju no vecā uz jauno īpašnieku iespējams veikt arī attālināti, e.csdd.lv vietnē, slēdzot līgumu, jābūt īpaši vērīgam, ka pirkuma līgumā norādīta pareiza informāciju par transportlīdzekļa parametriem, darījuma summu, apmaksas kārtību, pārdēju un pircēju, kā arī citām svarīgām niansēm. Pretējā gadījumā Tu vari tikt iesaistīts krāpniecīgā shēmā, par kuru pienākas ne tikai naudas sods, bet arī var tikt veikta auto konfiskācija, tādējādi zaudējot ne tikai naudu, bet arī savā īpašumā iegūto auto. 

Svarīgi - ja auto iegāde notiek Latvijā, tad līgumam jābūt sastādītam latviešu valodā, kā arī kā pirkuma līgumā pārdevējs jānorāda persona, ar ko kontaktējies, nevis kāds nezināms cilvēks no ārzemēm. Ja pirms līguma parakstīšanas rodas kaut mazākās šaubas, neriskē!

#5 Droša norēķināšanās

Ņem vērā un atceries - ja automašīnas cena ir lielāka par 7200 eiro, tad auto iegāde skaidrā naudā nav atļauta! Tādā gadījumā drīkst norēķināties tikai ar bankas pārskaitījumu. Kā jau minējām, auto iegāde no privātpersonas savā ziņā vienmēr ir riskanta, īpaši norēķinu daļa, tādēļ, lai arī darījumus par mazāku summu atļauts veikt skaidrā naudā, lai pasargātu sevi un savu maciņu, iesakām auto iegādāties tikai ar bankas pārskaitījumu - ja pārdevējs automašīnu tirdzniecībā darbojas likumīgi, viņam tas nesagādās nekādas problēmas. Turklāt, tādā veidā vajadzības gadījumā varēsi pierādīt darījuma esamību. 

Svarīgi - ja neievērosi norēķināšanās noteikumus, Tev var tikt piespriests administratīvais sods, kas ir līdz pat 15% apjomā no darījuma summas. 

#6 Finansiālās iespējas

Lai arī cik ļoti mēs to nevēlētos atzīt, vairumā gadījumu mūsu iespējas atkarīgas tieši no tā, kāda ir mūsu finansiālā situācija, tādēļ vēl pirms auto iegādes vajadzētu skaidri zināt, cik vari atļauties veltīt auto iegādei. Atceries, ka ar auto iegādi izmaksas nebeidzas - tās tikai sākas! Auto nozīmē regulāras un diezgan pamatīgas izmaksas par degvielu, apdrošināšanas polisi, apkopēm un remontiem, tehnisko apskati, ekspluatācijas nodokli, stāvvietām u.c. Turklāt, auto uzturēšanai nevajadzētu veltīt pilnībā visus brīvos līdzekļus, pretējā gadījumā personīgajam budžetam var rasties pamatīgs slogs.

Esi nolēmis iegādāties jaunu auto, taču ar personīgajām finansēm nepietiek? Iespējams, var palīdzēt tāda iespēja kā kredīts auto iegādei no Latkredits.lv. Tomēr atceries, ka, lai arī tas ir ātrs un vienkāršs risinājums, ikviens kredīts ir arī nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtē savas iespējas to godprātīgi atmaksāt! 

Auto iegāde ir nozīmīgs un satraucošs brīdis, turklāt auto pirkšana no privātpersonas saistīta ar dažādiem riskiem, kā rezultātā iespējams viegli apjukt - zinot, kam pievērst uzmanību, spēsi saglabāt mieru un pieņemt labāko lēmumu. Vēlam veiksmīgu iegādes procesu - lai labi ripo! 

Atgriezties uz sākumu