Auto pārbaude pirms pirkšanas - Noderīgi Padomi
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Auto Padomi 22.01.2024

Auto pārbaude pirms pirkšanas - Noderīgi Padomi

Statistikas dati liecina, ka lielākā daļa cilvēku mūsdienās dod priekšroku lietota auto iegādei. Lai arī lietotu auto tirgus ir ļoti plašs un daudzveidīgs, pastāv risks sastapties ar negodprātīgu pārdevēju un iegādāties auto ar slēptiem defektiem, kuri pēc tam sagādās lielu vilšanos, galvassāpes un arī izmaksas.

Lai nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, ļoti svarīgs solis ir auto pārbaude pirms pirkšanas.

Arī tu plāno pirkt auto? Nepieņem pārsteidzīgus lēmumus un esi vērīgs - šajā rakstā esam apkopojuši svarīgāko, kam pievērst uzmanību pirms auto pirkšanas.

Kādas darbības veikt vēl pirms auto pārbaudes un apskates?

Lai saprastu, vai patiesi ir vērts apsvērt konkrētā auto iegādi, ir pāris soļi, kas jāveic vēl pirms tiek veikta auto pārbaude un apskates. Sākumā veic tirgus izpēti - vai noskatītā auto cena ir atbilstoša šī brīža auto tirgum? Salīdzini noskatītā auto cenu ar līdzīgu auto cenu - vai noskatītā auto cena ir atbilstoša tā stāvoklim, nav pārlieku augsta vai aizdomīgi zema?

Tāpat painteresējies par auto izmantošanas vēsturi - kas un kādam mērķim lietojis noskatīto auto pirms tā pārdošanas? Vai noskatītais auto izmantots privātām vajadzībām vai, piemēram, preču/pasažieru pārvadājumiem? Tas var palīdzēt saprast auto nolietojuma pakāpi.

Auto pārbaudes process

Vizuālā pārbaude

Auto vizuālā pārbaude var palīdzēt atklāt slēptos defektus vēl pirms iedziļināšanās auto tehniskajā stāvoklī.

Pārbaudiet auto virsbūves stāvokli - pievērs uzmanību, vai krāsojums ir vienā tonī un vienmērīgs, vai nav rūsas pazīmes, skrāpējumi un kādi citi bojājumi, piemēram, buktes un nevienmērīgas salaiduma vietas.

Krāsojuma pēdas, kā arī buktes var liecināt par to, ka auto cietis negadījumā un ticis atjaunots, taču tam, iespējams, ir kādi nopietni tehniskie bojājumi. Pēc tam pārbaudi automašīnas apgaismes ierīces - vai tās nav saskrāpētas un saplaisājušas, ir darba kārtībā.

Tehniskā pārbaude

Pirmais auto tehniskās pārbaudes solis ir testa brauciens. Ja pārdevējs aizliedz doties testa braucienā vai testa brauciens ir atļauts tikai kā pasažierim, iespējams, viņam ir, ko slēpt.

Testa braucienā pievērs uzmanību, vai auto nerada jocīgus trokšņus, stūre nevibrē un darbojas vienmērīgi, visi pārnesumi darbojas un pārslēdzas vienmērīgi, bremzes un citi pedāļi ir darba kārtībā un spiežas viegli. Tāpat testa braucienā svarīgi pārbaudīt, vai un cik viegli auto var iedarbināt, kā tas palielina un samazina ātrumu, cik viegli to ir manevrēt.

Pēc tam pārbaudi auto motortelpu - pievērs uzmanību, vai dzinējs atrodas savā vietā un, vai motortelpā nav šķidrumu un eļļu noplūde. Īpašu uzmanību pievērs eļļas iepildes atveres vāciņam - ja uz tā redzamas brūnas nogulsnes, visticamāk, ir bojāts dzinējs un automašīnas remontam nepieciešams pamatīgs finansiāls ieguldījums.

Interjera pārbaude

Auto interjera pārbaude var palīdzēt saprast auto patieso nolietojumu. Sākumā pievērs uzmanību interjera tīrībai - tas liecina par auto īpašnieka attieksmi. Pēc tam veic ne tikai vizuālu, bet arī tehnisku interjera elementu pārbaudi - pievērsiet uzmanību, kādā stāvoklī ir salona apdare un panelis, vai visi slēdži un elektronika ir darba kārtībā.

Svarīgi - auto pārbaudi vajadzētu veikt klātienē, dienas gaismā! Ja pats neorientējies automašīnu pasaulē, laba doma ir ņemt līdzi profesionāli vai cilvēku, kuram ir pieredze ar lietotu auto iegādi un kurš zinās, kam un kādēļ auto pārbaudes procesā pievērst uzmanību.

Dokumentācijas un vēstures pārbaude

Ļoti svarīgs solis pirms pirkšanas ir auto vēsture un tās pārbaude. Šim mērķim pieejami gan bezmaksas avoti, kā CSDD datubāze, gan maksas avoti, kā autoDNA. Ja iespējas atļauj, iesakām izmantot tieši maksas resursu, kurā pieejama daudz detalizētāka informācija, kas var palīdzēt pieņemt labāko lēmumu: aprīkojums, vai ir bijušas zādzības, nobraukuma rādījumi un izmaiņas laika gaitā, vai ir bijušas avārijas, nodokļu apgrūtinājumi, izmantošanas vēsture, arhīva fotogrāfijas. Lai pārbaudītu auto vēsturi, nepieciešams auto VIN numurs - drošības nolūkos vislabāk, ja atrodat to pats, klātienē vai arī palūdz, lai pārdevējs to nofilmē.

Tāpat jāpievērš uzmanība noskatītā auto dokumentācijai - tehniskajai pasei (vai automašīnas pārdevējs ir tās īpašnieks un VIN numurs atbilst uz auto esošajam numuram), auto servisa grāmatiņa (vai un kādas apkopes veiktas), tehniskās apskates vēsture (informācija par tehniskajām specifikācijām). Mūsdienās populāra auto iegāde Vācijā un citās valstīs, tādēļ, ja arī tu esi nolēmis iegādāties auto ārpus Latvijas un pēc tam ievest un reģistrēt to Latvijā, pievērsiet uzmanību, vai noskatītajam auto ir visi izvešanai/ievešanai nepieciešamie dokumenti. Laba doma ir konsultēties ar cilvēkiem, kuri regulāri Latvijā ieved automašīnas no ārvalstīm. Nepārbaudot dokumentāciju un tās saturu, pastāv risks iegādāties automašīnu ar trūkstošiem/nepilnīgiem dokumentiem, kā rezultātā auto nebūs iespējams reģistrēt, tādēļ esi ļoti vērīgs!

Profesionālā pārbaude sertificētā servisā

Ja, veic iepriekšējos soļus, sliecies par labu noskatītās automašīnas iegādei, pēdējais solis pirms pirkšanas ir profesionālā pārbaude sertificētā servisā. Vienojies ar pārdevēju, lai veiktu transportlīdzekļa diagnostiku tevis izvēlētā servisā pie tev zināma un uzticama meistara! Ja pārdevējs iebilst vai arī vēlas, lai automašīnu nogādājat viņa izvēlētā servisā, iespējams, viņam ir, ko slēpt.

Auto datordiagnostika nozīmē papildu izdevumus, tomēr šie izdevumi ir sīkums, salīdzinot ar to, kādas izmaksas var rasties, ja automašīnas iegādes brīdī neesi informēts/pamanījis esošus defektus un problēmas. Auto diagnostiku veic profesionālis automehāniķis, kurš pievērš uzmanību gan tam, kas atrodas zem dzinēja pārsega, gan auto virsbūvei, tādējādi padziļināti izvērtējot un nosakot auto reālo stāvokli. Ņem vērā - pie dīlera automašīnas diagnostika parasti ir dārgāka nekā auto servisā, taču dīlera automehāniķi labāk pārzin problēmvietas, turklāt viņiem pieejama jaunākā un atbilstošākā diagnostikas tehnika.

Cena un lēmuma pieņemšana

Kad esi veicis padziļinātu automašīnas stāvokļa pārbaudi, vari novērtēt - vai noskatītais auto ir atbilstošs pārdevēja noteiktajai cenai? Ja atklājušies kādi būtiski defekti, šis ir brīdis, kad, izmantojot pamatotus argumentus, vari mēģināt sarunāt labāku pirkuma cenu. Atceries - neesi pārlieku uzstājīgs vai, vēl sliktāk, nekaunīgs! Ja tev jau ir izdevies nokaulēt cenu līdz sev vēlamajam budžetam, nepārcenties un nemēģini sarunāt vēl zemāku cenu, kas var novest pie atteikuma no pārdevēja puses. 

Apdomā, vai pārdevējs iegādes brīdī ir bijis pret tevi godprātīgs? Auto iegāde no privātpersonas vienmēr saistās ar zināmiem riskiem, tādēļ esi uzmanīgs un lēmumu pārdomā vairākkārt. Vajadzības gadījumā nebaidies konsultēties ar speciālistiem arī pirms gala lēmuma pieņemšanas!

 

Auto pārbaude pirms pirkšanas var palīdzēt izvairīties no neparedzētiem zaudējumiem pēc auto iegādes, tādēļ nekādā gadījumā nesteidzies, bet gan veic rūpīgu izpēti! Ceram, ka mūsu augstāk apkopotie padomi palīdzēs tev pieņemt labāko lēmumu.

Plāno iegādāties auto, taču trūkst finanses? Iespējams, var noderēt tāda iespēja kā auto kredīts! Tomēr atceries, ka ar auto iegādi izmaksas nebeidzas, un ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtē savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

Atgriezties uz sākumu