Vai pieejams auto kredīts ar sabojātu kredītvēsturi?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Auto Padomi 23.04.2024

Vai pieejams auto kredīts ar sabojātu kredītvēsturi?

Kredītvēsture ir viens no svarīgākajiem faktoriem, ko pirms kredīta izsniegšanas ņem vērā un izvērtē ikviens aizdevējs - ja kredītvēsture ir sabojāta, tad kredītam var būt mazāk draudzīgi nosacījumi vai tas var tikt atteikts pavisam. Diemžēl, vairumā gadījumu auto kredīts ar sabojātu kredītvēsturi, visticamāk, tiks atteikts, tomēr pastāv alternatīvas, piemēram, kredīts pret ķīlu. Ja arī Tu plāno auto iegādei izmantot kredītu, taču ir sabojāta kredītvēsture, turpini lasīt šo rakstu, kur stāstām vairāk par to, kāda ir kredītvēstures nozīme auto kredīta saņemšanā un, vai kredīts pret ķīlu tiešām ir vienīgā iespēja. Kā arī sniedzam noderīgus padomus par to, ko ņemt vērā pirms kredīta noformēšanas un kā uzlabot savu kredītvēsturi ilgtermiņā.

Kredītvēstures nozīme auto kredītu saņemšanā 

Kā jau minējām, kredītvēsture ir viens no svarīgākajiem faktoriem, ko pirms auto un jebkura cita kredīta izsniegšanas ņem vērā un izvērtē ikviens aizdevējs - kredītvēsture palīdz izvērtēt klienta maksātspēju un finansiālās iespējas jeb to, vai un cik godprātīgi klients atmaksās kredītu un cik droši ir slēgt līgumu. Informācija par kredītvēsturi pieejama dažādos avotos, tādēļ, piesakoties auto kredītam, nav nekādas nozīmes censties slēpt faktu par sabojātu kredītvēsturi - aizdevējs, pārbaudot kredīta pieteikumu, jebkurā gadījumā uzzinās patiesību, un meli aizdevēja acīs padarīs klientu tikai par neuzticamāku un nedrošāku. Tādā gadījumā ir svarīgi pierādīt, ka esi gatavs sadarboties un piedāvāt reālistisku plānu par to, kā auto kredīts tiks atmaksāts.

Par spīti populāram uzskatam, aizdevums ar sliktu kredītvēsturi ne vienmēr nozīmē atteikumu, jo ir kredītu kompānijas, kas ir gatavas uzņemties risku, tomēr jārēķinās, ka tādā gadījumā kredītam var būt neizdevīgāki nosacījumi vai aizdevējs var piedāvāt citas alternatīvas. Auto kredīts ar sabojātu kredītvēsturi un arī auto līzings ar sabojātu kredītvēsturi, visticamāk, tiks atteikts, taču pastāv citas alternatīvas, kā iegādāties kāroto auto ar sabojātu kredītvēsturi, piemēram, kredīts pret ķīlu.

Kredīts pret ķīlu – Vai vienīgā iespēja? 

Ja vien neesi nolēmis aizņemties no aizdevēja - privātpersonas vai no kāda sava paziņas, tad jā - kredīts pret ķīlu ir vienīgā iespēja. Kredīts pret ķīlu ir aizdevuma veids, kas paredz, ka aizdevējs aizdod naudu klientam, savukārt klients nodrošina ķīlu - nekustamo īpašumu, piemēram, māju, dzīvokli, zemes gabalu vai mežu vai kādu transportlīdzekli. Ķīlai ir jābūt klienta īpašumā un to, vai ķīla ir piemērota, izvērtē un nosaka aizdevējs, izskatot kredīta pieteikumu. Ķīla kalpo kā nodrošinājums, ka kredīts tiks godprātīgi atmaksāts. Kamēr kredītmaksājumi tiek veikti godprātīgi, klients var turpināt lietot ķīlu personīgajām vajadzībām, savukārt, līdz ko kādu iemeslu dēļ rodas atmaksas problēmas, aizdevējs var izmantot savas tiesības uz ķīlu jeb pārdot to, lai segtu atlikušo kredīta summu. 

Šāda veida kredīts var palīdzēt klientiem ar sabojātu kredītvēsturi, kuriem nav pieejami tradicionālie auto kredīti. Turklāt tam, atšķirībā no citiem aizdevuma veidiem, ir vēl pāris priekšrocības:

Zemākas procentu likmes

Tā kā ķīla kalpo kā sava veida garants aizdevējam, ka kredīts tiks godprātīgi atmaksāts, kredītam pret ķīlu nereti ir zemākas procentu likmes. Savukārt zemākas procentu likmes nozīmē mazāku kopējo atmaksājamo aizdevuma summu. 

Lielāka aizdevuma summa

Tā kā ķīla kalpo kā sava veida garants aizdevējam, ka kredīts tiks godprātīgi atmaksāts, kredīts pret ķīlu nereti var piedāvāt arī  lielāku aizdevuma summu. Tas nozīmē, ka kredīts pret ķīlu var palīdzēt īstenot lielākas ieceres, piemēram, iegādāties nevis lietotu, bet gan jaunu automašīnu.

Ķīlu var turpināt lietot personīgām vajadzībām

Kamēr vien klientam nerodas problēmas ar kredīta atmaksu, viņš var turpināt lietot ķīlu personīgām vajadzībām - tas nozīmē, ka kredīts pret ķīlu neapgrūtina ikdienas gaitas. Turklāt, lai iegādātos automašīnu, ir iespējams ieķīlāt arī esošo automašīnu.

Nav nepieciešama pirmā iemaksa

Kredīts pret ķīlu neparedz, ka obligāti jāveic pirmā iemaksa, kas nozīmē, ka iegādāties automašīnu var arī tad, ja konkrētajā brīdī nav pieejami lieki finanšu līdzekļi. 

Tomēr jāņem vērā un jāatceras, ka kredīts pret ķīlu tāpat kā jebkurš cits kredīts ir nopietnas saistības, turklāt tas nozīmē dubultu risku, jo tiek riskēts ne tikai ar kredītvēstures sabojāšanu un finansiālo iespēju ierobežošanu, bet arī ar īpašumtiesību zaudēšanu, tādēļ nepieciešamība aizņemties un savas iespējas kredītu pret ķīlu godprātīgi atmaksāt jāizvērtē īpaši rūpīgi. 

Noderīgi padomi 

Lai varētu pieņemt gudru lēmumu, kas neradīs nepatīkamus pārsteigumus un neierobežos finansiālās iespējas nākotnē, ir svarīgi ņemt vērā un izvērtēt vairākus faktorus. Svarīgākais, kas jāņem vērā un jāizvērtē pirms gala lēmuma pieņemšanas:

  • Aizdevēja reputācija. Atkarībā no izvēlētā aizdevuma veida, ar aizdevēju var nākties sadarboties pat vairāku gadu garumā, tādēļ apskati internetā pieejamās atsauksmes par izvēlēto aizdevēju! Tāpat noskaidro, vai izvēlētais aizdevējs ir licencēts, pretējā gadījumā pastāv risks kļūt par krāpniecības upuri.
  • Procentu likmes. Ikviens kredīts sastāv no pamatsummas un procentiem. Lai varētu saprast, kādas būs kopējās kredīta izmaksas un varētu izvērtēt savas iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt, pievērsiet uzmanību tieši kredīta gada procentu likmei jeb GPL! GPL ietilpst gan aizdevuma procenti, gan komisijas maksas un visi citi izdevumi, kas tiek piemēroti aizdevumam.
  • Līguma nosacījumi. Noformējot kredītu, starp aizdevēju un klientu tiek noslēgts aizdevuma līgums - to vajadzētu izlasīt no A līdz Z, īpašu uzmanību pievēršot sīkajai drukai, kurā var būt aprakstīti dažādi slēptie nosacījumi. Ja kāds no līgumā minētajiem punktiem nav saprotams, nebaidies sazināties ar aizdevēju, lai to precizētu!
  • Savas finansiālās iespējas. Noformējot kredītu, jābūt pilnībā pārliecinātam par to, ka varēsi to godprātīgi atmaksāt. Lai novērtētu savas finansiālās iespējas, apkopo visus savus ikmēneša ienākumus un izdevumus! Pēc ikmēneša kredītmaksājuma veikšanas vajadzētu palikt pāri vēl aptuveni 20%, kas paredzēti neparedzētiem izdevumiem. 

Ja šobrīd ir slikta kredītvēsture, neuztraucies - par laimi, to ir iespējams uzlabot un, jo ātrāk par to sāksi rūpēties, jo labāk! Lai uzlabotu savu kredītvēsturi ilgtermiņā, ievies savā ikdienā pāris veselīgus finanšu paradumus:

  • Visus rēķinus, t.sk. komunālos maksājumus, maksājumus par televīziju un internetu, kā arī sodus par ceļu satiksmes pārkāpumiem u.c. apmaksā laicīgi! 
  • Ja rodas finanšu problēmas, nekādā gadījumā neizvairies no tām, bet gan izrādi iniciatīvu un meklē visām iesaistītajām pusēm apmierinošus risinājumus!
  • Veido iekrājumus - atliec kaut nelielu naudas summu, taču dari to regulāri!

Noformēt kredītu ar sabojātu kredītvēsturi var būt izaicinoši, taču ne neiespējami. Viena no alternatīvām - kredīts pret ķīlu, kas sniedz iespēju iegūt draudzīgākus aizdevuma nosacījumus un lielāku aizdevuma summu, taču tādā gadījumā nepieciešams īpašums, kas var kalpot kā ķīla. Pie mums, Latkredits.lv, iespējams gan pieteikties aizdevumam, gan apvienot visus kredītus vienā maksājumā - pakalpojumu klāstā dažādi nebanku kredīti dažādām vajadzībām un iespējām, kā patēriņa kredīts, aizdevums auto iegādei, pārkreditācija u.c. Ienāciet un noskaidrojiet savas iespējas!

Atgriezties uz sākumu