Auto vēstures pārbaude: Kāpēc tas ir svarīgi?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Auto Padomi 01.12.2023

Auto vēstures pārbaude: Kāpēc tas ir svarīgi?

Statistikas dati liecina, ka Latvijā tiek ievests apmēram četras reizes vairāk lietoto transportlīdzekļu nekā jaunu (gadā vairāk nekā 50 tūkstošus), kas ļauj secināt, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju dod priekšroku lietotiem auto. Galvenokārt tas ir tādēļ, ka lietotas automašīnas ir pieejamākas. Tomēr iegādāties lietotu auto nav vienkāršs uzdevums - lai pēc auto iegādes izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem un būtu drošs, ka pārdevējs ir godprātīgs un auto patiesi atbilst tam, kas sagaidāms, jāizvērtē daudz un dažādi faktori. Viens no tiem - auto vēsture.

Arī Tu esi nolēmis iegādāties lietotu auto? Tad turpini lasīt šo rakstu, kurā stāstām vairāk par to, kāpēc auto vēstures pārbaude pirms lietotas automašīnas pirkšanas ir svarīga. 

Auto vēstures pārbaudes nozīme

''Viens īpašnieks, oriģināls nobraukums, bez rūsas pazīmēm'' u.tml. - šīs ir populārākās klišejas, kas sastopamas lietotu automašīnu tirgū. Jārēķinās, ka mūsdienās diemžēl ir gana daudz negodprātīgu auto tirgotāju, kuri sniedz nepatiesu informāciju par auto, lai pircēja acīs to padarītu vērtīgāku nekā tas ir patiesībā, tādējādi pārdotu to pēc iespējas izdevīgāk. Par laimi, ikviens pircējs var pārbaudīt izvēlētās automašīnas vēsturi, kas palīdzēs atklāt svarīgāko informāciju par tās stāvokli, t.sk. slēptos defektus. 

Auto vēstures pārbaude palīdz izprast automašīnas vēsturi, kā arī identificēt potenciālās problēmas, tādējādi saprotot, vai auto būs nepieciešami nopietni ieguldījumi jau tūlīt pēc iegādes un kādu ieguldījumu varētu prasīt auto uzturēšana ikdienā.

Tas ir ļoti svarīgs solis, lai varētu izvairīties no neveiksmīgiem pirkumiem - piemēram, automašīnas vēsturē ir pieejama informācija par negadījumiem, tādējādi izvairoties no ārvalstīs cietušiem auto, kuri ievesti Latvijā, tomēr Latvijā to reģistrācija ir apgrūtināta. Tāpat automašīnas vēsturē ir pieejama informācija par zādzībām, tādējādi izvairoties no zagtas automašīnas iegādes, kurš var novest gan pie ieguldītās naudas zaudēšanas, gan transportlīdzekļa konfiskācijas. 

Kā veikt auto vēstures pārbaudi

Auto vēsturi iespējams pārbaudīt gan bezmaksas, gan maksas resursos. Populārākais bezmaksas resurss ir Ceļu Satiksmes Drošības Direkcijas (CSDD) mājaslapa, kur redzama informācija par automašīnas odometra rādījumu vēsturi un pēdējās tehniskās apskates dati. Savukārt populārākie maksas resursi ir autoDNA un carVertical, kur pieejama daudz detalizētāka informācija.

Ja finansiālās iespējas atļauj, vajadzētu veikt auto vēstures pārbaudi maksas resursā, jo bezmaksas resursi ļauj spriest par auto ļoti vispārēji, kamēr maksas resursi ļauj padziļināti izvērtēt gan auto vizuālo, gan tehnisko stāvokli. 

Lai pārbaudītu auto vēsturi bezmaksas resursā, nepieciešams automašīnas reģistrācijas numurs, savukārt, lai pārbaudītu auto vēsturi maksas resursā, nepieciešams automašīnas VIN numurs. Esi uzmanīgs - negodprātīgi pārdevēji var iedot tāda paša auto modeļa VIN numuru, taču labākā stāvoklī, tādēļ palūdz pārdevējam to nofilmēt vai, labākajā gadījumā, atrodi un piefiksē to pats.

Lai apskatītu auto vēsturi, rīkojieties sekojoši:

  • Izvēlies auto vēstures informācijas sniedzēju;
  • Ievadi automašīnas VIN numuru/šasijas numuru (maksas resursā) vai reģistrācijas numuru (bezmaksas resursā);
  • Veic apmaksu (maksas resursā);
  • Uzgaidi, kamēr informācijas sniedzējs apkopo pieejamo informāciju, un apskati izveidoto atskaiti. 

Kam pievērst uzmanību auto vēstures pārbaudē

Ieraugot auto vēsturi pirmo reizi, varētu rasties pamatīgs apjukums, jo tajā pieejamā informācija ir bagātīga, kā arī detalizēta. Lūk, svarīgākie faktori, kam pievērst uzmanību auto vēsturē, iegādājoties lietotu automašīnu:

Aprīkojums

Kāda ir auto oriģinālā komplektācija un, vai ir uzstādītas papildu iekārtas.

Zādzības

Zagto transportlīdzekļu datubāze, kura atklāj, vai auto ir likumīgs. 

Odometra rādījums

Kā gadu gaitā mainījies auto odometra rādījums

Avārijas

Vai auto iepriekš ir cietis negadījumā un kādi bojājumi nodarīti (var būt pieejamas arī fotogrāfijas).

Nodokļu apgrūtinājumi

Vai un kādi ir auto nodokļu apgrūtinājumi.

Izmantošanas vēsture

Kādiem mērķiem auto iepriekš izmantots.

Arhīva fotogrāfijas

Auto fotogrāfijas no dažādiem laika posmiem. 

Izlaižot kādu no augstāk minētajiem faktoriem, pastāv risks iegādāties automašīnu ar slēptiem defektiem, kuri var radīt lielus un neparedzētus izdevumus, tādēļ esi vērīgs! 

Kā izmantot iegūto informāciju

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, nepietiks vien ar to, ka apskatīsi informāciju, kas ir redzama auto vēstures atskaitē - informāciju ir jāprot arī pareizi interpretēt. Sīkāk par to, kā izmantot iegūto informāciju un kādus jautājumus uzdot pārdevējam iegādes procesā:

Aprīkojums

Salīdzini auto reālo aprīkojumu ar oriģinālo komplektāciju, kas atspoguļota atskaitē! Tas var palīdzēt uzzināt, vai auto ir cietis negadījumā. Labot negadījumā cietušu transportlīdzekli vienmēr ir dārgi, tādēļ bieži tiek taupīts, aizstājot oriģinālo aprīkojumu. Tāpat auto var būt uzstādīts papildu aprīkojums. Pievērs uzmanību tādiem elementiem, kā elektriskie logi, drošības spilveni, aizsargi, bamperi, spoguļi, rokturi u.c. Ņem vērā, ka atšķirties var gan kvalitāte, gan krāsa.

Zādzības

Pārbaudi zagto transportlīdzekļu datubāzi, lai pārliecinātos, ka auto dokumenti ir autentiski un auto ir likumīgs! Ja viss ir kārtībā, vari būt drošs, ka auto nav bijis zagts, līdz ar to nav iekļauts nevienā zagto auto reģistrā.

Odometra rādījums

Apskati un salīdzini odometra rādījuma izmaiņas gadu gaitā - vai tās ir loģiskas un reālas? Lai maldinātu pircēju par auto patieso nolietojumu, nobraukuma rādītājs bieži tiek sagrozīts, padarot to ievērojami mazāku. Vai auto vizuālais un tehniskais stāvoklis atbilst esošajam automobiļa odometra rādījumam? 

Avārijas

Apskati, vai auto agrāk cietis negadījumā un kādi bojājumi tam nodarīti! Kā bojājumi pēc avārijas novērsti un kādus ieguldījumus vēl būtu jāveic? Ja pieejamas negadījuma fotogrāfijas, noteikti apskaties tās, lai vari veikt salīdzinājumu ar pašreizējo automobiļa izskatu.

Nodokļu apgrūtinājumi

Apskati, vai un kādi nodokļu apgrūtinājumi ir automašīnai! Ja auto ir kādi nodokļu apgrūtinājumi, vai tie nesarežģīs auto reģistrāciju? Ņem vērā - nodokļu apgrūtinājumi apgrūtina transportlīdzekļus arī tad, ja īpašums tiek nodots personai, kurai nav nodokļu parādu.

Izmantošanas vēsture

Apskati, kādiem mērķiem gadu gaitā automašīna ir izmantota un salīdzini auto ar tā paša gada un modeļa privātajiem auto! Automašīnas, kuras izmantotas kā taksometri vai, piemēram, nomas auto, ir ar daudz lielāku nobraukumu un var būt arī sliktākā vizuālā un tehniskā stāvoklī. 

Arhīva fotogrāfijas

Apskaties auto arhīva fotogrāfijas! Iespējams, tiek noklusēts, ka auto cietis negadījumā, taču arhīva fotogrāfijas atspoguļos veiktos remontdarbus un izmaiņas. Salīdzini arhīva fotogrāfijas ar pārdevēja fotogrāfijām vai, vēl labāk, to, kā auto izskatās klātienē - vai redzamas kādas neatbilstības? 

Auto vēstures pārbaude ir ļoti svarīgs solis, kas var palīdzēt pircējam ietaupīt gan laiku, gan naudu - labāk pārbaudīt auto padziļināti, lai saprastu, vai ir vērts doties apskatīt to klātienē, un vienreiz samaksāt par atskaiti, nekā pārmaksāt iegādes brīdī un pēc tam vēl maksāt pastāvīgi un pietiekoši lielas naudas summas, novēršot automašīnas defektus, kuri iegādes procesā nav pamanīti. 

Plāno iegādāties auto, taču pašreiz finansiālās iespējas ir ierobežotas? Mūsdienās tiek piedāvāts tāds finanšu risinājums kā auto kredīts, kas ļauj īstenot sapni par auto, palīdzot ātri un ērti iegādāties sev vēlamo auto. Tomēr atceries, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtē savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

Atgriezties uz sākumu