Kā iekrāt naudu gudri [7 efektīvi padomi]
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 06.10.2023

Kā iekrāt naudu gudri [7 efektīvi padomi]

Naudas uzkrājums ir viena no galvenajām finansiālās stabilitātes sastāvdaļām, un naudas krāšana ir daudz kas vairāk nekā tikai atteikšanās no savām vēlmēm - tā vairo atbildību par savām finansēm, iemāca apdomāt katru tēriņu, paplašina redzesloku, kā arī sniedz drošības sajūtu.

Izveidot naudas uzkrājumu vajadzētu ikvienam finansiāli aktīvam cilvēkam, tomēr lielai daļai ar šo uzdevumu neveicas viegli - ja vēlaties parūpēties par savu finansiālo stabilitāti, Tev noteikti noderēs šie 7 padomi, kā iekrāt naudu.

Finanšu mērķi

Tad, kad nav konkrēta mērķa, visbiežāk neizdodas ietaupīt un iekrāt naudu, jo tiek veikti daudzi impulsīvi pirkumi un daudz naudas tiek tērēts izklaidēm.

Lai spētu iekrāt un saglabāt motivāciju turpināt krāt naudu ilgtermiņā, sākumā vajadzētu noteikt finanšu mērķus jeb to, kam nauda tiks krāta. Nosakot mērķi, piefiksē katra mērķa īstenošanai nepieciešamo naudas summu un naudas krāšanai paredzēto laika periodu!

Pastāv divu veidu finanšu mērķi: īstermiņa un ilgtermiņa.

Īstermiņa finanšu mērķi ir tādi, kurus iespējams sasniegt 1-3 gadu laikā, piemēram, iegādāties auto; veikt kādas telpas remontu; doties ceļojumā u.c.

Savukārt ilgtermiņa finanšu mērķi ir tādi, kurus iespējams sasniegt 3 un vairāk gadu laikā, piemēram, iegādāties nekustamo īpašumu; iekrāt savu bērnu izglītībai u.c.

Lai spētu sasniegt mērķus, Tev jāzina konkrēti soļi, kā to izdarīt. Ņemot vērā krāšanai paredzēto laika periodu, apdomā, kā krāt naudu - cik daudz naudas un cik bieži Tev ir jāatliek.

Esi reālistisks un neradi pārāk lielu spiedienu! Pašsaprotami, ka, atliekot vairāk, mērķus būs iespējams sasniegt ātrāk, tomēr krāšanai nevajadzētu radīt budžeta slogu.

Izveido budžetu un ievēro to

Kad noteikti finanšu mērķi, laiks ķerties pie budžeta plānošanas. Budžeta plānošanai noderēs papīra lapa ar pildspalvu, Excel lietotne vai kāda speciāli budžeta plānošanai paredzēta aplikācija.

Vispirms apkopo visus savus iepriekšējā mēneša ienākumus – ņem vērā visus pastāvīgos ienākumus, ne tikai ikmēneša algu, bet pabalstus, stipendijas u.c. Pēc tam apkopo visus savus iepriekšējā mēneša izdevumus – lai atvieglotu šo uzdevumu, tēriņus vari kategorizēt un apkopojumam izmantot bankas konta izrakstu. Un tad, kad apkopoti ienākumi un izdevumi vismaz 3 mēnešu laika posmā, vari gūt priekšstatu par to, vai un cik Tev paliek pāri pēc visiem izdevumiem; vai ar esošajiem ienākumiem pietiek, lai segtu visus tēriņus; kurās kategorijās turpmāk varētu ietaupīt.

Lai budžeta plānošana nesagādātu galvassāpes un jau pavisam drīz nerastos vēlme padoties, ir ļoti svarīgi atrast sev tīkamu pieeju. Tādas ir daudz un dažādas, tādēļ, ja jūti, ka esošā pieeja nav ērta un/vai efektīva, nekavējies, bet gan maini pieeju!

Vienkāršākais un pasaulē populārākais veids, kā plānot budžetu, ir 50/30/20 likums, kas paredz: 50% no visiem ienākumiem katru mēnesi tiek veltīti vajadzību apmierināšanai, 30% tiek veltīti vēlmju apmierināšanai, savukārt 20% tiek veltīti uzkrājuma veidošanai. Veids, kā disciplinēt sevi - vajadzības tiek segtas uzreiz pēc tam, kad saņemta alga, savukārt uzkrājumam nepieciešamā nauda tiek nolikta malā nevis no tā, kas palicis pāri mēneša beigās, bet gan mēneša sākumā.

Ņem vērā - laika gaitā prioritātes var mainīties, tādēļ ik pa laikam (aptuveni reizi pusgadā) budžetu ieteicams pārskatīt! Pārskati, vai nostādītie finanšu mērķi ir aktuāli un kāds ir to progress; vai un kurās kategorijās mēdz pārtērēties; kāda ir Tavu uzkrājumu veidošanas stratēģija un progress utt.

Izdevumu samazināšana

Lai spētu iekrāt naudu, ir jāsamazina izdevumi, taču sākumā tie ir jāizanalizē sīkāk. Lai to izdarītu, pārskati iepriekš izveidoto apkopojumu un tēriņu kategorijas! Apdomā - varbūt tā vietā, lai katru rītu iegādātos kafiju degvielas uzpildes stacijā, vari to pagatavot mājās? Tādā veidā izanalizē katru tēriņu kategoriju un apdomā veidus, kā varētu mainīt savus ikdienas paradumus, lai turpmāk attiecībā uz šīm kategorijām varētu ietaupīt.

Pāris padomi, kā samazināt izdevumus attiecībā uz ikdienas vajadzībām:

  • Nedodies uz pārikas veikalu tad, kad esi izsalcis! Vai zināji, ka lielākā daļa cilvēku pārtērējas tieši pārtikas veikalos? Turklāt, izsalkuma brīdī var būt vilinoši iegādāties visu, ko redz acis.
  • Tērē dabas resursus gudri! Piemēram, tīrot zobus, aizver ūdens krānu, izslēdz gaismu telpās, kurās neatrodaties utt.
  • Iepērcies ne-sezonā! Gan ziemas apģērbs, gan apavi ir lētāki pavasarī/vasarā un otrādi.

Iekrājumu automatizācija

Ja tomēr paša spēkiem neizdodas regulāri atlikt naudu uzkrājuma izveidei, ir vērts apdomāt tādu iespēju kā iekrājumu automatizācija. Mūsdienās bankas piedāvā uzstādīt automātiskos maksājumus, kas paredz, ka katru mēnesi Tavā uzkrājumu kontā tiek novirzīta konkrēta naudas summa. Tas palīdz izveidot ieradumu un sniedz iespēju ērtāk sekot līdzi savam progresam, jo jebkurā brīdī var ielūkoties krājkontā.

Tādu iespēju kā automatizēt iekrājumus piedāvā, piemēram, Swedbank (Krājrīks), SEB (Digitālā krājkase), Citadele (Krājkonts+) u.c. Atsevišķi rīki paredz, ka, veidojot uzkrājumu, var nopelnīt arī simboliskus procentu ienākumus. Taču, lemjot par labu savu iekrājumu automatizācijai, pievērs uzmanību, vai uzkrāto naudu ir iespējams izmantot brīvi, pēc vajadzības! 

Pārdomā savus iepirkšanās ieradumus

Ņemot vērā strauji pieaugošo inflāciju, ir vērts pārdomāt savus iepirkšanās paradumus un iemācīties ar naudu apieties gudri. Pāris padomi, kā iepirkties gudrāk un izvairīties no impulsīviem pirkumiem:

Salīdzini cenas!

Vienas un tās pašas preces cena dažādos veikalos var pamatīgi atšķirties, tādēļ izmanto internetveikalus, lai veiktu cenu salīdzināšanu. Taču paturi prātā, ka internetveikala cenas var atšķirties no klātienes veikala cenām.

Kad dodies iepirkties, sastādi iepirkumu sarakstu!

Tas palīdzēs koncentrēties un iegādāties tieši to, kas ir nepieciešams.

Neiekrīti akciju slazdos!

Vajadzētu izvairīties iegādāties preces tikai tādēļ, ka tām ir akcija, jo tas var novest pie pamatīgas pārtērēšanās, turklāt akcija var būt mārketinga triks.

Izvērtē katru pirkumu!

Katru lielāku pirkumu ieteicams izvērtēt vismaz 2 stundas - ja arī pēc tam tas ir svarīgs un nepieciešams, tad tas nav impulsīvs pirkums.

Dod priekšroku kvalitātei nevis kvantitātei!

Augstākas kvalitātes preces parasti ne tikai maksā vairāk, bet arī visbiežāk kalpo ilgāk.

Ceram, ka šajā rakstā sniegtie padomi palīdzēs Tev saprast, kā sakrāt naudu, tādējādi vairojot finansiālo stabilitāti.

Mūsu bloga rakstos uzzini arī citus noderīgus padomus un svarīgu informāciju, t.sk. kā ietaupīt naudu ikdienā un kā tiek parēķināta atvaļinājuma nauda.

Atgriezties uz sākumu