Kur aizņemties naudu: Kādas ir iespējas un to Priekšrocības
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Padomi 13.12.2023

Kur aizņemties naudu: Kādas ir iespējas un to Priekšrocības

Lai vai cik ļoti tiktu plānotas personīgās finanses, diemžēl visu nav iespējams paredzēt, un var būt situācijas, kad steidzami vajag naudu. Par laimi, pastāv vairāki avoti, kur aizņemties naudu - tas, kuru avotu izvēlēties, atkarīgs no katra cilvēka individuālajām vajadzībām un finansiālā stāvokļa.

Ļoti svarīgi izvēlēties pareizo avotu, kas ir drošs, piemērots situācijai, nerada budžetam vēl lielāku slogu un ir bez slēptiem nosacījumiem, lai varētu pēc iespējas veiksmīgāk atmaksāt kredītu.

Svarīgākais - aizņemties gudri! Ja arī Tev radusies nepieciešamība aizņemties naudu, turpini lasīt šo rakstu, kur skaidrojam dažādas iespējas, to priekšrocības un trūkumus.

Kur aizņemties naudu? - 3 iespējas, ko vari izmantot

#1 Aizņemties naudu no nebanku aizdevēja

Mūsdienās nebanku aizdevēji piedāvā daudz un dažādus aizdevumus - gan īstermiņa (ātrais kredīts), gan ilgtermiņa (patēriņa kredīts, finansējums auto iegādei, kredīts mājokļa labiekārtošanai u.c.).

Izvēloties aizņemties naudu no nebanku aizdevēja, aizdevējs jāizvēlas ļoti rūpīgi, jo pašreiz kreditēšanas pakalpojumu tirgus ir ļoti plašs, un pie dažādiem nebanku aizdevējiem atšķirības var būt pat vienam un tam pašam aizdevuma veidam.

Nebanku aizdevēju priekšrocības:

Iespēja saņemt nepieciešamo naudas summu īsā laika posmā

Aizņemties naudu no nebanku aizdevēja ir vienkāršākais un ātrākais risinājums, jo liela daļa nebanku aizdevēju strādā arī brīvdienās un svētku dienās. Atkarībā no nebanku aizdevēja darba laika un likumdošanas, pēc pieteikuma izvērtēšanas un apstiprinošas atbildes, naudu savā bankas kontā vari saņemt pat 15 minūšu laikā.

Plašs pakalpojumu klāsts

Nebanku aizdevēji piedāvā daudz un dažādus aizdevumus, kas ir pielāgoti dažādām situācijām, līdz ar to katrs var izvēlēties savām vajadzībām un situācijai atbilstošāko. 

#2 Aizņemties naudu no bankas

Lai arī bankas mūsdienās piedāvā mazāk kredītu veidu nekā nebanku aizdevēji, piedāvājums joprojām ir diezgan plašs - gan īstermiņa (kredītkartes un patēriņa kredīts), gan ilgtermiņa (patēriņa kredīts, hipotekārais kredīts, auto kredīts, studiju kredīts u.c.). Izvēloties aizņemties naudu no bankām, jārēķinās ar dažādu formalitāšu kārtošanu, kā rezultātā aizdevuma noformēšanas un naudas saņemšanas process var būt laikietilpīgāks.

Banku aizdevēju priekšrocības:

Lielākas summas un garāki atmaksas termiņi

Banku aizdevumiem bieži ir lielākas summas un garāki atmaksas termiņi nekā nebanku aizdevējiem, līdz ar to ir iespējams īstenot lielākus un nopietnākus finanšu mērķus, turklāt izdevīgāk. Tomēr arī banku aizdevuma gadījumā viens no svarīgākajiem faktoriem, kam jāpievērš uzmanība un kas jāizvērtē, ir gada procentu likme (GPL).

Nav slēptu nosacījumu

Banku pakalpojumus un to darbību regulē ļoti stingri, atbilstoši likumdošanai, līdz ar to banku aizdevumiem nav slēptu nosacījumu jeb tie ir caurspīdīgāki nekā nebanku aizdevumi. Tomēr tas nenozīmē, ka, aizņemoties no banku aizdevēja, nevajadzētu rūpīgi izlasīt aizdevuma līgumu, t.sk. sīko druku.

#3 Aizņemties naudu no privātpersonas

Aizņemoties naudu no privātpersonas, pastāv divas iespējas: aizņemties no radinieka/drauga/paziņas vai aizņemties no privātpersonas, kas nodarbojas ar aizdevumu izsniegšanu. Vairumā gadījumu tas ir neliels īstermiņa aizdevums. Šo iespēju no visām minētājām izmanto visretāk, kā arī tā ir visriskantākā, jo bieži netiek noslēgts aizdevuma līgums.

Privātpersonas-aizdevēja priekšrocības:

Iespēja aizņemties ar draudzīgiem nosacījumiem vai bez nosacījumiem

Aizdevumam no privātpersonas parasti ir draudzīgāki aizdevuma nosacījumi - zemāka procentu likme, garāks atmaksas termiņš u.c. Ja aizņemies no radinieka/drauga/paziņas, iespējams, aizņēmuma likme un citi nosacījumi pat nepastāv un iespējams atdot tikpat, cik esi aizņēmies.

Iespēja aizņemties ar sabojātu kredītvēsturi

Naudas aizdevums no privātpersonas pieejams arī tad, ja ir sabojāta kredītvēsture un/vai cilvēkiem nav stabili ienākumi. Tā ir iespēja atrisināt steidzamas naudas problēmas gadījumā, kad finansiālā situācija ir sarežģīta un nav pieejami citi risinājumi.

Neatkarīgi no tā, kuru no augstāk minētajām iespējām izvēlies, atceries, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ pirms aizņemšanās rūpīgi izvērtē kredīta nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas to godprātīgi atmaksāt. Finanšu eksperti uzskata, ka kredīta summai nevajadzētu pārsniegt 20-25% no kopējiem ikmēneša ienākumiem, un nekādā gadījumā nevajadzētu aizņemties, lai atmaksātu esošu aizdevumu(-us). 

Ceram, ka augstāk minētās priekšrocības un trūkumi palīdzēs Tev izlemt, kur aizņemties naudu. Lai izdodas pieņemt gudrus finanšu lēmumus!

Atgriezties uz sākumu