Naudas aizdevums no privātpersonas - kas jāņem vērā?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Padomi 23.02.2024

Naudas aizdevums no privātpersonas - kas jāņem vērā?

Dzīvē mēdz būt dažādas situācijas, un diemžēl mēs nekad nevaram paredzēt pilnībā visus tēriņus. Par laimi, finansiāli izaicinošās situācijās pieejami dažādi ātri un ērti risinājumi. Viens no tiem - naudas aizdevums no privātpersonas. Šim risinājumam, salīdzinot ar citiem aizdevumu veidiem, ir vairākas priekšrocības, taču tāpat tam, protams, ir arī savi trūkumi. Plānojat izmantot tādu iespēju kā naudas aizdevums no privātpersonas? Tad turpiniet lasīt šo rakstu, kur stāstām vairāk par šāda veida aizdevumu priekšrocībām un trūkumiem, kā arī alternatīvām.

Priekšrocības

Elastīgi aizdevuma nosacījumi

Ar privātpersonu parasti ir vieglāk vienoties par elastīgiem aizdevuma nosacījumiem - lielāku aizdevuma summu, garāku atmaksas termiņu, mazāku vecuma ierobežojumu u.c. Tāpat aizņemties naudu no privātpersonas visbiežāk var bez ķīlas un galvotāja, tādējādi aizņēmējam nav jāriskē ar sava nekustamā īpašuma īpašumtiesībām vai arī ar savstarpējām attiecībām, piesaistot galvotāju. Protams, šajā gadījumā viss atkarīgs no tā, cik tuva ir persona, no kuras aizņematies, jo nepazīstams cilvēks var noteikt arī mazāk draudzīgus aizdevuma nosacījumus. 

Vienkārša aizdevuma saņemšanas procedūra

Aizņemoties no privātpersonas, aizdevuma saņemšanas procedūra parasti ir vienkāršāka, jo, atšķirībā no citiem aizdevējiem, privātpersonām nav jāveic obligāta kredītvēstures pārbaude. Turklāt, aizņemties no privātpersonas bieži var arī tie, kuriem ir slikta kredītvēsture - tā ir iespēja cilvēkiem arī ar ne parāk labu finansiālo situāciju atrisināt steidzamas problēmas.

Tomēr esiet uzmanīgs - par spīti tam, ka šī ir viena no galvenajām privātpersonas aizdevumu priekšrocībām, jāatceras, ka kredītvēstures pārbaude aizņēmējam nāk tikai un vienīgi par labu, jo kredītvēsture palīdz aizdevējam izvērtēt aizņēmēja iespējas kredītu godprātīgi atmaksāt. 

Iespējama zemāka procentu likme

Procentu likme ir viens no galvenajiem faktoriem, kas tiek ņemts vērā, salīdzinot dažādus aizdevumu piedāvājumus. Naudas aizdevums no privātpersonas var būt ar zemāku procentu likmi vai pat bez tās, gadījumā, ja aizdevējs ir tuvs cilvēks. Tomēr galvenokārt tas ir atkarīgs no aizdevēja un aizņēmēja savstarpējās vienošanās.

Trūkumi

Juridiskās aizsardzības trūkums

Izmantojot tādu iespēju kā naudas aizdevums no privātpersonas, aizdevuma atmaksas problēmu gadījumā aizņēmējs nav juridiski pasargāts - privātpersonas kredīta atgūšanai var pielietot nepieņemamas un ar likumu neatzītas metodes, piemēram, apmeklēt aizņēmēja dzīvesvietu, kas var sagādāt aizņēmējam neērtības. Lai no tā pēc iespējas izvairītos, problēmu gadījumā nevajadzētu ignorēt aizdevēju, bet gan komunicēt un vienoties par abpusēji apmierinošu risinājumu. Tāpat jau sākotnēji vajadzētu vienoties par rīcību gadījumā, ja aizņēmējam rodas problēmas godprātīgi atmaksāt naudas summu.

Iespējamas nesaskaņas

Ja, aizņemoties no privātpersonas, kādu iemeslu dēļ radīsies problēmas ar godprātīgu kredīta atmaksu, pastāv liels risks savstarpējām nesaskaņām. Un jo īpaši tādā gadījumā, ja esat aizņēmies no tuva cilvēka, jo ne velti tiek apgalvots, ka, aizņemoties no drauga, draugs tiek pazaudēts. Lai varētu no nesaskaņām pēc iespējas izvairīties, ieteicams ļoti detalizēti vienoties par aizdevuma nosacījumiem, t.sk. rīcību gadījumā, ja tiek kavēti maksājumi. 

Negodprātīga aizdevēja risks

Ne vienmēr ir iespējams aizņemties no tuva cilvēka, īpaši, ja nepieciešama liela naudas summa, tādēļ privātpersonas, no kurām aizņemties, cilvēki mēdz uzmeklēt internetā, visbiežāk sludinājumu portālos. Tas rada lielu risku sadarboties ar negodprātīgu aizdevēju, kas, piemēram, aizņēmēja sniegtos privātos datus var izmantot savtīgiem nolūkiem, tādēļ, pirms tiek noslēgta vienošanās, vajadzētu veikt rūpīgu aizdevēja pārbaudi, apskatot internetā pieejamo informāciju par aizdevēju, kā arī citu aizņēmēju atsauksmes. 

Alternatīvas

Naudas aizdevums no privātpersonas ir tikai viens no risinājumiem, kā iegūt nepieciešamo naudas summu. Pastāv arī alternatīvas, kā bankas kredīts vai nebanku kredīts. Sīkāk par katru no šīm alternatīvām:

  • Banku kredīti. Bankas visbiežāk piedāvā tādus aizdevumu veidus kā patēriņa kredīts, hipotekārais kredīts, studiju kredīts, auto kredīts un kredītlīnija. Galvenās priekšrocības: iespēja saņemt lielāku naudas summu, zemākas procentu likmes. Galvenie trūkumi: var būt stingrāki aizdevuma saņemšanas kritēriji, var būt sarežģītāka naudas saņemšanas procedūra.
  • Nebanku kredīti. Nebanku aizdevēji piedāvā plašāku aizdevumu klāstu, un visbiežāk piedāvā tādus aizdevumu veidus kā patēriņa kredīts, kredīts remontam, kredītu apvienošana, auto kredīts, kredīts pret ķīlu, kredīts uzņēmumam. Galvenās priekšrocības: plašāks pakalpojumu klāsts, vienkāršāka naudas saņemšanas procedūra. Galvenie trūkumi: mazākas aizdevuma summas, aizdevumiem var būt augstākas procentu likmes.

Juridiskie apsvērumi

Atšķirībā no bankas un nebanku aizdevumiem, naudas aizdevums no privātpersonas kā aizdevuma veids Latvijas Republikā netiek regulēts ar likumu, līdz ar to, izmantojot šāda veida aizdevumu, ļoti svarīgi pievērst uzmanību juridiskajiem aspektiem. Neatkarīgi no aizdevuma summas un nosacījumiem, darījumu vajadzētu apliecināt rakstiskā veidā, kur detalizēti atrunāti gan visi aizdevuma nosacījumi, gan piefiksēti abu pušu paraksti. Labākajā scenārijā - noslēgt oficiālu līgumu ar notāra apstiprinājumu. 

Aizdevumu apliecinošajā dokumentā jānorāda kas, kam, ko un cik aizdod, uz kādu laiku un vai par aizdevumu maksājami procenti. Tāpat dokumentā jābūt abu pušu identificējošai informācijai - vārdiem, uzvārdiem un personas kodiem. Ļoti vēlams norādīt arī abu pušu adresi (deklarēto un faktisko). Uz dokumenta jābūt abu pušu parakstiem. Aizdevuma darījums nav obligāti jānostiprina pie notāra, taču vajadzības gadījumā tas var palīdzēt nodrošināt darījuma ticamību. Tāpat gan kredīta izsniegšanu, gan atmaksu ieteicams veikt ar bankas pārskaitījumu - tādā veidā vajadzības gadījumā būs iespējams pierādīt darījuma summas un termiņus, taču svarīgi maksājuma uzdevumā norādīt precīzu informāciju.

Darījuma apliecināšana rakstiskā veidā ir abu pušu interesēs, jo nesaskaņu gadījumā aizdevējam būs lielākas izredzes atgūt kredītu, savukārt aizņēmējam būs sava veida garants, ka aizdevējs pēkšņi nemainīs savu viedokli un negrozīs aizdevuma sākotnējos nosacījumus, kā arī neizteikts pretenzijas par to, ka nauda it kā nav atmaksāta. 

 

Izmantot vai neizmantot tādu iespēju kā naudas aizdevums no privātpersonas? Lēmums jāpieņem pašam, izvērtējot visas priekšrocības un trūkumus. Ceram, ka šajā rakstā sniegtā informācija palīdzēs pieņemt labāko lēmumu. Neatkarīgi, kādu aizdevuma veidu izvēlēsies, pirms aizņemšanās atceries izvērtēt aizdevuma nepieciešamību, piemērotību situācijai, salīdzinot dažādus piedāvājumus, kā arī savu finanšu situāciju un iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt.

Lai izdodas pieņemt finansiāli gudru lēmumu!

Atgriezties uz sākumu