Kā sevi pasargāt no krāpniekiem internetā?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 14.06.2024

Kā sevi pasargāt no krāpniekiem internetā?

Arvien pieaugot interneta popularitātei, diemžēl pieaug arī interneta krāpnieku skaits, kuri mēģina izmantot dažādas metodes, lai izkrāptu personiskus datus un naudu no nepasargātiem interneta lietotājiem. Turklāt, krāpnieki internetā kļūst arvien advancētāki, kā rezultātā ievērojami pieaug izkrāptās naudas apjomi. Lai varētu izvairīties no krāpniecības internetā, ikvienam interneta lietotājam jābūt ļoti modram, sargājot savus datus, kā arī regulāri jāatsvaidzina savas zināšanas par to, kā atpazīt krāpniecību internetā. Vai Tu zini, kā rīkoties, lai pasargātu sevi no krāpniekiem internetā? Šajā rakstā stāstām vairāk par to, kā pasargāt sevi no krāpniekiem internetā, un sniedzam praktiskus drošības padomus.

Kas ir krāpšana internetā?

Krāpšana internetā ir mērķtiecīga darbība, kuru veicot, krāpnieks mēģina iegūt interneta lietotāja datus vai izkrāpt tā naudas līdzekļus. Krāpšana internetā var būt sastopama daudz un dažādos formātos:

  • Viltus sludinājumi;
  • Mākslīga investīciju iespēja;
  • Neīsts zvans no ''bankas darbinieka'';
  • Pēkšņs laimests loterijā;
  • Viltus interneta veikals;
  • Viltus aicinājums atjaunot savus datus u.c.

Visbiežāk potenciālo upuri krāpnieki uzrunā e-pastā, interneta vietnēs un sociālajos tīklos. Interneta krāpnieku galvenie mērķi ir likt interneta lietotājiem ātri pieņemt lēmumu savās vai arī savu tuvinieku interesēs, radīt sajūtu, ka saziņa notiek ar bankas vai citas uzticamas iestādes pārstāvi, kā arī likt noticēt solījumam par garantētu un lielu finansiālo ieguvumu, tādējādi tiek veidota uzticīga gaisotne un interneta lietotāji ir mazāk uzmanīgi.

Naudas aizdevums no privātpersonas

Viens no populārākajiem finanšu pakalpojumiem internetā ir aizdevums, t.sk. naudas aizdevums no privātpersonas. Lai arī šāds aizdevums veids sniedz dažādas priekšrocības, tam ir arī virkne potenciālo risku, tādēļ jābūt uzmanīgam aizņemoties naudu, rūpīgi izpētot privātpersonu-aizdevēju un aizdevuma nosacījumus.

Naudas aizdevumi no privātpersonām bieži tiek izmantoti tieši Peer-to-peer platformās, kur cilvēki aizņemas no nepazīstamām privātpersonām-aizdevējiem, tādējādi pastāv risks sadarboties ar negodprātīgu privātpersonu-aizdevēju, kas patiesībā nemaz nav sakārtojis oficiālo dokumentāciju un nenodarbojas ar aizdevumu izsniegšanu vai, piemēram, ievāc aizņēmēju privātos datus savtīgiem nolūkiem. Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, pirms līguma noslēgšanas vajadzētu apskatīt, vai un kāda ir internetā pieejamā informācija par izvēlēto privātpersonu-aizdevēju, kā arī citu aizņēmēju atsauksmes. Tāpat svarīgi, lai privātpersona-aizdevējs piedāvā iespēju noslēgt oficiālu līgumu ar notāra apstiprinājumu - tas vajadzības gadījumā palīdzēs pierādīt darījuma esamību. Ja vien netiek slēgts oficiāls līgums, tad nekādā gadījumā nevajadzētu sniegtajiem privātpersonai-aizdevējam sensitīvus datus, kā piemēram personas kods.

Pievērs uzmanību, iegādājoties lietotu auto!

Liela daļa netic, ka krāpniekus internetā var sastapt pat, iegādājoties lietotu auto - varētu likties, ka tā ir 90. gadu prakse, taču tā ir visai izplatīta parādība arī mūsdienās. Biežāk sastopamās krāpniecības shēmas, iegādājoties lietotu auto internetā:

  • Zagta auto tirdzniecība;
  • Smagi cietuša auto tirdzniecība;
  • Auto pirmās iemaksas izkrāpšana;
  • Nomas auto tirdzniecība;
  • Auto bez dokumentācijas tirdzniecība u.c.

Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, pirms auto iegādes vajadzētu pārbaudīt auto vēsturi - to ieteicams darīt maksas resursos, kā piemēram autoDNA, kur iespējams apskatīt detalizētu informāciju par auto tehnisko stāvokli, avārijām, zādzībām utt. Jā, tas prasīs zināmu finansiālu ieguldījumu, tomēr uz potenciālās krāpšanas fona šis ieguldījums ir sīkums. Izvēlēto auto obligāti jāapskata klātienē un jānogādā to kādā sev uzticamā auto servisā uz pārbaudi. Tāpat jāpārbauda visi auto dokumenti, pievēršot uzmanību sekojošiem faktoriem: vai numuri dokumentos sakrīt ar auto numuriem; vai personas dati dokumentos sakrīt ar pārdevēja datiem.

Iegādājoties auto, vislabāk norēķināties ar bankas pārskaitījumu, nevis skaidrā naudā - tas vajadzības gadījumā palīdzēs pierādīt darījuma esamību. Pirms paraksta uzlikšanas rūpīgi jāizlasa līgums, ieteicams to pārbaudīt pie jurista. Lieliski, ja pārdevējs līgumā apliecina auto tiesisko izcelsmi, kā arī to, ka auto aprīkojums atbilst realitātei un auto nav bijis iesaistīts vai cietis ceļu satiksmes negadījumos. Galvenais būt modram un saglabāt vēsu prātu - šķietami neticami zema cena visbiežāk nav iemesls priekam, bet gan brīdinājuma signāls krāpšanas mēģinājumam!

Praktiski padomi drošībai internetā

Izmanto drošus interneta savienojumus!

Ja nevēlies, lai interneta krāpnieki var pārtvert Tavus sensitīvos datus, izmanto drošus interneta savienojumus jeb šifrēšanu! Šim nolūkam pastāv vairāki protokoli - populārākie no tiem ir Secure Socket Layer (SSL) un Secure HTTP (S-HTTP). Instalējot attiecīgos spraudņus, nedroša interneta savienojuma gadījumā parādīsies sarkans brīdinājums. Ja, atverot tīmekļa vietni, parādās, ka tā nav droša, neturpini ceļu, bet gan nekavējoties aizver to!

Sargi savas paroles un izmanto unikālas paroles!

Protams, lai piekļūtu dažādiem profiliem un kontiem, vienkāršāk un ērtāk ir izveidot un visu laiku izmantot vienu paroli, tomēr riska situācijā tas pamatīgi atvieglo interneta krāpnieku darbu - piekļūstot vienam profilam, krāpnieki bieži var uzreiz piekļūt arī visiem citiem profiliem, iegūstot pēc iespējas vairāk privāto datu. Lai tas nebūtu tik vienkārši, katrā profilā un kontā izmanto unikālu paroli! Turklāt, veido stipras paroles, izvairoties tajās ietvert personisku informāciju, loģiskus un secīgus virknējumus!

Nespied uz aizdomīgām saitēm!

Viens neapdomīgs peles klikšķis var radīt pamatīgus drošības draudus, tādēļ klikšķini tikai uz tām saitēm, par kuru izcelsmi esi pārliecināts! Īpaši uzmanīgi rīkojies e-pastā, kur interneta krāpnieki dienā izsūta pat vairākus tūkstošus krāpniecisku ziņu ar aicinājumiem atvērt saiti! Ignorē jebkādas ziņas, kurās tiek izteikti piedāvājumi ātri iegūt naudu, un izvairies no ziņām, kas sagatavotas ļoti sliktā latviešu valodā! Saņemot šādas ziņas, ieteicams ziņot par krāpniecību, atzīmējot, ka konkrētais e-pasts ir ''Phishing'' jeb pikšķerēšana.

Nekad nedalies ar sensitīvu informāciju!

Viens no izplatītākajiem veidiem, kā darbojas krāpnieki internetā - sazinās ar cilvēku un, radot pamatīgu spiedienu vai izsakot ļoti vilinošu piedāvājumu, ievāc sensitīvu informāciju. Nekādā gadījumā nedalies ar sensitīvu informāciju, bet gan sargā visas savas paroles, PIN kodus, smart id kodus, bankas konta datus, kartes datus u. c.! Uzrunājot potenciālos upurus, krāpnieki parasti vilto savu identitāti, visbiežāk uzdodoties par kādu personu no oficiālām iestādēm, tādēļ atceries, ka bankas un citu oficiālu iestāžu darbinieki sensitīvu informāciju nekad nejautās ne internetā, ne telefoniski!

Regulāri atjaunini programmatūru!

Aplikācijās un cita veida programmatūrās tiek ieviesti arvien jauni uzlabojumi, t.sk. attiecībā uz drošību, tādēļ tās vajadzētu regulāri atjaunināt! Jāņem vērā, ka interneta krāpnieki var pārlūkot internetu un pēc tam atrast ierīces, kurās nav atjaunota programmatūra, tieši tāpēc ir svarīgi regulāri atjaunot programmatūru ikvienā ierīcē - kad atjauninājums ir pieejams, ierīcē visbiežāk tiek saņemts paziņojums.

Arī Latvijā arvien pieaug interneta krāpnieku skaits, tādēļ, uzturoties interneta vidē, aicinām vienmēr būt uzmanīgiem! Pievēršot uzmanību savām darbībām internetā un ieviešot drošus interneta lietošanas paradumus, iespējams pasargāt sevi un savus datus, ievērojami samazinot krāpniecības riskus. Ceram, ka mūsu augstāk minētie padomi par to, kā sevi pasargāt no krāpniekiem internetā, Tev palīdzēs interneta vidē justies droši!

Atgriezties uz sākumu