5 noderīgi padomi, kas jāzina, iegādājoties dzīvokli
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 18.06.2024

5 noderīgi padomi, kas jāzina, iegādājoties dzīvokli

Esi nolēmis iegādāties dzīvokli? Apsveicam - nekustamā īpašuma iegāde ir liels un atbildīgs solis. Pirms dzīvokļa iegādes nepieciešams rūpīgi sagatavoties, jo informācijas izpēte un pareiza plānošana var atvieglot iegādes procesu, padarīt to mazāk stresainu, kā arī iegūt finansiāli izdevīgu darījumu. Kopumā ir pieci soļi, kas jāsper, lai kļūtu par dzīvokļa īpašnieku - šajā rakstā stāstām par katru no šiem soļiem vairāk, sniedzot noderīgus padomus!

1. Padoms: Izpēti savu finansiālo stāvokli!

Lai saprastu, cik daudz vari atļauties veltīt dzīvokļa iegādei un pamatīgi nepārsniegtu savas iespējas, radot pārmērīgu budžeta slogu, izpēti savu finansiālo stāvokli! Pārskati visus savus ienākumus un izdevumus vismaz 2-3 mēnešu laika posmā un secini - cik daudz Tev paliek pāri pēc tam, kad esi sedzis visus tēriņus? Tā ir summa, ko vari veltīt uzkrājuma izveidei vai ikmēneša kredītmaksājuma segšanai, bet atceries, ka dzīvokļa iegādei nevajadzētu veltīt visus savus brīvos līdzekļus! Apdomā savas prioritātes - varbūt iespējams samazināt izdevumus kādā jomā, lai novirzītu tos dzīvokļa iegādei?

Ja Tava finansiālā situācija šobrīd nav tāda, lai varētu uzreiz atļauties iegādāties dzīvokli, apdomā tādu iespēju kā kredīts nekustamā īpašuma iegādei! Tas ir viens no aizdevuma veidiem, ko piedāvā Latkredits.lv, kas piemērots tieši nekustamā īpašuma iegādei vai remontam. Lai to saņemtu, nav nepieciešams nekustamā īpašuma vērtētājs, ķīla vai galvotājs - aizdevuma summa ir no 500 EUR līdz 25 000 EUR ar atmaksas termiņu no 3 mēn. līdz 120 mēn., procentu gada likmes no 6.9%, turklāt to var atmaksāt ātrāk.

Atgādinām, ka regulārā kredītmaksājuma apjoms tiešā veidā atkarīgs arī no EURIBOR likmes - tas var mainīties brīdī, kad tiek pārskatīta EURIBOR likme, līdz ar to tas, vai regulārais kredītmaksājums pieaugs, atkarīgs no izvēlētā EURIBOR likmes termiņa un datuma, kad EURIBOR pārskatīšana noteikta līgumā. Šī iemesla dēļ jāizvērtē savas iespējas gan tagad, gan nākotnē godprātīgi atmaksāt kredītu!

2. Padoms: Rūpīgi izvēlies dzīvokli!

Tagad, kad zini savu finansiālo situāciju, vari ķerties pie dzīvokļa meklēšanas! Lai varētu atrast savām vajadzībām un finansiālajām iespējām piemērotāko opciju, pievērs uzmanību sekojošiem faktoriem:

  • Cena. Svarīgākais faktors, protams, ir dzīvokļa cena, kuru veido vairāki faktori. Apdomā - vai dzīvokļa cena ir atbilstoša tirgus situācijai, dzīvokļa stāvoklim un atrašanās vietai? Vai tā ir atbilstoša Tavām iespējām? Kādi ir aptuvenie ikmēneša komunālie maksājumi? Laba doma ir piesaistīt nekustamā īpašuma vērtētāju.
  • Apgrūtinājumi. Lai izvairītos no nepatīkamiem pārsteigumiem, pirms līguma noslēgšanas noskaidro, vai nekustamajam īpašumam nav kādi apgrūtinājumi vai parādsaistības! Atceries - Tu kā jaunais dzīvokļa īpašnieks neesi atbildīgs par iepriekšējā dzīvokļa īpašnieka parādiem, ja vien līgumā nav noteikts citādi, tādēļ vienmēr rūpīgi iepazīsties ar pirkuma līguma nosacījumiem! Laba doma ir piesaistīt juristu.
  • Stāvoklis. Reizēm fantastiski glīts dzīvoklis var slēpt sevī dažādas nepilnības, tādēļ rūpīgi izvērtē gan noskatītā dzīvokļa stāvokli, gan mājas stāvokli! Vai māja ir renovēta/siltināta? Kas apsaimnieko māju? Vai mājai un dzīvoklim nav kādas tehniskas nepilnības? Kā māja tiek apkurināta? Vai dzīvoklim tuvākajā laikā būs nepieciešams remonts un cik tas varētu izmaksāt?
  • Atrašanās vieta. Reizēm pat šķietami labākā dzīvokļa atrašanās vieta var būt nepiemērota, tādēļ apdomā - vai dzīvokļa tuvumā atrodas viss Tev nepieciešamais? Kāda ir infrastruktūra dzīvokļa apkārtnē? Vai dzīvokļa tuvumā ir autostāvvieta?
  • Nesaskaņota pārbūve. Ir svarīgi, lai visi dzīvoklī veiktie remontdarbu un pārbūves būtu legālas un saskaņotas, pretējā gadījumā jārēķinās ar to, ka pēc tam var nākties kārtot dažādas formalitātes, kam jāvelta laiks, pūles un arī finanses, turklāt nereti nepieciešams veikt papildu darbus. Šī iemesla dēļ iepazīsties ar nekustamā īpašuma inventarizācijas lietu un pārliecinies, ka dzīvokļa plānojums ir tāds pats, kāds norādīts dokumentos! Arī šim uzdevumam laba doma ir piesaistīt atbilstošu speciālistu.

3. Padoms: Plāno remontu un tā izmaksas!

Nekustamais īpašums, kam nepieciešams remonts, visbiežāk pieejams par zemāku cenu, tādēļ tas var būt labs ieguldījums nākotnē, jo, veicot remontu, īpašuma vērtība pieaugs. Iegādājoties dzīvokli, jau uzreiz padomā par to, vai un kāds remonts tam būs nepieciešams - tas palīdzēs saprast, ar kādām izmaksām rēķināties pēc īpašuma iegādes.

Pēc dzīvokļa iegādes visbiežāk tiek paveikti tādi darbi kā komunikāciju maiņa un kosmētiskais remonts. Tas, cik maksā dzīvokļa remonts, atkarīgs no dzīvokļa pašreizējā stāvokļa, īpašnieka vajadzībām un vēlmēm, bet jārēķinās, ka šādi darbi var izmaksāt vairākus tūkstošus, tādēļ tiem un citiem darbiem nereti tiek izmantota tāda iespēja kā kredīts remontam. Šis aizdevuma veids paredz izdevuma summu līdz pat 25 000 EUR, līdz ar to tas ļauj paveikt gan nelielus uzlabojumus, gan nopietnus remontdarbus.

4. Padoms: Pārrunā darījumu ar profesionāļiem!

Lai būtu drošs, ka patiesi izvēlies sev un savam maciņam labāko, potenciālo darījumu ieteicams pārrunāt ar profesionāļiem, t.sk. juristu vai nekustamā īpašuma speciālistu. Jā, profesionāļu piesaistīšana prasīs zināmu finansiālo ieguldījumu, bet profesionāļi, kuriem ir pieredze ar nekustamā īpašuma iegādi, zinās, kas ir svarīgākais, kas jāņem vērā, un kam pievērst pastiprinātu uzmanību, tādējādi varēsi izvairīties no liekām izmaksām un noslēgt finansiāli gudru darījumu.

Lai nodrošinātu labākos darījuma nosacījumus, laba doma ir piesaistīt profesionāli, kurš var noteikt nekustamā īpašuma tirgus vērtību tā brīža tirgus apstākļos - tā var būt aptuvenā summa, par kādu iegādāties īpašumu, bet jāņem vērā, ka īpašnieks var pārdot īpašumu par tādu summu, kādu vēlas, turklāt tirgus cena visbiežāk ir augstāka nekā kadastrālā vērtība. Tomēr tas ne tikai palīdzēs saprast, vai ir vērts ieguldīt savas finanses noskatītā dzīvokļa iegādē, bet arī var būt par pamatu cenas diskusijai.

5. Padoms: Sagatavo nepieciešamos dokumentus un pārdomā darījuma noslēgšanu!

Lai iegādātos nekustamo īpašumu, nepieciešams sagatavot sekojošus dokumentus:

  • Ja iegādei tiek izmantots aizdevums, tad var būt nepieciešams dzīvokļa novērtējums (noskaidro laicīgi, pirms pārējo formalitāšu kārtošanas!);
  • Ja iegādei tiek izmantots aizdevums, tad var būt nepieciešama dzīvokļa apdrošināšana (noskaidro laicīgi, pirms pārējo formalitāšu kārtošanas!);
  • Pirkuma līgums starp pircēju un pārdevēju;
  • Personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte).

Nekustamā īpašuma iegāde ir ļoti atbildīgs un pietiekami sarežģīts process, tādēļ lēmumu par darījuma noslēgšanu pārdomā vairākkārt! Svarīgi ir, lai pirkuma līgums tiek sastādīts un parakstīts pie notāra - tas rada papildu izmaksas, tomēr kalpo kā sava veida drošības garants. Atceries rūpīgi izlasīt katru pirkuma līgumā atrunāto punktu, jo īpaši sīko druku! Pēc tam, kad darījums noticis, notārs sagatavo nostiprinājuma lūgumu, kur tiek atrunāts, kas tiek pirkts un pārdots, kādi dokumenti jāsagatavo un jāiesniedz Zemesgrāmatā īpašuma tiesību reģistrācijai. Jāņem vērā, ka visu formalitāšu kārtošana prasa finansiālu ieguldījumu - pircēji bieži piemirst par šīm izmaksām.

Jo rūpīgāk izpētīsi informāciju par nekustamā īpašuma iegādi un izvēlēto nekustamo īpašumu, jo rūpīgāk varēsi izplānot pirkumu un sagatavoties. Tomēr atgādinām izmantot tikai uzticamus informācijas avotus un ceram, ka Tev palīdzēs arī mūsu apkopotā informācija par to, kas jāzina, pērkot dzīvokli, un augstāk sniegtie padomi! Dzīvoklis ir vērtīgs ieguldījums Tavā nākotnē - lai izdodas!

Atgriezties uz sākumu