Cik maksā dzīvokļa remonts? Kā plānot gaidāmās izmaksas?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Remonts Padomi 22.09.2023

Cik maksā dzīvokļa remonts? Kā plānot gaidāmās izmaksas?

Mājoklis ir vieta, kur atpūšamies no steidzīgās ikdienas, smeļamies spēku un iedvesmu, kā arī baudām mirkļus ar sev tuvākajiem cilvēkiem, tādēļ ir svarīgi, lai mājoklis ir gan funkcionāls, gan vizuāli pievilcīgs. Pašsaprotami, ka ar laiku ikviens mājoklis noveco, un tas ir brīdis, kad sākt domāt par tā remontu.

Dzīvokļa remonts ir ļoti liels un atbildīgs solis, kuru sperot, protams, vēlamies zināt pēc iespējas precīzākas sagaidāmās izmaksas. Zinot kaut aptuvenas dzīvokļa remonta izmaksas, iespējams jau laicīgi izplānot un pielāgot budžetu, kā arī ātrāk ķerties pie remontdarbiem, tādējādi ātrāk baudot gala rezultātu.

Arī Tu plāno sava dzīvokļa remontu? Tad turpini lasīt šo rakstu, kurā esam apkopojuši aptuvenās dzīvokļa remonta izmaksas un to veidojošos faktorus.

Dzīvokļa remonta veidi

Kosmētiskais remonts

Kosmētiskais remonts ir remonts, kā procesā tiek atsvaidzināta telpa un novērsti defekti, kas radušies ekspluatācijas rezultātā.

Kosmētiskā remonta mērķis galvenokārt ir uzlabot telpas estētisko kvalitāti. Tas iekļauj sevī daļēju sienu un griestu izlīdzināšanu, krāsošanu, tapešu pārlīmēšanu, grīdas seguma maiņu, santehnikas maiņu, apgaismojuma ierīču maiņu un citus remontdarbus, kas neattiecas uz telpas siltumizolāciju; siltumu, ūdensapgādi un kanalizāciju; mājokļa plānojumu; mājokļa ārējo izskatu.

Kosmētiskā remonta veikšanai nav nepieciešamas nekādas atļaujas, t.sk. darbus nav nepieciešams saskaņot ar būvvaldi.

Kapitālais remonts

Kapitālais remonts ir remonts, kā procesā tiek pilnībā pārveidota un uzlabota visa telpa.

Kapitālā remonta mērķis galvenokārt ir uzlabot gan telpas estētisko kvalitāti, gan funkcionalitāti. Tas iekļauj sevī pilnu remontdarbu ciklu, sākot no projekta izstrādes un beidzot ar pilnu apdari, t.sk. pilnībā visa aprīkojuma demontāžu (arī virsmu, logu, durvju un nereti starpsienu demontāžu).

Kapitālā remonta veikšanai ir nepieciešama atļauja jeb darbus jāsaskaņo ar vietējās pašvaldības būvvaldi.

Dizainera remonts

Dizainera remonts ir remonts, kā procesā tiek piesaistīts interjera dizaineris un telpas remonts tiek veikts atbilstoši pasūtītāja vajadzībām un vēlmēm, kā arī telpas tehniskajām iespējām.

Dizainera remonta mērķis galvenokārt ir izveidot telpā noteiktu estētisko noskaņu. Atkarībā no telpas funkcionalitātes un estētikas, kā arī pasūtītāja vajadzībām un vēlmēm, tas var iekļaut sevī gan kosmētiskā remonta darbus, gan kapitālā remonta darbus.

Atļaujas nepieciešamība atkarīga no remontdarbu specifikas.

Dzīvokļa remonta izmaksu ietekmējošie faktori

Lai varētu izveidot pēc iespējas precīzāku remontdarbu tāmi, sākumā jāsaprot, kas ietekmē dzīvokļa remonta izmaksas:

  • Dzīvokļa platība un telpu skaits

Tiek uzskatīts, ka, jo lielāka dzīvokļa platība un vairāk telpu, jo dārgāks ir remonts, tomēr šajā gadījumā izmaksas atkarīgas galvenokārt atkarīgas no tā, kādu remontu paredzēts veikt, jo kosmētiskais remonts lielas platības dzīvoklī var izmaksāt tikpat cik kapitālais remonts mazas platības dzīvoklī. Turklāt, izmaksas atkarīgas arī no telpu specifikas, jo vannas istabas remonts izmaksā daudz vairāk nekā, piemēram, guļamistabas remonts.

Viena no stratēģijām, kā atvieglot izmaksu slogu - veikt remontdarbus pakāpeniski, sākot ar vienu telpu. Tikai šādai stratēģijai ir viens būtisks trūkums - remontdarbi būs ilgāki, līdz ar to var rasties sajūta, ka dzīvojat mūžīgā remontdarbu epicentrā.

  • Izvēlētie materiāli un to kvalitāte

Remonta izmaksas ļoti lielā mērā ietekmē izvēlētie materiāli un to kvalitāte. Piemēram, viena no būtiskākajām materiālu izmaksu pozīcijām ir grīdas segums - linolejs izmaksā daudz lētāk nekā parkets.

Remonta laikā var rasties kārdinājums ietaupīt uz lētāku materiālu rēķina, bet jāatceras, ka svarīga ir arī materiālu kvalitāte - kvalitatīvs ne vienmēr nozīmē dārgākais, bet jārēķinās, ka par kvalitāti var nākties maksāt vairāk. Jo kvalitatīvāki izvēlētie materiāli, jo kvalitatīvāks dzīvokļa remonts kopumā.

  • Dizainam un apdarei veltītais darbs

Dizaina īstenošanā un apdares veikšanā jāiegulda materiāli un arī darbs, līdz ar to tā ir vēl viena būtiska izmaksu pozīcija. Šīs izmaksas atkarīgas no dizaina sarežģītības; materiālu cenas, specifikas un daudzuma; dzīvokļa platības; darbu specifikas, kā arī speciālistu izcenojuma. Turklāt, ja dzīvokļa remontam vēlēsies piesaistīt interjera dizaineri, tās būs vērā ņemamas papildu izmaksas.

Lai ietaupītu, ja Tev ir atbilstošas zināšanas un prasmes, apdares darbus vari veikt saviem spēkiem.

  • Remontdarbu sarežģītība

Jo sarežģītāki remontdarbi jāpaveic, jo lielākas būs izmaksas - tas var pieprasīt ne vien specifiskus/papildu materiālus, bet arī specifiskas zināšanas, līdz ar to būs nepieciešams piesaistīt speciālistus. Pat tad, ja remontdarbus esi nolēmis paveikt saviem spēkiem, ir darbi, kurus labāk uzticēt speciālistiem - būvniekiem, santehniķiem un elektriķiem. Tad jāpieskaita arī speciālistu darba izmaksas.

Kā aprēķināt gaidāmās dzīvokļa remonta izmaksas?

Tagad, kad zini dzīvokļa remonta izmaksu ietekmējošos faktorus, vari aprēķināt gaidāmās dzīvokļa remonta izmaksas. Lai aprēķinātu gaidāmās izmaksas, nepieciešams apkopot visu būvmateriālu un apdares materiālu, mēbeļu un santehnikas, kā arī darbaspēka izmaksas.

Cenas iespējams noskaidrot, apmeklējot veikalus vai aplūkojot internetveikalus un sazinoties ar izvēlētajiem speciālistiem. Lai saprastu pēc iespējas precīzākas izmaksas, laba doma ir konsultēties ar cilvēkiem, kuri nesen remontējuši dzīvokli, varēs pastāstīt vairāk un sniegt kādu noderīgu padomu.

Kad būsi noskaidrojis cenas, sasummē tās! Tās būs ļoti aptuvenas kopējās izmaksas, taču tādējādi varēsi saprast, ar ko rēķināties. Attiecīgi varēsi pieņemt lēmumu, kā rīkoties - īstenot kosmētisko vai kapitālo remontu, veikt remontdarbus saviem spēkiem vai uzticēt to speciālistiem, no kādām vēlmēm atteikties utt.

Papildu izdevumi - neplānotie izdevumi

Lai vai cik precīzi tiek plānots remontdarbu budžets, jārēķinās ar to, ka nav iespējams izveidot 100% precīzu tāmi, jo remontdarbu laikā parasti rodas dažādi neplānoti izdevumi. Iemesli, kādēļ tie rodas, ir dažādi - cenu kāpums; atklāti iepriekš nezināmi telpas defekti; kļūdu labošana u.c. Veicot remontdarbus, visbiežāk tiek aizmirsts par tādām izmaksām kā būvgružu nodošanas maksa, elektrotehnikas un mēbeļu utilizācijas maksa, arhitekta pakalpojumi (ja nepieciešama remonta saskaņošana ar būvvaldi) u.c.

Neplānotiem izdevumiem ieteicams atvēlēt aptuveni 10-15% no kopējā remonta budžeta.

Vai ir iespējams ietaupīt, veicot dzīvokļa remontu?

Dzīvokļa remonts prasa ievērojamu finansiālu ieguldījumu, tādēļ tikai pašsaprotami, ka ir vēlme ietaupīt. Labā ziņa - veicot dzīvokļa remontu, ir iespējams ietaupīt. Pāris padomi, kā ietaupīt:

  • Izveido plānu!

Dzīvokļa remonta plānošana palīdzēs ne tikai izveidot un pielāgot budžetu, bet arī izvairīties no lieka stresa, jo vienmēr zināsi, kāds ir nākamais remontdarbu solis un kas nepieciešams, lai to realizētu. Zinot konkrētus soļus, nepārtērēsies attiecībā uz nevajadzīgu lietu iegādi. 

  • Vienkāršākus darbus paveic pats!

Ir daudz un dažādi darbi, kurus ir iespējams paveikt paša spēkiem: noplēst vecās tapetes; nokrāsot sienas; sagādāt materiālus. Protams, ja Tev ir atbilstošas zināšanas un prasmes, iespējams paveikt arī sarežģītākus remontdarbus.

  • Salīdzini cenas!

Tā vietā, lai apmeklētu tuvāko veikalu un iegādātos pirmo, ko ieraugi, apskati dažādu veikalu piedāvājumu! Salīdzinot cenas, nepieciešamo iespējams iegādāties izdevīgāk, nepārmaksājot.

  • Pārdod nevajadzīgo/neizmantoto!

Remonta laikā bieži nākas secināt, ka iegādātais nav nepieciešams, turklāt pēc remonta vienmēr kaut kas paliek pāri - tas, kas Tev ir lieks, kādam citam var noderēt. Pārdodot nevajadzīgo/neizmantoto, vari atgūt daļu no iztērētās naudas summas. 

Dzīvokļa remonta izmaksas atkarīgas no daudz un dažādiem faktoriem, taču skaidrs ir viens - dzīvokļa remonta izdevumi ir pietiekoši liels finansiālais ieguldījums. Diemžēl remontam ne vienmēr pietiek ar personīgajām finansēm un iekrājumiem, un tādos gadījumos var palīdzēt kredīts remontam no Latkredits.lv. Tomēr atceries, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtē savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

Atgriezties uz sākumu