EURIBOR likmes: Kas kredītņēmējiem jāzina
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Padomi 11.01.2024

EURIBOR likmes: Kas kredītņēmējiem jāzina

Euribor likmes tiek uzskatītas par svarīgāko rādītāju Eiropas naudas tirgū, jo atkarībā no Euribor tiek noteiktas visu kreditēšanas produktu procentu likmes, tādējādi ietekmējot aizdevumus, ieguldījumus un uzkrājumus.

Turklāt, Euribor likmes ietekmē ne tikai investorus un uzņēmējus, bet arī privātpersonas. Tagad, kad šīs likmes aug, termins ''Euribor'' gan Latvijā, gan citur pasaulē kļuvis īpaši populārs.

Lai spētu parūpēties par savu finanšu labklājību, esi zinošs - šajā rakstā stāstām vairāk par to, kas ir Euribor, kā tas darbojas un kādēļ tas ir svarīgs.

Kas ir Euribor un kā tas darbojas?

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) ir vidējā procentu likme, ar kādu Eiropas bankas savstarpēji aizņemas līdzekļus - bankas izmanto šos līdzekļus, lai izsniegtu aizdevumus.

Būtībā Euribor ir cena, kas bankai jāmaksā par aizdevumu, tādēļ to bieži dēvē par ''naudas cenu''. Euribor likme ir daļa no kopējās aizdevuma procentu likmes lielai daļai aizdevumu, kurus aizdevēji izsniedz gan uzņēmumiem, gan privātpersonām.

Euribor indeksu aprēķina Eiropas Naudas tirgus institūts, savos aprēķinos balstoties uz procentu likmēm, kuras katru dienu pieprasa no svarīgākajām Eirozonas bankām. Euribor aprēķins ir sekojošs: netiek ņemti vērā 15% no augstākām un zemākām likmēm, no visām pārējām likmēm tiek aprēķināts vidējais aritmētiskais un rezultāts tiek noapaļots līdz 3 cipariem aiz komata.

Euribor likme ietekmē dažādus finansiālos aspektus:

  • Kreditēšanas pakalpojumus. Palielinoties Euribor likmēm, pieaug kredītu procentu likmes, tādējādi pieaugot ikmēneša kredītmaksājumam un otrādi.
  • Investīcijas. Palielinoties Euribor likmēm, investīcijas ar mainīgām procentu likmēm nes mazāku peļņu, tādējādi ietekmējot ieguldījumu fondus. 
  • Ekonomiskā stabilitāte. Euribor likmes var palīdzēt kontrolēt ekonomiskās norises - samazināt inflāciju un stimulēt ekonomikas izaugsmi.

Kas kredītņēmējiem jāzina par Euribor?

Lai spētu veiksmīgi atmaksāt kredītu, kredītņēmējiem ir ļoti svarīgi izprast Euribor likmi. Jāsaprot, ka ikmēneša kredītmaksājumu veido aizdevuma pamatsumma un aizdevuma procentu likmes. Procentu likmes veido dažādi faktori, un ir gan mainīgā, gan nemainīgā procentu likmes daļa - nemainīgā daļa tiek noteikta brīdī, kad aizņēmējs noformē kredītu, un tā nemainās visu kredīta atmaksas periodu, savukārt mainīgā likmes daļa jeb Euribor likme var gan palielināties, gan samazināties.

Vairākus gadus, kamēr Euribor likme bija negatīva, kredītņēmēji galvenokārt izvēlējās mainīgo procentu likmi, kas nozīmē, ka gadījumā, ja Euribor palielinās, tad ikmēneša kredītmaksājums palielinās, savukārt, ja Euribor samazinās, tad ikmēneša kredītmaksājums samazinās. Jāņem vērā, ka ikmēneša kredītmaksājums mainās tajā brīdī, kad Euribor likme tiek pārskatīta, līdz ar to tas, vai tas pieaugs, atkarīgs no izvēlētā Euribor termiņa (3 mēnešu Euribor, 6 mēnešu Euribor vai 12 mēnešu Euribor) un datuma, kad Euribor pārskatīšana noteikta līgumā (visbiežāk - līguma noslēgšanas diena). Tagad, kad Euribor likme strauji pieaugusi, kredītņēmēji sākuši izrādīt interesi par likmes fiksēšanu. 

Finanšu eksperti uzskata, ka šobrīd esam tuvu Euribor maksimālajai atzīmei. Tuvākajā laikā sagaidāma šīs likmes stabilizēšanās un pat kritums, taču nākotnes Euribor prognozes neliecina, ka Euribor likme varētu atgriezties negatīvajā zonā. Šī iemesla dēļ ikvienam kredītņēmējam vajadzētu domāt par to, kā pielāgot savas finanses.

Kā sekot līdzi Euribor likmēm un pielāgot savas finanses

Lai zinātu, kā rīkoties ar savām finansēm, ikvienam finansiāli aktīvam cilvēkam vajadzētu sekot līdzi Euribor likmju izmaiņām. Pāris avoti, kuros pieejama informācija par vēsturiskajām Euribor likmēm un tiek regulāri atjaunota aktuālā Euribor likme: 

Aktuālo Euribor likmi nosaka katru dienu plkst. 11:00 pēc Centrāleiropas laika.

Pieaugot kredītmaksājumiem, mājsaimniecībām un individuālajiem aizņēmējiem atliek mazāk naudas patēriņam. Euribor pieaugums var radīt budžeta slogu ikvienam, ne tikai kredītņēmējiem, tādēļ ikvienam finansiāli aktīvam cilvēkam vajadzētu pielāgot savu budžetu. Atceries, ka personīgo finanšu plānošanu ietekmē daudzi faktori, ne tikai Euribor likmju svārstības! Rūpējies par finansiālo labklājību ilgtermiņā, veicot sekojošus soļus:

  • Pārskati savu aizdevumu/aizdevumus!

Ja tev ir aizdevums/aizdevumi ar mainīgu procentu likmi, pārskati to! Ja liekas, ka procentu likme un citi aizdevuma nosacījumi ir ļoti neizdevīgi, sazinies ar savu aizdevēju, lai uzzinātu, vai ir iespējams iegūt labākus aizdevuma nosacījums, t.sk. fiksēt procentu likmi. Ja ir vairāki aktīvi kredīti, iespējams, var noderēt tāda iespēja kā kredītu apvienošana. Aizdevumu pārskatīšanai var noderēt tāds rīks kā Euribor kalkulators.

  • Izveido budžetu!

Lielisks veids, kā pielāgot savas finanses, ir izveidot detalizētu finanšu plānu jeb budžetu. Ņemot vērā aktuālo Euribor likmi, konkrēts budžets palīdzēs saprast un iemācīties kontrolēt tēriņus, tādējādi ietaupot naudu un izveidojot drošības spilvenu - tā vienmēr ir laba ideja, un īpaši noderīgi tas var būt noderīgi gadījumā, kad Euribor likme paaugstinās. 

  • Regulāri pārskati savas finanses!

Tā kā Euribor indekss, līdz ar to ekonomiskā situācija šobrīd ir ļoti mainīga, finanšu pielāgošanai svarīga ilgtermiņa pieeja. Ik pa laikam pārskati savas finanses un izdari secinājumus - vai tava pašreizējā budžetēšanas metode ir efektīva? Vai un ko varat darīt turpmāk, lai uzlabotu savu finansiālo situāciju? Rūpējoties par savām finansēm regulāri, varēsi nodrošināt, ka tava kredītvēsture saglabājas pozitīva. 

Euribor likmes vēsture

Euribor likmes pašreizējie apmēri nav nekas netipisks - lai arī jau bijām pieraduši pie negatīvas Euribor likmes, tā nav bijusi negatīva vienmēr. Pārskatāmā pagātnē, 2008. gada rudenī, Euribor likme bija pieaugusi virs 5%. Pēc tam vairākus gadus (no 2015. gada jūnija līdz 2022. gada jūnijam) Euribor likme bija negatīva līdz 2022. gada 21. jūlijam, kad Eiropas Centrālā banka pārtrauca negatīvo likmju ēru un nolēma paaugstināt eiro procentu likmes par 50 bāzes punktiem jeb 0,5%. Šobrīd Euribor sasniedz teju 4% un diemžēl nākotnes Euribor likmes prognozes neliecina, ka šī likme varētu atgriezties negatīvajā zonā.

 

Lai zinātu, kā parūpēties par savu finansiālo labklājību, ikvienam finansiāli aktīvam cilvēkam vajadzētu regulāri sekot līdzi un interesēties par notikumiem Eiropas un arī pasaules finanšu tirgū, t.sk. par Euribor likmes izmaiņām. Euribor likme tiešā veidā ietekmē ekonomisko stabilitāti, tādēļ esi informēts! 

Plānojat izmantot tādu iespēju kā aizdevums? Mūsdienās, interneta vidē ir pieejams kredīts auto iegādei, patēriņa kredīts, kredīts remontam un citi aizdevuma veidi, kas var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti.

Atceries - ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ pirms tam nepieciešams izvērtēt tā vajadzību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

Atgriezties uz sākumu