Dzīvokļa remonts - Kā plānot izmaksas un nepieciešamo laiku?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Remonts 19.10.2022

Dzīvokļa remonts - Kā plānot izmaksas un nepieciešamo laiku?

Tāpat kā jebkura lieta, apģērbs, apavi vai frizūra, arī mājokļa iekārtojums, aprīkojums un dizaina risinājumi laika gaitā noveco, nolietojas un zaudē savu aktualitāti. Ja jaunu aizkaru vai paklāja iegāde vairs nelīdz, bet rodas nepieciešamība atjaunot vai uzlabot mājokļa funkcionalitāti, tas parasti ir brīdis, kad ieteicams veikt dzīvokļa remontu. 

Neatkarīgi no tā vai remontdarbi jāveic šī brīža mājvietā vai dzīvoklī, kuru esi izlēmis iegādāties, dzīvokļa remonts ir process, kam nepieciešams sagatavoties, to rūpīgi un detalizēti izplānojot. Izveidojot plānu Tev būs iespēja saprast ne tikai to, kādas būs dzīvokļa remonta izmaksas, bet arī to, cik ilgā laikā remontdarbus iespējams paveikt, kas ir ļoti svarīgi tad, kad dzīvoklis tiek apjomīgi remontēts un tas ir Tavs vienīgais mājoklis.  

Turpinājumā daži ieteikumi, kas palīdzēs saprast, kam pievērst uzmanību, lai efektīvi plānotu dzīvokļa remonta izmaksas un nepieciešamo laiku. 

Remonta veids 

Tas, kādam jābūt remonta plānam, ir atkarīgs no tā, kāda tipa remonts tiks veikts. 

Kosmētiskais remonts 

Pats vienkāršākais remonta veids ir kosmētiskais remonts. Darbi lielākoties saistīti ar telpas izskata atjaunošanu interjera uzlabošanas nolūkos. Kosmētiskais remonts neskar ne siltumizolāciju, ne siltuma, ūdens vai kanalizācijas apgādi. Tāpat kosmētiskā remonta ietvaros netiek veiktas izmaiņas dzīvokļa plānojumā, starptstāvu pārsegumā vai mājas arējā izskatā.  

Kosmētisko remontdarbu būtība pamatā ir uzlabot telpas apdari. Šāda remonta ietvaros parasti tiek veikta, piemēram, grīdas seguma ieklāšana, apdares nomaiņa sienām un griestu krāsošana. 

Vienkāršota renovācija 

Vienkāršota renovācija remontējot dzīvokli paredz, ka tiks veikta ēkas vai tās daļas atjaunošana, nemainot ēkas nesošos elementus vai konstrukcijas, neskarot fasādi vai koplietošanas telpas un inženiertīklus.  

Tātad dzīvokļa remonts, kā laikā plānota pārbūve, nepārvietojot un nenojaucot nesošās sienas un neskarot trešo personu intereses uzskatāma par vienkāršotu renovāciju. Būtībā tas ir remonts, kura gaitā var tikt pārbīdītas, nojauktas un jaunā vietā izveidotas starpsienas, ja, piemēram, dzīvoklī vēlies izveidot papildus istabas. 

Lai arī šāda veida darbus tāpat kā kosmētisko remontu var darīt pašrocīgi, jāņem vērā, ka veicot vienkāršotu renovāciju, vietējā būvvaldē jāsaņem atļauja jeb vienkāršotās renovācijas apliecinājuma karte.  

Tātad, plānojot remontdarbus, jāsaprot, kāda veida darbi tiks veikti un vai Tev nepieciešams vērsties būvvaldē. Būtiski, lai, piemēram, logu maiņa netiktu uzskatīta par vienkāršotu renovāciju, tad jaunajiem logiem stilistiski jāatbilst vecajiem, tādējādi nemainot mājokļa fasādi. 

Kapitālais remonts 

Kā to pasaka jau nosaukums, apjomīgākais remonta veids ir kapitālais remonts jeb pārbūve. Kapitālais dzīvokļa remonts ir pārbūve, kuras laikā tiek skartas nesošās konstrukcijas vai elementi, kurus, lai atjaunotu būvi, paredzēts nomainīt vai pastiprināt, jeb tie atrodas koplietošanas telpās.  

Kapitālais remonts ir mērķtiecīgi funkcionāli un tehniski uzlabojumi, piemēram, durvju ailas izbūve nesošajā sienā vai santehnikas mezgla pārvietošana. Arī tad, ja tiek palielināta dzīvokļa kopējā platība, pievienojot lodžiju dzīvoklim, jārēķinās ar kapitālo remontu. 

Lai veiktu kapitālo remontu, nepieciešams būvvaldē saņemt būvatļauju un iesniegt būvprojektu, citu būvatļaujā minēto dokumentāciju, kā arī pēc būvdarbu pabeigšanas nodot objektu ekspluatācijā. Jāņem vērā, ka dokumentācijas sagatavošanai nepieciešami sertificēti speciālisti, kas varētu izstrādāt attiecīgos dokumentus, līdz ar to jārēķinās, ka remonta izmaksas, kā arī remontam nepieciešamais laiks var būtiski pieaugt atkarība no izvēlētā speciālista. 

Remonta plāns un process 

Neatkarīgi no tā, kāda veida remonts dzīvoklī tiks veikts, ieteicams izveidot remonta plānu. Tas vajadzīgs ne tikai tam, lai saprastu, kādas ir remontdarbu iespējas un summas nepieciešamas, lai piepildītu Tavas vēlmes, bet arī tam, lai, izvēloties apdares materiālus, Tu zinātu precīzu vajadzīgo materiālu apjomu, kā arī to, kādi darbi un kādā apjomā jāpaveic. 

Remonta plāns ļaus saprast arī to, kāds būs remondarbu process, kas ir īpaši nozīmīgi tiem, kas turpina dzīvot dzīvoklī, kamēr, piemēram, virtuve ir remontā. Turpinājumā galvenie posmi, kādos varētu iedalīt remontdarbus: 

1.posms – Kāda veida remonts nepieciešams? 

Pēc tam, kad izlemts remontēt dzīvokli, nepieciešams saprast daudzus remonta aspektus. Pirmais, kas jānoskaidro - vēlies veikt vienkāršus kosmētiskus remontdarbus, renovāciju vai pārbūvi. Tas ir svarīgi, lai gadījumā, ja Tev jāsaņem būvatļauja, Tu plānā iekļautu izmaksas, kā arī laiku, kas vajadzīgs, lai speciālists izstrādātu dokumentus būvdarbu veikšanai un pārraudzībai. 

2.posms - Plāna izveide un vēlamais interjers 

Neatkarīgi no tā, vai dzīvoklī tiks veikta kapitālā pārbūve vai tikai kosmētiski labojumi, Tev nepieciešams risinājums dizainam. Tas noteiks to, kādās krāsās būs apdare, bet arī to, kur un kā tiks iebūvētas mēbeles, kur nepieciešamas jaunas elektroinstalācijas, elektrības rozetes, gaismas slēdži, kā tiks izvietotas mēbeles vai pārbīdītas sienas. 

Veidojot plānu interjeram Tev būs vajadzīgs dzīvokļa izmēru rasējums, esošo elektroslēdžu un gaismas ķermeņu izvietojums, kā arī jāpievērš uzmanību dzīvokļa tehniskajām iespējām, piemēram, enerģijas patēriņam. 

Detalizēti plānot to, kāds būs risinājums vari personīgi vai iegādāties dizaina speciālista pakalpojumus. Tas, protams, izmaksās vairāk, bet visticamāk profesionālis spēs telpām radīt tādus risinājumus, par kādiem Tu pat nevarētu iedomāties.  

Tomēr jāņem vērā, ka var rasties nepieciešamība konsultēties arī ar citiem meistariem, jo dizaineri parasti plāno remontdarbu kosmētiskos risinājumus, tāpēc par siltināšanu, elektroinstalāciju nomaiņu un citām prakstiskām detaļām ieteicams konsultēties, piemēram, ar būvinženieri. 

3.posms – Materiālu izmaksas - tāme 

Ja saplānots tas, kādus darbus un kādā apjomā nepieciešams paveikt, cik un kādi materiāli nepieciešami, var aptuveni aprēķināt kopējās izmaksas. Ja vēl precīzi nezini konkrētos materiālus, aplūko vidējo cenu vai cenu diapazonu, plānojot augstāko cenu, tādējādi, ja arī rezultātā iegādāsies būvmateriālus, kas ir lētāki, budžetā radīsies ietaupījums. 

Svarīgi, lai Tu precīzi zinātu telpu, sienu, griestu, grīdas platību, lai varētu atbilstoši plānot būvmateriālu iegādi. Pat ļoti detalizēti un rūpīgi plānojot remonta veikšanu, izmaksas var aprēķināt tikai aptuveni, jo pēc demontāžas zem apdares var atklāties paslēptie defekti, vai arī būvmateriālu cenas un tas, ko varēsi izvēlēties, var mainīties remonta laikā, jo remonts ir laikietilpīgs process. 

Piemēram, pēc tam, kad veikta sienu virsmas demontāža, var izrādīties, ka elektroinstalācijas ir novecojušas un nepieciešami papildus darbi. Tāpēc, jo īpaši veicot remontu vecākās mājās, jau plānošanas posmā jāparedz līdzekļi neparedzētu, bet svarīgu darbu veikšanai, jo visticamāk uzlikt jaunu apdares materiālu uz vecas elektroinstalācijas nebūs droši. 

4.posms – Darba izmaksas - tāme 

Pēc tam, kad ir noteiktas plānotās materiālu izmaksas, tāmi jāpapildina ar darba izmaksām. Atkarībā no tā, kāda ir Tava pieredze, darbu veikšanai vari pieaicināt profesionāļus, vai veikt kosmētisko remontu pats. Tomēr, kā jau minēts iepriekš, veicot kapitālus remontdarbus jeb pārbūvi, speciālista piesaiste ir neizbēgama, jo nepieciešamo dokumentāciju var sagatavot tikai sertificēta persona. 

5.posms – Darbu uzsākšana - demontāža 

Protams, tas, cik apjomīga būs demontāža remondarbu laikā, atkarīgs no tā, cik apjomīgs būs remonts. Kosmētiskā remonta laikā demontēta var tikt kā vecā santehnika, tā grīdas segumi, iebūvētie skapji, tapetes, flīzes, durvis, ventilācijas restes un dekoratīvie interjera elementi, bet apjomīgāku remontdarbu laikā arī starpsienas. Lai demontāžas darbi netraucētu kaimiņiem, vēlams pasūtīt konteineru būvniecības gružu izvešanai. 

6.posms – Veco konstrukciju un elementu maiņa un jaunu montāža 

Ja dzīvoklim jānomaina logi, durvis vai jāuzstāda jauni radiatori, tad to būtu ieteicams darīt uzreiz pēc tam, kad pabeigta demontāža. Paralēli tam, ja tiek veikts apjomīgāks remonts vai plānojat pilnībā mainīt istabas iekārtojumu, šis ir brīdis, kad parūpēties arī par to, lai tiktu pārvietotas elektrības rozetes, izveidotas jaunas ligzdas un slēdži. Tāpat šis ir posms, kurā izbūvēt jaunas starpsienas. 

7.posms – Griestu, sienu un grīdas apdare 

Pēc tam, kad nomainīti elektrības vadi un citas konstrukcijas, var ķerties klāt griestiem, sienām un grīdas apdarei. Šim procesam jābūt secīgam, vispirms jānokrāso griesti, pēc tam Tava izvēle - tapetes vai sienu krāsošana, bet grīdas ieklāšana ir viens no pēdējiem remontdarbu posmiem. 

8.posms – Santehnikas, gaismas ķermeņu un mēbeļu uzstādīšana 

Santehniku, tāpat kā mēbeles, uzstāda pēc tām, kad vannas istabas apdare ir pabeigta. Ja plānota iebūvēta vanna, tad to uzstāda pirms flīzēšanas. Savukārt gaismas ķermeņus pēc būtības varētu uzstādīt jau uzreiz pēc griestu apdares pabeigšanas. 

Precīzs remonta plāns dos Tev iespēju ietaupīt līdzekļus, jo netiks iegādāti nevajadzīgi materiāli, un remondarbi tiks veikti konsekventi, piemēram, krāsojot sienas pirms tiek veikta lamināta grīdas seguma ieklāšana. Jo apjomīgāks dzīvokļa remonts nepieciešams, jo svarīgāk laicīgi izveidot remonta plānu. 

Dzīvokļa remonta kopējās izmaksas (Budžets) 

Remonta kopējās izmaksas, protams, būs atkarīgas no tā, kāda ir situācija pirms remonta un kāda veida remontdarbi dzīvoklī tiks veikti. Ietaupīt varēsi tad, ja mājokļa inženierkomunikācijas ir sakārtotas, sienas un griesti ir līdzeni, grīdas seguma maiņa nav nepieciešama, un mājas ārsienas ir siltinātas.  

Iespējams, ka telpu līdz nepazīšanai pārvērtīs vienkārša apdares materiālu pārkrāsošana un jaunas mēbeles, kā arī, ja Tev ir iespējas, pieredze un laiks visus vai daļu darbu veikt patstāvīgi. 

Naudas summas, kādas būs kapitālā remonta veikšanai būs nozīmīgi augstākas tādēļ, ka papildus materiālu izmaksām darbi jāsaskaņo ar būvvaldi, iespējams būs nepieciešams būvprojekts, būvuzraudzība un objekta nodošana ekspluatācijā. 

Tātad veicot remondarbus kopējais budžets veidojas no plānošanas, materiālu, darba un dokumentumentācijas sagatavošanas izmaksām. Naudas summas nozīmīgi var ietekmēt arī materiālu kvalitāte un tas, cik ilgs ir laiks, kādā Tev nepieciešams dzīvokli saremontēt, kā arī, piemēram, tas, vai ir iespējams iegādāties visus materiālus uzreiz, jo to cena pēc laika var nebūt tāda pati kā iepriekš. 

Kā minēts, lai arī remonta laikā bieži vien jārēķinās ar potenciālām papildus izmaksām, tomēr veiksmīgi izveidots plāns ļaus ietaupīt, jo sākumā, pirms darbu veikšanas, saplānojot darāmos darbus un materiālus ir iespējams izvēlēties tādu risinājumu, kādu Tu varētu atļauties, apdomāt, kādi un cik kvalitatīvi būvmateriāli Tev nepieciešami kā arī plāns Tev dod iespēju veikt remontdarbus pakāpeniski. 

Pēc būtības remontdarbu apjomu var plānot atkarībā no pieejamā budžeta, tāpēc, lai paveiktu visus nepieciešamos darbus, ir vērts apsvērt arī iespēju izmantot kredītu remontam. 

Darīt pašam vai uzticēt profesionālim? 

Lai ietaupītu, piemēram, demontāžu vai vienkāršu kosmētisko remontu dzīvoklī ir iespējams paveikt arī saviem spēkiem. Tomēr, īpaši gadījumā, ja Tu to nekad neesi darījis, var rasties situācija, ka remontdarbi drīzumā jāveic atkārtoti, jo, ja vien Tev nav pieredzes, pašrocīgi veiktu darbu kvalitāte neapšaubami atšķirsies no meistaru paveiktā. 

Uzticot remondarbu veikšanu meistariem, Tev ir iespēja noslēgt līgumu ar būvniecības firmu, kas precīzi noteiks savstarpējās saistības, pienākumus, darbu izpildes kārtību, kā arī garantijas, kvalitātes kontroli un apmaksas kārtību un termiņus. Izvēloties būvniecības profesionāļus Tev būs garantija, ka darbi tiks paveikti veiksmīgi un kvalitatīvi ar pirmo reizi. 

Alternatīvi iespējams izvēlēties arī privāta meistara pakalpojumus, tomēr svarīgi pārliecināties, ka meistars ir ar pieredzi, pārzina būvniecības noteikumus un ir spējīgs paveikt visus nepieciešamos darbus. Individuālu meistaru pakalpojumi ir labākais risinājums gadījumā, ja Tev nepieciešams tikai vienkāršs kosmētiskais remonts. 

Tomēr, izvēloties meistaru un būvfirmu pakalpojumus, jārēķinās, ka laiks, ko aizņems darbu veikšana, visticamāk būs garāks, jo tas nebūs atkarīgs no Tevis, labu meistaru var nākties gaidīt! 

Dzīvokļa remonts - Ilgtermiņā ieguldījums 

Kvalitatīvi izremontēts, estētisks un funkcionāls dzīvoklis būs ilgtermiņa ieguldījums. Tas ne tikai padarīs dzīvošanu ērtāku un patīkamāku, bet, gadījumā, ja dzīvokli pārdosi, ļaus naudas summu, kas tika ieguldīta dzīvokļa remontā atgūt pat ar uzviju. 

Piemēram, ģimene, kas meklē mājokli, labprātak vēlēsies iegādāties un maksās vairāk par tādu mājokli, kurā var ievākties uzreiz, nevis jāgaida, kamēr tiks paveikti remontdarbi. Veicot remontdarbus labāk lieki netaupīt, un uzreiz veikt tos kārtīgi. Lai remontdarbu kvalitāte būtu pēc iespējas augstāka un varētu paveikt visus plānotos darbus, papildus personīgiem līdzekļiem var izmantot arī kredītu, jo ilgtermiņā tas neapšaubāmi atmaksāsies. 

Lielu mērķu realizēšanai var būt nepieciešama lielāka naudas summa, ja Tev ir nepieciešams uzticams finanšu risinājumu partneris, izvēlies Latkredits.lv. Mēs sadarbojamies ar visām kredītiestādēm Latvijā, zinam visus noteikumus, tāpēc spējam nodrošināt Tev labāko piedāvājumu! Pie mums pieejams patēriņa kredīts, kredīts auto iegādei, hipotekārais kredīts un citi aizdevumi dažādām situācijām - apskati sev piemērotāko. Vajadzības gadījumā sazinies ar mums, lai noskaidrotu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem!

Atgriezties uz sākumu