Kā iekārtot dzīvokli un lieki nepārtērēties?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Remonts Padomi 23.02.2024

Kā iekārtot dzīvokli un lieki nepārtērēties?

Dzīvokļa iekārtošana var būt aizraujošs, taču finansiāli izaicinošs uzdevums. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka jāatsakās no savām vēlmēm - panākumu atslēga ir plānošana un radoša pieeja. Šajā rakstā sniedzam padomus, kā iekārtot dzīvokli stilīgi, vienlaikus nepārtērējot ieplānoto budžetu.

Plānošana

Pirmais un svarīgākais, kas jāpaveic, ķeroties pie darba - jāizveido plāns. Tas ir svarīgi, jo rūpīga plānošana palīdzēs saprast, kas tieši nepieciešams, varēs sekot līdzi darbu progresam, kā arī izvairīties no liekiem izdevumiem. Lai izveidotu plānu, rīkojies sekojoši:

Apskati telpas un veic mērījumus! 

Apskati katru dzīvokļa telpu un apdomā, kas nepieciešams, lai tās iekārtotu. Veic mērījumus (sienu un grīdas virsmu garums un platums, durvju aiļu garums un platums u.c.), lai varētu piemeklēt atbilstoša izmēra mēbeles un interjera priekšmetus.

Apdomā vēlamo rezultātu! 

Lai gūtu iedvesmu, apskati sev tuvo cilvēku mājokļu dizainus, izpēti dizaina žurnālus un tiešsaistē pieejamos attēlus un izveido noskaņu dēli (moodboard).

Izveido nepieciešamo lietu sarakstu! 

Apkopo visu, kas nepieciešams, lai panāktu vēlamo rezultātu, t.sk. mēbeles, interjera elementus un apgaismojumu.

Izveido darāmo darbu sarakstu! 

Apkopo visu, kas jāpaveic, lai panāktu vēlamo rezultātu. Apdomā vai darbus varēsi paveikt paša spēkiem vai tomēr būs jāpiesaista kāds profesionālis?

Nosaki pieejamo budžetu! 

Apdomā, cik vari atļauties veltīt dzīvokļa iekārtošanai. Vai ar to pietiks, lai iegādātos visu nepieciešamo? Ja nepietiks, nosaki prioritātes!

Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, mūsdienās dzīvokļa remonts un iekārtošana ir iespējama vieglāk nekā jebkad agrāk. Pieejami dažādi bezmaksas tiešsaistes rīki, kas var palīdzēt izveidot reālistisku budžetu un plānu, piemēram, budžeta plānošanai var noderēt aplikācija ''You need a budget'', savukārt dizaina vizualizēšanai vietne ''Pinterest''.

Multifunkcionālu mēbeļu izmantošana

Daudz mēbeļu vienā telpā var radīt saspiestības un nekārtības sajūtu. Par laimi, ir risinājums, kā no tā izvairīties - daudzfunkcionālas mēbeles, kuras var atrast teju ikvienā mēbeļu veikalā. Multifunkcionālas mēbeles vienmēr ir laba doma, īpaši mazos dzīvokļos, jo tās var palīdzēt ietaupīt ne tikai vietu telpā, bet arī naudu. Pāris multifunkcionālu mēbeļu idejas:

  • Saliekama gulta-grāmatplaukts;
  • Saliekams vai izvelkams virtuves ēdamgalds;
  • Viesistabas krēsli, pufi un žurnālgaldiņi, zem kuriem ir vieta uzglabāšanai;
  • Pagarināta palodze, kas kalpo kā darba galds;
  • Divstāvu gulta, zem kuras izvietots darba galds u.c.

Lietotu un atjaunotu preču izmantošana

Dzīvokļa iekārtošana var prasīt diezgan pamatīgu finansiālu ieguldījumu, savukārt lietotu un atjaunotu preču izmantošana ir viens no veidiem, kas var ievērojami samazināt izmaksas.

Lietotas un atjaunotas preces var atrast gan būvniecības un mēbeļu veikalos, gan sludinājumu portālos un sociālajos tīklos. Neļaujies aizspriedumiem - lietots ne vienmēr nozīmē sliktā stāvoklī. Daudzos gadījumos tiek pārdotas, piemēram, mēbeles, kas neiederas interjerā vai dzīvesvietas maiņas dēļ vairs nav nepieciešamas.

Atceries, ka, iegādājoties lietotas preces, jābūt īpaši uzmanīgam un jāpārbauda, vai precei nav kādi nelabojami defekti. Piemēram, jāpārbauda, vai tās nav deformējušās. Apskati lietoto preču tirgu - varbūt iespējams atrast preces tehniski labā stāvoklī un par draudzīgu cenu, lai pēc tam veltītu laiku un finanses, lai to atjaunotu paša spēkiem.

Krāsu un apgaismojuma nozīme

Krāsas un apgaismojums ir ikvienas telpas galvenie elementi, kas atbild par atmosfēru. Izvēloties pareizās krāsas un apgaismojumu, dzīvokli iespējams padarīt vizuāli plašāku. Īpaši svarīgi tas ir tad, ja jāveic maza dzīvokļa iekārtošana.

Pāris padomi, kā izvēlēties krāsas:

  • Nebaidies no tumšām krāsām, tomēr neizmanto tās kā pamata krāsas! Tās var kalpot kā akcenti.
  • Guļamistabā vajadzētu izmantot siltākas krāsas, savukārt vannas istabā - vēsākas.
  • Sienas krāsu pieskaņo mēbelēm un tekstilprecēm vai otrādi, lai telpa saplūstu! Tādējādi iespējams panākt mierīgu, kārtīgu noskaņu un plašumu.

Pāris padomi, kā izvietot apgaismojumu: 

  • Parūpējies par to, lai katrā būtu viens centrālais gaismas avots un vēl vismaz 2 citi papildu elementi, kas atspīd gaismu, piemēram, spogulis un stikla elements. Tas ir lēts veids, kā vienlaicīgi nodrošināt, ka telpās ir pietiekama redzamība, kā arī padarīt telpas vizuāli plašākas. 
  • Ja nepieciešams, izvieto papildapgaismojumu. Īpaši noderīgi tas var būt, piemēram, virtuvē, lai ar LED joslu palīdzību apgaismotu gatavošanas zonu. 
  • Neaizmirsti par dabisko apgaismojumu! Neaizsedz dzīvoklī dabiskās gaismas avotus ar bieziem aizkariem vai žalūzijām, kas padarīs telpas tumšākas un vizuāli šaurākas. Jo vairāk dabiskās gaismas, jo labāk!

Kādas ir biežāk pieļautās kļūdas, iekārtojot dzīvokli?

Nav konkrēta plāna

Kad dzīvoklis tiek iekārtots bez konkrēta plāna, procesā iespējams pavisam viegli apjukt un pārtērēties. Turklāt plāna neesamība rada risku, ka, veltot laiku, pūles un finanses, gala rezultāts nebūs tāds, kādu biji iztēlojies. Vienmēr vajadzētu atcerēties, ka plāns ir galvenā panākumu atslēga.

Netiek veikti mērījumi

Iekārtojot dzīvokli, bieži vien nepieciešamās mēbeles un citi elementi tiek iegādāti ''uz aci'', taču tādā gadījumā pastāv risks, ka iegādātās lietas konkrētajā telpā būs lielu vai tās nemaz nevarēs nogādāt telpā, jo dzīvokļa gaitenis un durvju ailes ir par šauru. Lai nepiedzīvotu pamatīgu vilšanos un lieki nepārtērētos, ir svarīgi izmērīt gan dzīvokļa telpas, gan visus galvenos elementus, ko paredzēts tajās izvietot.

Neērts elementu izvietojums

Iekārtojot dzīvokli, bieži vien uzmanība galvenokārt tiek pievērsta tieši interjera vizuālajam aspektam, taču jāatceras, ka svarīga ir arī telpas funkcionalitāte. Vajadzētu sekot līdzi, lai visi elementi tiek izvietoti tā, ka pārvietoties pa telpu ir ērti un viss nepieciešamais atrodas ''pa rokai''. Piemēram, dzīvojamajā istabā - lai dīvāns neaizņem visu brīvo vietu, virtuvē - lai gatavošanas virsma atrodas tuvumā izlietnei un arī plītij. 

Pārāk daudz elementu

Iekārtojot dzīvokli, var rasties vēlme iegādāties daudz un dažādus vizuāli pievilcīgus dizaina elementus, kas konkrētajā dzīvoklī ne tikai nav nepieciešami, bet arī neiederas. Daudz mēbeļu un citu elementu vienā telpā var radīt saspiestības un nekārtības sajūtu, tāpēc, neatkarīgi no tā, cik tie ir dārgi vai citādi vērtīgi, vajadzētu pēc iespējas apdomāt katra elementa vajadzību. Zelta likums - vienas telpas vienā vietā nevajadzētu novietot vairāk par 3 dažādiem aksesuāriem. Kad runa ir par mūsdienīgu telpas interjera dizainu, mazāk ir vairāk! Turklāt jāņem vērā, ka minimālisms vienmēr izskatīsies eleganti, tas nekad nenoveco un vajadzības gadījumā to vienmēr iespējams papildināt.

 

Dzīvokļa iekārtošana nav viegls uzdevums, taču dzīvoklis ir vieta, kur mēdzam atpūsties no ikdienas skrējiena, uzkrāt spēkus, kā arī pavadīt laiku ar sev mīļiem cilvēkiem, tādēļ svarīgi, lai tas ir funkcionāls un vizuāli pievilcīgs. Tas, protams, prasa finansiālu ieguldījumu, un ne visiem šādas finanses ir pieejamas, tādēļ, iespējams, dzīvokļa iekārtošanai vai, veicot remontu dzīvoklī, var palīdzēt tādi risinājumi kā patēriņa kredīts vai kredīts mājokļa labiekārtošanai. Lai izdodas!

Atgriezties uz sākumu