Dzīvokļa kapitālais remonts - kā plānot un veiksmīgi realizēt?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Remonts Padomi 23.04.2024

Dzīvokļa kapitālais remonts - kā plānot un veiksmīgi realizēt?

Dzīvokļa kapitālais remonts ir ļoti liels un atbildīgs solis, kas prasa ne vien laiku un pūles, bet arī pamatīgu finansiālo ieguldījumu, taču var palīdzēt ievērojami uzlabot dzīvokļa komfortu un palielināt dzīvokļa vērtību. Lai kapitālajā remontā ieguldītais laiks, pūles un finanses atmaksātos un gala rezultāts neliktu vilties, ir svarīgi izplānot remontu soli pa solim. Saprast, ar ko sākt, var būt sarežģīti, īpaši, ja tāda pieredze nav bijusi. Šajā rakstā esam apkopojuši padomus, kā plānot un veiksmīgi realizēt dzīvokļa kapitālo remontu. 

Kapitālā remonta plānošana 

Situācijas apzināšana un mērķu definēšana

Pats pirmais solis, uzsākot remonta procesu - saprast, ko un kā ir vēlme mainīt. Vēlreiz uzmanīgi apstaigā un apskati dzīvokli un apdomā: kādi ir kapitālā remonta mērķi? Kas un kādēļ tiks demontēts? Kas un kādēļ tiks likts tā vietā? Tāpat šis ir brīdis, kad apkopot visus pieejamos dzīvokļa plānus un rasējumus.

Lai iedvesmotos, apskati internetā pieejamos attēlus. Iedvesmu var meklēt, piemēram, Pinterest. Savukārt, lai remonta gaitā spētu ievērot vienotu dizaina stilu un vajadzības gadījumā spētu precīzi nodot savas vēlmes remonta speciālistiem, izveido pats savu moodboard jeb iedvesmas tāfeli. 

Darbu plānošana

Nosaki, kādus darbus nepieciešams paveikt, lai sasniegtu remonta mērķus! Lai kapitālais remonts neievilktos garumā un varētu ērti izsekot remonta progresu, ir vērts izveidot darbu plānu, kurā katram darbam tiek piešķirta sava prioritāte, termiņš un atbildīgā persona. 

Nepieciešamo lietu saraksta izveide

Kad ir apkopoti paveicamie darbi, tad varat ķerties pie nepieciešamo lietu saraksta izveides. Lai būtu drošs, ka neko neaizmirsi, vēlreiz apskati iepriekšējā solī izveidoto darbu plānu un pie katra darba piefiksē, kas nepieciešams, lai to paveiktu no A līdz Z - instrumenti, materiāli u.c. nepieciešamās lietas.

Nepieciešamo speciālistu piesaiste

Apdomā - vai un kādi speciālisti jāpiesaista, lai paveiktu ieplānotos darbus. Jāņem vērā, ka šis ir viens no svarīgākajiem soļiem, no kura atkarīgs, cik ilgā laikā un cik kvalitatīvi tiks īstenots remonts dzīvoklī, tādēļ speciālistus ir nepieciešams meklēt pēc atsauksmēm. Vislabāk, ja atsauksmes var sniegt kāds paziņa. Tāpat nebaidīties jautāt izvēlētajam speciālistam citu dzīvokļu remontdarbu piemērus. 

Tāmes sastādīšana

Diemžēl,vairumā gadījumu mūsu iespējas atkarīgas tieši no mums pieejamā budžeta, tādēļ pirms remonta uzsākšanas vajadzētu sastādīt tāmi jeb apkopot visas remonta izmaksas. Gadījumā, ja tāmes nebūs, pastāv risks, ka dzīvokļa kapitālais remonts pārvērtīsies haosā, kas prasa daudz vairāk laika, pūļu un finanses nekā sākotnēji plānots tam veltīt. Izveidot 100% precīzu tāmi ir teju neiespējami, taču, lai tā būtu pēc iespējas precīzāka, veicot cenu izpēti, tāmē piefiksē nevis zemākās, bet gan vidējās cenas! Tāpat pieskaiti tāmei vismaz 20% no kopējām izmaksām, kas paredzēti neplānotiem tēriņiem, jo remonta laikā tādu noteikti netrūks! Neaizmirsti iekļaut tāmē:

  • Materiālu cenas;
  • Sadzīves tehnikas un mēbeļu cenas;
  • Piesaistīto speciālistu izmaksas;
  • Formalitāšu kārtošanas izmaksas.

Formalitāšu kārtošana

Kapitālais remonts visbiežāk nozīmē, ka tiek mainīts dzīvokļa plānojums, nesošās vai nenesošās konstrukcijas, kā arī durvju ailes - saskaņā ar likumu tas nozīmē, ka nepieciešams arhitekta izstrādāts un būvvaldē saskaņots projekts. Tāpat būs vajadzīgs arī interjera projekts. Atceries, ka tas viss prasa laiku, tādēļ jau laicīgi noskaidro, kas nepieciešams, lai nokārtotu attiecīgās formalitātes!

Finansējuma iespējas remontam 

Dzīvokļa remonta izmaksas var būt patiesi augstas, un pašsaprotami, ka ne visiem ir pieejamas šādas finanses. Protams, remontam var sakrāt, taču, tas prasīs diezgan ilgu laiku, kamēr varēsiet ķerties klāt darbiem. Ja ienākumi ir stabili un esi drošs, ka katru mēnesi vari atļauties veltīt remontam konkrētu summu, var izmantot tādu iespēju kā aizdevums. Attiecībā uz dzīvokļa remontu pastāv divas iespējas:

  • Kredīts remontam. Piemērots risinājums situācijās, kad ir skaidri remonta mērķi - mājokļa atjaunošanai, sadzīves tehnikas un mēbeļu iegādei, nelielai būvniecībai un meistaru nolīgšanai. 
  • Patēriņa kredīts. Piemērots risinājums situācijās, kad finanšu līdzekļi nepieciešami steidzami - remontdarbi nevar gaidīt vai, piemēram, remonta gaitā atklājas, ka aizmirsts kāds lielāks pirkums. 

Veiksmīga realizācija 

Kapitālais remonts nav viegls uzdevums, īpaši, ja tas tiek īstenots pirmoreiz, līdz ar to tā procesā nereti tiek pieļautas daudz un dažādas kļūdas. Esi informēts par biežāk pieļautajām kļūdām, lai spētu no tām izvairīties:

Netiek sastādīta remonta tāme

Dzīvokļa remonts bieži tiek veikts, paļaujoties uz to, ka ir pieejams pietiekami liels budžets, kā arī izmaksas taps skaidras tikai remonta laikā. Tomēr ikvienam remontam pirms darbu uzsākšanas ir nepieciešama tāme, pretējā gadījumā ir pavisam viegli pārtērēties, kā arī remontdarbu laikā secināt, ka, lai paveiktu visus ieplānotos darbus, ar esošajām finansēm ir par maz, tādējādi remonts pamatīgi ievelkas garumā. Lai no tā izvairītos, jau pirms ķeršanās pie darbiem sastādiet remonta tāmi, neaizmirstot pieskaitīt rezervi, kas paredzēta neplānotiem tēriņiem!

Viss tiek darīts paša spēkiem

Dzīvokļa remonts paredz dažādu speciālistu piesaisti, tomēr, vēloties ietaupīt, cilvēki nereti izvēlas remontu paveikt paša spēkiem. Diemžēl, vairumā gadījumu cilvēkiem nepiemīt nepieciešamās zināšanas un prasmes, kā rezultātā tiek pieļautas neskaitāmas kļūdas un darbu pēc tam nākas pārstrādāt, veltot tam gan papildu laiku un pūles, gan finanses. Lai no tā izvairītos, jau sākotnēji ieteicams izvērtēt, ko patiešām iespējams paveikt paša spēkiem un ko labāk uzticēt speciālistam ar pieredzi. 

Netiek padomāts par būvniecības atkritumu (būvgružu) izvešanu

Veicot dzīvokļa kapitālo remontu, pavisam noteikti radīsies būvniecības atkritumi jeb būvgruži, kas nereti tiek izmesti dabā, tādējādi radot piesārņojumu. Jāatceras, ka tā ir sodāma rīcība! Diemžēl liela daļa cilvēku par būvgružiem atceras tikai tad, kad remonts ir pašā karstākajā punktā. Lai no tā izvairītos, jau laicīgi ieteicams iekļaut tāmē izmaksas par būvgružu izvešanu un pieteikt speciālo būvgružu konteineru. 

Netiek izveidots darbu plāns un netiek noteikti darbu termiņi

Lai remonts notiktu plūstoši un bez liekiem kavēkļiem, ir labi jau no paša sākuma saprast, kādi materiāli un meistari kurā brīdī būs nepieciešami. Lai viss noritētu bez aizķeršanās, jānoskaidro, vai pareizajā mirklī konkrētais meistars maz būs pieejams. Piemēram, laicīgi ir jāpasūta logi, virtuves iekārtas un citas lietas, ko nevar tā vienkārši iegādāties jebkurā brīdī, jo to izmērīšana un izgatavošana prasa laiku. Sagatavojiet darbu secību un saprotiet, kurā brīdī jums būs nepieciešama konkrētā lieta un meistars.

 

Dzīvokļa kapitālais remonts nav viegls uzdevums, tomēr tas pavisam noteikti ir tā vērts, jo tas var ne tikai palīdzēt ievērojami uzlabot dzīves kvalitāti, bet arī palielināt dzīvokļa vērtību. Lai kapitālais remonts izdotos un gala rezultāts būtu tāds, kā iecerēts, remonts ir rūpīgi jāizplāno - jāsaprot esošā situācija un jādefinē mērķi, jāizveido darbu un nepieciešamo lietu saraksts, jāpiesaista nepieciešamie speciālisti, jāsastāda tāme, kā arī jānokārto attiecīgās formalitātes. Tāpat kapitālais remonts prasa pamatīgu finansiālu ieguldījumu, tādēļ būtiski jau laicīgi apdomāt finansējuma iespējas. 

Vai esi gatavs dzīvokļa kapitālajam remontam? Ceram, ka mūsu padomi par tā plānošanu un realizāciju noderēs. Lai izdodas!

Atgriezties uz sākumu