Patēriņa kredīts vai Kredītlīnija
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums 04.09.2023

Patēriņa kredīts vai Kredītlīnija

Situācijās, kad nepieciešams veikt kādu steidzamu un/vai lielāku pirkumu, taču ar personīgajām finansēm nepietiek, var noderēt tāda iespēja kā aizdevums. Lai spētu izvēlēties sev piemērotāko un labāko risinājumu, nepieciešams rūpīgi izvērtēt aizdevuma nepieciešamību, piemērotību situācijai, specifiku, kā arī savas iespējas to godprātīgi atmaksāt. Pēdējā laikā populāri finanšu risinājumi ir patēriņa kredīts un kredītlīnija - lai arī Tu vajadzības gadījumā zinātu, kas ir kredītlīnija un patēriņa kredīts, kā arī spētu pieņemt labāko lēmumu, turpini lasīt šo rakstu, kur stāstām par to, kādas ir šo kredītu priekšrocības un trūkumi.

Patēriņa kredīts - priekšrocības

  • Plašas izmantošanas iespējas

Patēriņa kredītam nav konkrēta izmantošanas mērķa, līdz ar to tam ir plašas izmantošanas iespējas - sākot no sadzīves tehnikas iegādes un beidzot ar izglītību un kvalifikāciju.

Piešķirto patēriņa kredīta naudas summu iespējams izmantot vairāku mērķu īstenošanai vienlaicīgi, piemēram, pusi no piešķirtās summas veltot sadzīves tehnikas iegādei, savukārt otru pusi kvalifikācijas celšanai. Tomēr tajā pašā laikā jāatceras, ka aizņemties vajadzētu tikai tad, ja citu risinājumu nav un konkrētais pirkums ir patiesi svarīgs, jo patēriņa kredītu un jebkuru citu aizdevumu nevajadzētu izmantot izklaidei un spontāniem pirkumiem.

  • Pieejama salīdzinoši liela summa

Salīdzinot ar citiem kredītiem, t.sk. kredītlīniju, patēriņa kredītam ir pieejama salīdzinoši liela aizdevuma summa - tā variē no dažiem simtiem eiro līdz pat 20 000 eiro un vairāk, kas ir pietiekami daudz, lai vajadzības gadījumā ar patēriņa kredīta palīdzību īstenotu kādu nopietnu pirkumu.

  • Garš kredīta atmaksas termiņš

Tā kā patēriņa kredītam ir pieejama salīdzinoši liela aizdevuma summa, tam ir arī garš atmaksas termiņš, visbiežāk līdz 60 mēnešiem. Tas nozīmē to, ka arī patēriņa kredīta ikmēneša maksājums būs mazāks, tomēr ņem vērā - jo garāks atmaksas termiņš, jo vairāk tiek samaksāts attiecībā uz procentu likmi.

Atkarībā no finansiālās situācijas un iespējām, vairumā gadījumu patēriņa kredītu iespējams atmaksāt ātrāk, un ir aizdevēji, kas piedāvā to izdarīt bez maksas.

Patēriņa kredīts - trūkumi

  • Atsevišķos gadījumos augstas papildu izmaksas

Jāatceras, ka aizņemoties var būt arī citas ar kredīta noformēšanu saistītās izmaksas, kā piemēram komisijas maksa vai līguma noformēšanas maksa.

  • Stingri saņemšanas noteikumi

Patēriņa kredīts paredz salīdzinoši lielu aizdevuma summu, tādēļ aizdevuma saņemšanas noteikumi ir stingri - lai saņemtu patēriņa kredītu, jāatbilst gan pamata noteikumiem (vecums, oficiāli, regulāri un pietiekami ienākumi), gan nereti jāapmierina arī citas prasības, piemēram, jāiesniedz ienākumu un izdevumu izdruka. Tāpat, piesakoties patēriņa kredītam, tiek veikta kredītvēstures pārbaude un, ja kredītvēsture ir sabojāta, tad patēriņa kredīts, visticamāk, tiks atteikts.

Stingri saņemšanas noteikumi var ne tikai paildzināt naudas saņemšanu, bet arī negatīvi ietekmēt līguma nosacījumus.

Kredītlīnija - priekšrocības

  • Iespēja brīvi kontrolēt piešķirtās kredīta summas

Piešķirto kredītlīnijas summu iespējams tērēt brīvi pēc saviem ieskatiem - kad, kur un cik daudz nepieciešams. Ja konkrētajā brīdī nauda nav nepieciešama, to var neizmantot vispār. Būtībā tā ir kā kredītkarte, kurā pieejama noteikta naudas summa, no kuras var tērēt tik, cik konkrētajā brīdī nepieciešams. Kredītlīnija piemērota gan maziem un lieliem, gan pēkšņiem un plānotiem izdevumiem.

  • Procentu maksājumi jāveic tikai par izmantoto summu

Kredītlīnija paredz, ka procentu maksājumi jāveic tikai par to summu, kas izmantota - ja kredītlīnija ir piešķirta, taču nauda nav izmantota, procentu maksājumi nav jāveic.

Tieši procentu likmes maksājumi visbiežāk ir tie, kas rada grūtības aizdevumu atmaksāt, tādējādi pārdomāti izmantota kredītlīnija var būt pat ļoti izdevīga - kad nauda ir nepieciešama, piešķirtā summa ir pieejama uzreiz pilnā apmērā, savukārt tad, kad nauda nav nepieciešama, nav arī izdevumu. Šī iemesla dēļ kredītlīnijas līdzekļi var kalpot kā drošības spilvens.

  • Atmaksas termiņa kontrole

Ja iespējas atļauj, kredītlīniju iespējams atmaksāt ātrāk, veicot papildu iemaksas tādā apmērā un biežumā, kā vēlaties. Kredītlīnijas aizdevuma atmaksas termiņu galvenokārt nosaka pats klients, tas ir elastīgs un to iespējams pielāgot katram klientam individuāli.

  • Iespēja aizņemties atkārtoti

Situācijā, kad piešķirta kredītlīnija, taču piešķirtais kredītlīnijas limits nav iztērēts un nepieciešama nauda, nav nepieciešams iesniegt jaunu aizdevuma pieteikumu - kredītlīnija ir pieejama tik ilgi, kamēr tā tiek pilnībā iztērēta. Jauns pieteikums jāaizpilda tikai tad, kad kredītlīnijas limits iztērēts un nepieciešams aizņemties papildu naudas summu.

Kredītlīnija - trūkumi

  • Augsts risks pārvērtēt savas iespējas

Kā jau augstāk minējām, viena no kredītlīnijas priekšrocībām ir iespēja brīvi kontrolēt pieejamo naudas summu - par spīti tam, ka tā ir viena no būtiskākajām priekšrocībām, savā ziņā tas ir arī trūkums. Brīva kontrole var radīt situāciju, kad cilvēks pārvērtē savas iespējas un pārtērējas. Atšķirībā no citiem aizdevumu veidiem, izmantojot kredītlīniju, nav iespējams paredzēt, cik lielu slogu tā radīs, jo nav iespējams konkrēti zināt, kad un cik no tās tiks iztērēts. Tā kā procentu maksājumi jāveic vien par izmantoto summu, kredītlīnija var vilināt aizņemties vairāk nekā nepieciešams.

  • Augstākas procentu maksājumi, izmantojot lielāku naudas summu

Kredītlīnija paredz - jo lielāka naudas summa tiek izmantota, jo lielāki ir procentu maksājumi, tādēļ kredītlīnija vairāk piemērota maziem tēriņiem. Tas nozīmē to, ka, ja netiks rūpīgi izvērtēta kredītlīnijas piemērotība situācijai, un pēc limita apstiprināšanas būs jāveic kāds lielāks pirkums, tiks ievērojami pārmaksāts.

Kas ir labāka izvēle - patēriņa kredīts vai kredītlinija? Tas, kurš aizdevums veids ir labāka izvēle, atkarīgs no Tavas situācijas un tā, kādēļ Tev ir nepieciešams finansējums. Neatkarīgi no tā, kurš aizdevuma veids tiek izvēlēts, atceries, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, kas ir rūpīgi jāizvērtē. Lai vai cik steidzami būtu nepieciešama nauda, aizņemies atbildīgi - negodprātīga aizdevuma atmaksa sabojās kredītvēsturi, savukārt negatīva kredītvēsture ietekmēs Tavas finansiālās iespējas nākotnē.

Ja tomēr kādu iemeslu dēļ Tev radušās problēmas ar aizdevuma atmaksu, nekādā gadījumā neignorē aizdevēju, bet gan komunicē un centies rast abpusēji izdevīgu risinājumu. Galvenais - izrādi iniciatīvu! Iespējams, var palīdzēt iespēja kā kredītu apvienošana. Lai izdodas pieņemt gudrus finanšu lēmumus, kas nerada finansiālu slogu! 

Atgriezties uz sākumu