Kredītu salīdzināšana - Kā izvēlēties gudri un atbildīgi?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Padomi 10.05.2024

Kredītu salīdzināšana - Kā izvēlēties gudri un atbildīgi?

Pateicoties mūsdienu tehnoloģijām, lielākā daļa pakalpojumu, t.sk. kredīts internetā pieejams ātri un vienkārši. Tā ir būtiska priekšrocība, tomēr tajā pašā laikā tas rada augstu risku, ka kredīti tiek izmantoti neatbildīgi un nepārdomāti, vēlāk veicinot pamatīgas finanšu problēmas. Ja kādu iemeslu dēļ tomēr radusies nepieciešamība izmantot tādu iespēju kā kredīts, jāatceras, ka tās ir nopietnas saistības, kas nozīmē lielu atbildību, tādēļ vajadzētu rūpīgi izvērtēt dažādus kredītu piedāvājumus, lai varētu izvēlēties sev un savam maciņam labāko. Plāno izmantot tādu iespēju kā kredīts? Tad turpini lasīt šo rakstu, kur esam apkopojuši svarīgākos kredītu salīdzināšanas kritērijus, kā arī stāstām vairāk par populārākajiem kredītu veidiem.

Kādi ir 5 svarīgākie kredītu salīdzināšanas kritēriji?

1. Procentu likme

Ikviens kredīts sastāv no pamatsummas un aizdevuma procentiem, līdz ar to procentu likme ir viens no svarīgākajiem rādītājiem, kas jāņem vērā, kad tiek veikta dažādu aizdevumu salīdzināšana, jo tā nosaka, cik patiesībā izmaksās kredīts. Attiecībā uz procentu likmi jāizvērtē divi faktori: kredīta procentu likme un gada procentu likme (GPL). Kredīta procentu likme ir aizņemtās naudas “cena”, kuru nosaka aizdevējs, savukārt gada procentu likme ir kopējās kredīta izmaksas, t.sk. kredīta procentu likme, maksa par kredīta noformēšanu, komisijas maksas, izmaksas attiecībā uz konta uzturēšanu un izmaksas par norēķinu līdzekli. Ņem vērā un atceries, ka reālās kredīta procentu likmes atkarīgas no klienta situācijas, tādēļ tās var atšķirties no tām procentu likmēm, kas norādītas aizdevēja mājaslapā. 

2. Aizdevuma summa

Aizdevuma summa atkarīga no aizdevuma veida, aizdevēja nosacījumiem, kā arī klienta maksātspējas. Ņem vērā un atceries, ka reālā aizdevuma summa atkarīga no klienta situācijas, tādēļ tā var atšķirties no tās maksimālās aizdevuma summas, kas norādīta aizdevēja mājaslapā, un var būt situācija, kad klientam tiek piedāvāts mazāka aizdevuma summa nekā viņš ir prasījis. Turklāt, ja aizdevējs ir gatavs izsniegt maksimālo aizdevuma summu, apdomā savu lēmumu vairākkārt - vajadzētu izvēlēties nevis maksimālo summu, bet tieši tik, cik nepieciešams, lai īstenotu mērķi, kādam aizņemies!

3. Atmaksas termiņš

Kredīta atmaksas termiņš atkarīgs no izvēlētā kredīta un aizdevuma summas - tas var variēt no dažiem mēnešiem līdz pat vairākiem gadiem. Jo lielāka aizdevuma summa, jo garāks mēdz būt atmaksas termiņš, savukārt garāks atmaksas termiņš nozīmē mazāku ikmēneša maksājumu. Atceries - lai arī mazāks ikmēneša maksājums rada mazāku budžeta slogu, tas nozīmē, ka ilgtermiņā tiek samaksāts vairāk attiecībā uz procentiem, līdz ar to kopējā summa, kas samaksāta attiecībā uz kredītu, būs lielāka. 

4. Aizdevēja reputācija

Atkarībā no izvēlētā aizdevuma veida, ar aizdevēju var nākties sadarboties vairāku gadu garumā. Svarīgi, lai sadarbība ir patīkama un veiksmīga, kā arī aizdevējs nedarbojas krāpniecības nolūkos, tādēļ pirms aizņemšanās vajadzētu noskaidrot vairāk par izvēlēto aizdevēju. Atsauksmes par dažādiem aizdevējiem pieejamas sociālajos tīklos, sūdzību portālos, kā arī aizdevēju mājaslapās, tomēr esi kritisks un nepaļaujies vien uz atsauksmēm, jo tās var rakstīt gan paši aizdevēji, lai uzlabotu reitingus, gan konkurenti, lai nomelnotu citus. 

5. Līguma nosacījumi

Katram aizdevējam ir savi līguma nosacījumi, kas var ietekmēt kredīta atmaksas procesu, tādēļ vajadzētu rūpīgi izpētīt gan aizdevēja mājaslapā pieejamo informāciju, gan rūpīgi izlasīt līgumu, īpašu uzmanību pievēršot sīkajai drukai. Daži no svarīgākajiem kritērijiem, kam pievērst uzmanību attiecībā uz līguma nosacījumiem: vai un kādas ir papildu izmaksas; vai un ar kādiem nosacījumiem iespējama agrīna kredīta atmaksa.

Lai varētu ātri un vienkārši salīdzināt kredītus, iespējams, Tev var palīdzēt kāda tiešsaistē pieejama salīdzināšanas platforma.

Patēriņa kredīts

Patēriņa kredīts ir internetā populārākais aizdevumu veids - visbiežāk tas paredz aizdevuma summu no 500 EUR līdz 25 000 EUR ar atmaksas termiņu no 3 mēn. līdz 10 gadiem. Patēriņa kredīts piemērots sekojošiem mērķiem:

  • Lielākiem pirkumiem, piemēram, sadzīves tehnikas iegādei;
  • Mājokļa labiekārtošanai vai remontam;
  • Neparedzētiem izdevumiem, piemēram, auto remontam.

Lai varētu izvēlēties labāko patēriņa kredītu piedāvājumu, izvērtē gan visus augstāk minētos kritērijus, gan to, cik ilgu laiku prasa pieteikuma izvērtēšana - iespējams, nauda nepieciešama patiesi steidzami, taču patēriņa kredīta izvērtēšana, atkarībā no izvēlētā aizdevēja, var aizņemt ilgāku laiku nekā plānots. 

Auto kredīts

Auto kredīts ir aizdevuma veids, kas paredzēts konkrētam mērķim - transportlīdzekļa iegādei. Visbiežāk tas paredz aizdevuma summu no 500 EUR līdz 25 000 EUR ar atmaksas termiņu no 3 mēn. līdz 10 gadiem. Atšķirībā no auto līzinga, auto kredītam visbiežāk nav nepieciešama pirmā iemaksa, aizdevējs neizvirza savus nosacījumus attiecībā uz transportlīdzekli, kā arī pircējs uzreiz kļūst par transportlīdzekļa likumīgo īpašnieku.

Lai varētu izvēlēties labāko aizdevumu auto kredītam, izvērtē gan visus augstāk minētos kritērijus, gan aizdevēja nosacījumus attiecībā uz auto kredīta saņemšanu un iegādāto transportlīdzekli. Rūpīga kredītu salīdzināšana palīdzēs izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem, kad noskatīts kārotais auto, taču aizdevums automašīnas iegādei nav pieejams.

Kredīti pret ķīlu

Kredīts pret ķīlu ir aizdevuma veids, kas tiek izsniegts apmaiņā pret ķīlu - kustamo vai nekustamo īpašumu, kas pieder klientam un kuru aizdevējs atzīst par atbilstošu. Tā kā ķīla aizdevējam kalpo kā sava veida garants, ka aizdevums tiks atmaksāts, tad kredīti pret ķīlu var piedāvāt lielākas aizdevuma summas ar garākiem atmaksas termiņiem, tomēr konkrēts kredīta piedāvājums pieejams pēc tam, kad aizdevējs izvērtē pieteikumu un novērtē klienta piedāvāto ķīlu. Viena no būtiskākajām kredītu pret ķīlu priekšrocības - kamēr klients godprātīgi veic kredītmaksājumus, viņš var turpināt izmantot ķīlu savām personīgajām vajadzībām. Problēmas var rasties tikai tādā gadījumā, ja kādu iemeslu dēļ klients vairs godprātīgi nepilda saistības.

Lai varētu izvēlēties labāko kredīta pret ķīlu piedāvājumu, izvērtē gan visus augstāk minētos kritērijus, gan aizdevēja nosacījumus attiecībā uz ķīlu un īpašumtiesībām uz to. Ņem vērā un atceries, ka kredīts pret ķīlu nozīmē dubultu risku, jo tiek riskēts gan sabojāt kredītvēsturi, gan zaudēt īpašumtiesības. 

Kredītu apvienošana un pārkreditācija

Kredītu apvienošana un pārkreditācija ir finanšu pakalpojums, kas paredz vairāku esošu kredītu apvienošanu vienā, ilgtermiņa kredītā ar vienu ikmēneša kredītmaksājumu. Veicot kredītu apvienošanu un pārkreditāciju, starp aizdevēju un klientu tiek noslēgts jauns līgums ar jauniem nosacījumiem, tādējādi jaunais līgums bieži izrādās izdevīgāks nekā vairāki kredīti atsevišķi. Šis risinājums ir piemērots situācijās, kad radušās finansiālās problēmas, kas apgrūtina vairāku kredītu atmaksu, pārvaldīt vairākus kredītus vienlaicīgi kļuvis sarežģīti vai, piemēram, kredītu apvienošana un pārkreditācija var piedāvāt izdevīgākus nosacījumus. 

Lai varētu izvēlēties labāko kredītu apvienošanas un pārkreditācijas piedāvājumu, izvērtē visus augstāk minētos kritērijus, aizdevēja nosacījumus attiecībā uz esošajiem kredītiem, kā arī rūpīgi apdomā, vai un kādus ieguvumus kredītu apvienošana un pārkreditācija var sniegt Tavā situācijā. 

Atbildīga aizņemšanās 

Atbildīga aizņemšanās paredz, ka, piesakoties kredītam, tiek izvērtēta finansiālā situācija un iespējas ne tikai šobrīd, bet arī nākotnē. Jāatceras, ka izmantot tādu iespēju kā kredīts ir personīga izvēle, kas nozīmē nopietnu saistību uzņemšanos, tādēļ, lai pārliecinātos par savām iespējām kredītu godprātīgi atmaksāt, ir svarīgi izprast kredīta nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī racionāli izvērtēt un salīdzināt dažādus kredītu piedāvājumus. 

Tāpat atbildīga aizņemšanās paredz, ka aizņēmējs apzinās un saprot sekas, kuras skar tos, kuri nespēj godprātīgi pildīt uzņemtās finansiālās saistības. Problēmas ar kredīta atmaksu var negatīvi ietekmēt dzīves labklājību, radīt stresu, kā arī ievērojami ierobežot finansiālās iespējas nākotnē.

 

Jo atbildīgāk tiks uztverta izvēle noformēt kredītu, jo lielāka iespēja, ka kredīta atmaksa būs veiksmīga, tādējādi uzlabojot kredītvēsturi un finansiālās iespējas nākotnē. Lai varētu izvairīties no finansiālām problēmām un nepatīkamiem pārsteigumiem, ļoti svarīgi izvēlēties situācijai un iespējām atbilstošu kredītu, tieši tādēļ ieteicams rūpīgi izvērtēt un salīdzināt dažādus kredītu piedāvājumus. Ceram, ka šajā rakstā apkopotā informācija palīdzēs Tev pieņemt atbildīgu lēmumu.

Nepieciešami papildu finanšu līdzekļi, taču nezini, kuru aizdevēju un kuru no aizdevuma veidiem izvēlēties? Atstāj to mūsu, Latkredits.lv ziņā - pie mums pieejami dažādi nebanku kredīti dažādām situācijām un vajadzībām. Ienāc un aizpildi pieteikuma formu! Mēs izvērtēsim pieteikumu, sagatavosim izdevīgāko piedāvājumu, kā arī labprāt sniegsim profesionālu konsultāciju. Turklāt, pie mums pieteikuma aizpildīšana ir bez maksas, un tas nerada Tev nekādas saistības!

Atgriezties uz sākumu