Kredīts bez ķīlas: Ko ir noderīgi zināt?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Aizdevums Padomi 11.01.2024

Kredīts bez ķīlas: Ko ir noderīgi zināt?

Visus kredītus var iedalīt divās kategorijās: tie, kuri tiek izsniegti pret ķīlu un tie, kuri tiek izsniegti bez ķīlas.

Mūsdienās populārāki ir kredīti, kuri tiek izsniegti bez ķīlas, jo tas ir viens no vienkāršākajiem risinājumiem ārkārtas situācijās vai īstermiņa vajadzībām.

Protams, kā jau ikvienu kredītu, arī kredītu bez ķīlas ir rūpīgi jāizvērtē, jo tas ir finansiāli izdevīgs risinājums atsevišķos gadījumos.

Arī tu apsver izmantot tādu iespēju kā kredīts bez ķīlas? Turpini lasīt šo rakstu, kur esam apkopojuši svarīgāko, kas jāzina, pirms pieņem lēmumu.

Kas ir kredīts bez ķīlas?

Kredīts bez ķīlas ir aizdevuma veids, kura saņemšanai nav nepieciešama ķīla - aizdevēji kā nodrošinājumu izmanto aizņēmēja ienākumus.

Atšķirībā no kredīta pret ķīlu, kredīts bez ķīlas paredz mazāku aizdevuma summu ar īsāku atmaksas termiņu.

Viens no populārākajiem šāda veida kredītiem mūsdienās ir patēriņa kredīts, visbiežāk ar aizdevuma summu no 500 līdz 25 000 EUR ar atmaksas termiņu no 3 līdz 120 mēnešiem.

Lai saņemtu kredītu bez ķīlas, aizdevēji visbiežāk nosaka sekojošas prasības:

  • Pastāvīgi, oficiāli un pietiekami ienākumi;
  • Vecums no 18 līdz 75 gadiem (vai no 20 līdz 70 gadiem);
  • Pozitīva kredītvēsture;
  • Norēķinu konts kādā no Latvijas bankām;
  • Derīgs tālruņa numurs un e-pasta adrese;
  • Latvijas Republikas pilsonis vai rezidents.

Tā kā viens no galvenajiem nosaukumiem, lai saņemtu kredītu bez ķīlas, ir pastāvīgi, oficiāli un pietiekami ienākumi, aizdevējs var lūgt aizņēmēju iesniegt bankas konta izrakstu par pēdējiem 6 vai 12 mēnešiem.

Sagatavot bankas konta izrakstu ir pavisam vienkārši - aizpildot kredīta pieteikumu, iespējams sniegt piekrišanu izraksta automātiskai iesniegšanai vai arī pievienot izrakstu pieteikumam kā pielikumu pdf formātā.

Kredīts bez ķīlas - Priekšrocības

Ikvienam kredītam ir savas priekšrocības - tas, kurš kredīts ir piemērotāks tev, atkarīgs no tavām vajadzībām, kā arī finansiālās situācijas.

Priekšrocības:

Mazāks risks

Lai saņemtu kredītu bez ķīlas, nav jāieķīlā savs pašums, līdz ar to, ja kādu iemeslu dēļ rodas problēmas ar kredīta atmaksu, nepastāv risks zaudēt īpašumtiesības.

Ātrāka pieteikuma izskatīšana un lēmuma pieņemšana

Tā kā kredītam bez ķīlas nav nepieciešams ķīlas novērtējums, pieteikuma izskatīšana un lēmuma pieņemšana notiek ātrāk. Atkarībā no aizdevēja darba laika, likumdošanas un konkrētās situācijas, pieteikums tiek izskatīts aptuveni 15 minūšu laikā.

Vienkārša pieteikšanās

Mūsdienās kredītam bez ķīlas var pieteikties internetā, aizdevēja mājaslapā, sev ērtā vietā un laikā. Pieteikšanās process ir viegls un ērts, jo, lai pieteiktos kredītam bez ķīlas, ir nepieciešams tikai sniegt ziņas par sevi - nav nepieciešams kārtot un pievienot dažādus dokumentus, kas saistīti, piemēram, ar ķīlas novērtēšanu.

Plašas izmantošanas iespējas

Kredītu bez ķīlas iespējams izmantot dažādiem mērķiem, kamēr kredīti pret ķīlu var tikt izsniegti konkrētiem mērķiem. Turklāt, daudzi aizdevēji nelūdz norādīt mērķi, kuram aizdevums bez ķīlas tiks izmantots.

Svarīgi faktori, kurus nepieciešams izvērtēt

Lai vajadzības gadījumā spētu izvēlēties sev un savām finanšu iespējām atbilstošu kredīta piedāvājumu, izvērtē sekojošus faktorus:

Procentu likme

Lai zinātu, cik nāksies maksāt par kredītu, nepieciešams izvērtēt kredīta procentu likmi. Tā var būt gan fiksēta, gan mainīga. Fiksēto procentu likmi nosaka aizdevējs, un tā nemainās visu kredīta atmaksas termiņu, savukārt mainīgā likme atkarīga no īpašiem naudas tirgus indeksiem, visbiežāk EURIBOR. Mainoties indeksu vērtībai, mainās arī procentu likme - tas, cik bieži procentu likme mainās, atkarīgs no EURIBOR termiņa, un tas tiek ierakstīts kredīta līgumā.

Kopējās izmaksas

Varētu likties pretēji, tomēr, domājot par to, cik izmaksās kredīts, procentu likme nav vienīgais un svarīgākais faktors, kas jāņem vērā - tikpat svarīgi ir atcerēties par dažādām papildu maksām, kā līguma noformēšana, kredīta izsniegšana, iespējamie soda maksājumi u.c. Lai saprastu kopējās izmaksas, svarīgākais rādītājs ir tieši 3, kura iekļauj sevī procentu likmi, komisijas maksas un citas papildus maksas, kas jāmaksā par kredītu. 

Atmaksas grafiks

Lai zinātu, kuros datumos un kāda apjoma maksājumi jāveic, izvērtē kredīta atmaksas grafiku! Pastāv divi atmaksas kredīta veidi: anuitātes metode un lineārā metode. Anuitātes metode paredz, ka īkmēneša maksājums ir nemainīgs, savukārt lineārā metode paredz, ka maksājums katru reizi kļūst mazāks. Atceries - jo garāks atmaksas termiņš, jo vairāk tiek samaksāts procentos, tādēļ, ja finansiālās iespējas atļauj un aizdevējs pieļauj šādu variantu, padomā par kredīta pirmstermiņa atmaksu.

Finansiālā situācija 

Lai izvairītos no nenokārtotām kredītsaistībām, vajadzētu izvērtēt savu finansiālo situāciju un iespējas godprātīgi atmaksāt aizdevumu. Apdomā - vai tavi ienākumi ir pietiekami, lai papildu visiem izdevumiem segtu arī ikmēneša maksājumu? Finanšu eksperti uzskata, ka mēneša maksājums nedrīkst pārsniegt 10-20% no visiem ikmēneša ienākumiem. 

Dažādu piedāvājumu salīdzināšanai iespējams izmantot arī kredītu kalkulatorus, kas atvieglos, kā arī paātrinās labākā lēmuma pieņemšanu. 

Alternatīvas kredītam bez ķīlas

Apdomā - vai tavā situācijā nepastāv kādas alternatīvas? Varbūt var aizņemties, piemēram, no ģimenes/draugiem/paziņām?

Ja nauda nav nepieciešama steidzami, varbūt var veltīt laiku, lai nepieciešamo naudas summu sakrātu? Šādā veidā apdomā visas iespējamās alternatīvas!

 

Esi atbildīgs un izglītots par savām finanšu izvēlēm - pirms pieņem lēmumu par kredītu bez ķīlas un jebkāda cita veida naudas aizņemšanos, svarīgi izvērtēt visas pieejamās iespējas un riskus, jo tikai tā varēsi būt drošs, ka patiesi izvēlies sev un savām iespējām atbilstošāko risinājumu! 

Viens no populārākajiem aizdevumu veidiem internetā ir patēriņa kredīts - lai saņemtu patēriņa kredītu, ir nepieciešams aizpildīt pieteikuma formu, un aptuveni 15 - 30 minūšu laikā pēc pieteikuma saņemšanas sniegs tev atbildi.

Mūsdienās nebanku aizdēvēji piedāvā tādus finanšu risinājumus kā kredīts pret ķīlu, auto kredīts, kredītu apvienošana u.c.

Tomēr atceries, ka ikviens kredīts ir nopietnas saistības, tādēļ rūpīgi izvērtē savas iespējas kredītu savlaicīgi atmaksāt!

Atgriezties uz sākumu