Droša iepirkšanās internetā: Noderīgi padomi
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 23.02.2024

Droša iepirkšanās internetā: Noderīgi padomi

Iepirkšanās internetā kļūst arvien populārāka, un ne velti - tas ir ērti, viegli un, lai tiktu pie kārotā, nav nepieciešams iziet no mājas. Tomēr, līdz ar iepirkšanās internetā pieaugušo popularitāti būtiski palielinājies interneta krāpnieku skaits. Lai iepirkties internetā būtu droši, ikvienam pircējam vajadzētu būt informētam par iespējamajiem riskiem un to, kā no tiem izvairīties. Ja arī tu bieži mēdz iepirkties interneta veikalos, turpini lasīt šo rakstu, kur esam apkopojuši padomus, kā to darīt droši.

Cik droša ir iepirkšanās internetā?

Interneta krāpnieki nesnauž - viņi meklē un izmēģina arvien jaunus veidus, kā no cilvēkiem izkrāpt bankas kartes datus, lai piekļūtu bankas kartē esošajiem finanšu līdzekļiem. Šī iemesla dēļ tiem, kas iepērkas internetā, vajadzētu būt ļoti modriem. Pāris populārākās problēmas, ar ko patērētāji saskaras, iepērkoties internetā:

  • Datu zādzība;
  • Krāpnieciskas vietnes (t.sk. vilinoši piedāvājumi sociālajos tīklos);
  • Viltoti atsauksmju portāli.

Jo rūpīgāk pircējs izturas pret saviem datiem un ir kritisks, jo lielāka iespēja, ka iepirkšanās internetā būs droša. Tomēr jāņem vērā, ka iepirkšanās internetā savā ziņā vienmēr ir riskanta, jo nav iespējas apskatīt un novērtēt preču patieso izskatu un kvalitāti. Tādēļ zini savas kā patērētāja tiesības! Veicot pirkumu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts interneta veikalā, ja prece neatbilst gaidītajam un/vai ir bojāta, pircējam ir tiesības ne tikai 14 dienu laikā no tās atteikties, bet arī saņemt atpakaļ par to veikto samaksu. 

Mājas lapas/E-veikala autentiskuma pārbaude

Pat tad, ja mājaslapa/e-veikals tev liekas ļoti pievilcīgs, atceries - krāpnieki ir ļoti advancēti un prot izveidot tādas platformas, kas nerada ne mazākās aizdomas par potenciālajiem riskem. Lūk, pāris svarīgākie faktori, kas jāņem vērā un jāizvērtē, iepērkoties interneta veikalā:

Mājaslapas domēna vārds

Domēna vārdam vajadzētu sakrist ar vārdu, kas norādīts interneta veikala virsrakstā. Pievērs  uzmanību teksta detaļām, jo krāpniecības gadījumā domēna vārds, virsraksts var būt atvasināts no citiem zināmiem nosaukumiem. Domēna vārdam būtu jāsākas ar “https://'', kurā burs “s” apzīmē drošumu (safety). Noskaidro, cik uzticams ir domēna vārds - šim mērķiem var izmantot tādu rīku, kā piemēram Scamadviser, kas parāda domēna vārda uzticamību skalā no 1 līdz 100, kā arī apskatīt internetā pieejamās atsauksmes par konkrēto interneta veikalu.

Mājaslapā izmantotie materiāli (teksts un attēli)

Interneta veikalā publicētajiem tekstiem vajadzētu būt saprotamiem un gramatiski pareiziem, attēli atbilstošiem tekstam un kvalitatīviem. Krāpniecības gadījumā interneta veikalā var būt ievietoti no citām platformām ņemti attēli, tādēļ šaubu gadījumā pārbaudi tos - šim mērķim var izmantot tādu rīku, kā piemēram Google lens, kas parāda, vai attēls ir oriģināls.

Mājaslapā pieejamā informācija par pārdevēju

Ikvienā interneta veikalā jābūt norādītiem rekvizītiem, t.sk. nosaukumam, adresei, tālrunim, e-pastam. Ja neesi drošs par to, ka informācija ir īsta, pārbaudi, vai norādītā adrese pastāv, un pamēģini sazināties ar pārdevēju caur norādītajiem kanāliem, lai secinātu, vai tie ir aktīvi un atbilde ir ticama.

Lai varētu izvairīties no interneta vietnēm, kuras nav drošas, ieteicams izmantot kādu pārlūka paplašinājumu drošībai. Paplašinājums automātiski identificēs nedrošas vietnes un, kad tu tās atvērsi, pārlūks uzreiz brīdinās tevi par drošības riskiem. Viens no populārākajiem pārlūka paplašinājumiem drošībai - Windows Defender Browser Protection. 

Drošu maksājumu metožu izmantošana

Iepērkoties internetā, ir svarīgi pievērst uzmanību tam, vai tiek piedāvāta droša starptautisko karšu pirkumu sistēma “Verified by VISA” un “MasterCard SecureCode”. Tā nodrošina drošus maksājumus ar karti, kā arī rūpējas par datu aizsardzību un to, lai dati netiktu uzglabāti pēc maksājuma veikšanas. Visdrošākie ir tie interneta veikali, kuros tiek izmantota 3D Secure sistēma un klientu autentifikācija, kas paredz, ka pirms naudas pārskaitījuma ir jāievada kartes dati un pēc tam vēl arī jāautentificējas savā interneta bankā. 

Pirkumiem internetā visdrošāk izmantot debetkarti un atsevišķu bankas kontu, kurā tiek ieskaitīta tieši tāda summa, kāda nepieciešama pirkumam - tiklīdz debetkartē konta atlikums ir 0 EUR, ar debetkarti veikt pirkumus un izņemt skaidru naudu vairs nav iespējams, līdz ar to krāpniecības gadījumā zaglis nevar iegūt papildu līdzekļus. Savukārt kredītkartē ir pieejams kredītlimits, kuru ir iespējams izmantot, ja kontā naudas vairs nav. Tāpat, veicot pirkumus internetā, ir droši izmantot tiešsaistes maksājumu risinājumus, piemēram, Paypal, kas nodrošina papildu aizsardzību pret krāpnieciskiem darījumiem. 

Privātās informācijas aizsardzība

Veicot pirkumu interneta veikalā, nekādā gadījumā nenodod pārdevējam savus datus privāti, piemēram, e-pastā vai kādā citā komunikācijas kanālā! Droša iepirkšanās paredz, ka pircējs sniedz tikai tik daudz datus, cik nepieciešams, lai veiktu pirkumu. Dati, kurus jāievada, lai veiktu pirkumu internetā: 

  • Vārds, uzvārds
  • Piegādes adrese
  • Kontaktinformācija (e-pasta adrese un/vai mobilais tālrunis)

Nonākot līdz apmaksai:

  • Kartes numurs
  • Kartes derīguma termiņš
  • CVV drošības kods

Ja tomēr tiek jautāti vēl kādi dati, esi uzmanīgs un nenorādi sensitīvu informāciju, kā piemēram personas kodu! Tas nozīmē, ka, visticamāk, notiek mēģinājums izkrāpt tavus finanšu līdzekļus. 

Ziņošana par aizdomīgām darbībām interneta vidē

Atceries - ja uzskati, ka esi saskāries ar krāpniecību internetā, ziņo par to! Turklāt par krāpniecību vajadzētu ziņot ne tikai tad, kad jau esi pazaudējis finanšu līdzekļus, bet arī tad, ja esi spējis izvairīties no krāpniecības mēģinājuma. 

Ja tev faktiski jau ir izkrāpti finanšu līdzekļi, vērsies tiesībsargājošajās iestādēs (Valsts policijā) ar atbilstošu iesniegumu, savukārt, ja esi konstatējis krāpniecības mēģinājumu, taču finanšu līdzekļi nav izkrāpti, informē atbilstošās iestādes par krāpniecisku darbību veikšanu, piemēram, Patērētāju tiesību aizsardzības centru vai vietnē www.drossinternets.lv

Attīstoties modernajām tehnoloģijām, tiek ieviestas jaunas drošu maksājumu metodes, taču sarosījušies arī interneta krāpnieki, kuri kļūst arvien advancētāki. Lai iepirkšanās internetā būtu droša, ikvienam pircējam vajadzētu pārbaudīt interneta veikala autentiskumu, izmantot tikai drošas maksājumu metodes, kā arī sargāt savus datus un privāto informāciju. 

Plāno veikt kādu lielāku pirkumu, taču šobrīd tam trūkst finanses? Iespējams, var palīdzēt patēriņa kredīts internetā. Mūsdienās pieejams arī kredīts no 20 gadiem.

Tomēr atceries, ka ikviens aizdevums ir nopietnas finansiālās saistības, tādēļ rūpīgi izvērtē  savas iespējas to godprātīgi atmaksāt!

Lai droša iepirkšanās internetā!

Atgriezties uz sākumu