Tehnoloģiju ietekme uz nākotnes profesijām
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
14.06.2024

Tehnoloģiju ietekme uz nākotnes profesijām

Gudrā nākotne, par kuru runā jau desmitiem gadu, ir klāt! Tehnoloģijas bieži uzskata par draudu, kas atņems cilvēkiem darbu, tomēr realitāte ir citāda - protams, dažas profesijas tehnoloģiju attīstības dēļ izzūd, bet tā vietā radušās neskaitāmas jaunas profesijas. Turklāt, atsevišķas profesijas kļūst arvien populārākas. Skaidrs ir viens - tehnoloģijas pavisam noteikti ietekmēs nākotnes profesijas! Lai zinātu, ko sagaidīt nākotnē un kā plānot savu karjeru, vajadzētu regulāri sekot līdzi izmaiņām - šajā rakstā stāstām vairāk par tehnoloģiju lomu nākotnes darba vidē, nākotnes profesijām, kā arī sniedzam noderīgus ieteikumus.

Tehnoloģiju loma nākotnes darba vidē

Šī brīža aktuālākais process tehnoloģiju attīstības kontekstā ir digitālā transformācija - tas ir process, kura laikā tiek ieviestas dažādas digitālās tehnoloģijas un risinājumi, kā arī apgūtas jaunas prasmes. Digitālā transformācija šobrīd norit lielākajā daļā uzņēmumu, jo tā sniedz būtiskus ieguvumus: palīdz palielināt efektivitāti, uzlabot sniegumu un konkurētspēju, veicina labāku sadarbību, nodrošina augstāku precizitāti, rada iespēju pieņemt gudrākus lēmumus un uzlabo klientu pieredzi. Digitālā transformācija gan veicina esošu profesiju popularitāti, gan rada jaunas profesijas.

Viens no virzieniem, kas attīstījies digitālās transformācijas ceļā, ir roboti un mākslīgais intelekts. Piemēram, parādoties robotiem-putekļusūcējiem un robotiem - zāles pļāvējiem, jau tagad mazinās pieprasījums pēc apkopējiem un sētniekiem. Savukārt tajā pašā laikā pieaug pieprasījums pēc speciālistiem, kas nodarbojas ar šo ierīču izgatavošanu, pārvaldīšanu un apkopi. Roboti un mākslīgais intelekts mainīs arī citu profesiju pārstāvju ikdienu, piemēram, lauksaimnieku, kuriem būs jāapgūst roboti, lai varētu veikt lauksaimniecības darbus, t.sk. novāktu ražu.

Tehnoloģiju attīstība pavērusi durvis elastīgām darba iespējām - ja agrāk cilvēkiem darba pienākumu veikšanai bija jāatrodas birojā, tad šobrīd arvien aktuālāks kļūst darbs no mājām. Tas sniedz ieguvumus gan darba devējiem, gan darbiniekiem, līdz ar to paredzams, ka nākotnē no mājām varēs strādāt teju 90% profesiju pārstāvju.

Nākotnes profesijas un darba algas apjoms

Protams, aktuāls jautājums ir arī darba alga - vai, attīstoties tehnoloģijām un, mainoties darba tirgum, mainīsies arī darba algas apjoms? Nākotnes profesijas darba algas apjomu ietekmēs dažādi. Pirmkārt, arvien attīstoties tehnoloģijām, atsevišķas profesijas tiks aizstātas ar iekārtām, līdz ar to šajās profesijās mazināsies pieprasījums pēc darbaspēka - mazinoties pieprasījumam, mazināsies arī attiecīgo profesiju darba algas. Otrkārt, arvien attīstoties tehnoloģijām, parādīsies jaunas nozares un attīstības virzieni, līdz ar to radīsies jaunas profesijas un palielināsies pieprasījums pēc darbaspēka ar attiecīgām tehnoloģiskām zināšanām - palielinoties pieprasījumam, palielināsies arī attiecīgo profesiju darba algas.

Galvenokārt nākotnes profesiju ietekme uz darba algas apjomu nākotnē būs atkarīga no digitalizācijas pakāpes, kā arī no valstiskā līmenī pieņemtiem lēmumiem, tostarp no tā, kāda būs minimālā alga. Paredzams, ka pieprasījums pēc darba spēka ar attiecīgām tehnoloģiskām zināšanām palielināsies daudz straujāk nekā zudīs pieprasījums pēc atsevišķām profesijām, kā rezultātā kopumā darba algas apjoms palielināsies.

Biznesa idejas tehnoloģiskajā laikmetā

Tehnoloģiju attīstības rezultātā pavērušās dažādas jaunas biznesa iespējas. Tagad tās varētu likties neticamas, bet pavisam iespējams, ka tā ir tuva nākotne:

3D pārtikas produktu izstrāde. Pasaulē arvien pieaug cilvēku skaits, kā rezultātā pieaug arī bažas par pārtikas pieejamību nākotnē jeb to, ka lauksaimniecības nozare nespēs radīt pietiekami daudz pārtikas produktu. Šī iemesla dēļ pavisam iespējams, ka nākotnē pārtikas produkti tiks audzēti gan laboratorijās, gan drukāti ar 3D printeriem.

Virtuālās realitātes pasauļu dizainēšana. Paredzams, ka nākotnes profesijas būs ļoti cieši saistītas ar virtuālo realitāti, kā rezultātā tajā darbosies gan esošo profesiju pārstāvji, gan jaunu profesiju pārstāvji. Šī iemesla dēļ pavisam iespējams, ka nākotnē tiks radītas virtuālās realitātes pasaules, kas būs piemērotas ne tikai izklaidei, bet arī izglītībai un strādāšanai.

Veselības iekārtu inovācijas. Tehnoloģiju attīstība var palīdzēt arī attīstīt medicīnu, kā rezultātā parādīsies dažādas jaunas veselības iekārtas ar jaunām funkcijām. Piemēram, glikozes uzraudzības ierīces - šobrīd tajās ir tikai brīdinājuma sensors, bet nākotnē, iespējams, būs arī automatizēta glikozes ievades funkcija.

Gudrās mājas iekārtu inovācijas. Tehnoloģiju attīstība var palīdzēt arī arvien atvieglot sadzīvi, kā rezultātā parādīsies dažādas jaunas gudrās mājas iekārtas ar jaunām funkcijām. Piemēram, apgaismojuma ierīces - šobrīd tajās ir tikai ieslēgšanās/izslēgšanās sensors, bet nākotnē, iespējams, būs arī automatizēta apgaismojuma pielāgošanas funkcija, atkarībā no diennakts laika un aktivitātes telpā.

Jaunas biznesa idejas ir ik uz soļa - atliek vien būt radošam!

Ieteikumi un stratēģijas

Nākotnes kompetenču trenēšana jau šodien

Ik dienu rodas jaunas profesijas, kā rezultātā nākotnes kompetences ieteicams trenēt jau šodien! Jāņem vērā, ka tās nav prasmes, kuras ir iespējams apgūt skolā - nākotnes kompetences darba tirgū ietver sevī tehnisko un ''mīksto'' prasmju (soft skills) kopumu. Pāris svarīgas nākotnes kompetences:

  • Digitālā pratība;
  • Spēja pielāgoties;
  • Kritiskā domāšana;
  • Ātra reaģētspēja;
  • Līderība un vadītprasme.

Mūžizglītības pieaugošā nozīme

Attīstoties tehnoloģijām, arvien pieaug mūžizglītības nozīme, kā rezultātā ieteicams regulāri nostiprināt esošās zināšanas un prasmes un apgūt ko jaunu. Jāņem vērā, ka mūžizglītība ir būtisks ieguldījums sevī, kas var veicināt personīgo un karjeras izaugsmi, jo mūžizglītība palīdzēs pielāgoties mainīgajām darba tirgus prasībām.

Lomu maiņa un elastība

Ja agrāk katram darbiniekam bija skaidrs amata nosaukums un loma, tad tagad lomas ļoti strauji mainās, kā rezultātā viens un tas pats amats dažādos uzņēmumos var nozīmēt pilnīgi atšķirīgus pienākumus. Lai varētu iekļauties nākotnes dinamiskajā vidē, darbiniekiem ir jābūt elastīgiem, tāpēc ieteicams paplašināt redzesloku un nekoncentrēties uz esošo rutīnu, bet gan apgūt jaunas zināšanas un prasmes.

Tīklošanās vajadzība

Ne velti mūsdienās notiek daudz un dažādi tīklošanās pasākumi - tā ir iespēja izveidot profesionālas attiecības savā nozarē, lai savstarpēji dalītos viedokļos un pieredzē, paplašinātu savas iespējas un uzzinātu jaunākās aktualitātes par darba iespējām un tendencēm. Tāpat tīklošanās ļauj iegūt atbalstu un vērtīgus padomus, uzlabot komunikācijas prasmes, veidot sadarbības u.c. Attīstoties tehnoloģijām un mainoties darba videi, tīklošanās vajadzība arvien pieaug, tāpēc ikvienam savas nozares speciālistam ieteicams regulāri apmeklēt tīklošanās pasākumus vai tīkloties citā veidā.

Lai varētu sekot līdzi laikam un pielāgoties, nepietiek tikai ar jaunu zināšanu un prasmju apguvi - nepieciešams sekot līdzi sabiedrības, ekonomikas un tehnoloģiju attīstības tendencēm. Tehnoloģijas attīstās tik strauji, ka ir grūti paredzēt, kāds būs darba tirgus pēc 10 un vairāk gadiem, tomēr ir skaidrs, ka gan tuvākā, gan tālākā nākotnē mūs sagaida daudz un dažādi tehnoloģijas pavērsieni un izaicinājumi.

Zināms, ka izglītība prasa finansiālu ieguldījumu, turklāt izglītības izmaksas var būt pat ļoti augstas, tāpēc, ja Tu, domājot par savu nākotni, esi nolēmis pilnveidoties vai pat mainīt savu kvalifikāciju, iespējams, Tev var noderēt aizdevums no Latkredits.lv. Tomēr atgādinām, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tāpēc sākumā rūpīgi izvērtē savu finansiālo situāciju un to, vai varēsi aizdevumu godprātīgi atmaksāt!

Atgriezties uz sākumu