Kā uzzināt savus parādus un uzlabot savu kredītvēsturi
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 01.12.2023

Kā uzzināt savus parādus un uzlabot savu kredītvēsturi

Dzīvē var gadīties dažādas finansiālās situācijas, un diemžēl neviens nav pasargāts no finansiāliem sarežģījumiem, kuru dēļ var nākties aizņemties. Izsekot līdzi aktuālajai informācijai var būt sarežģīti, īpaši, ja izmantots vairāk nekā viens aizdevums.

Arī Tev ir kāds aktīvs parāds vai arī vairāki? Tad turpini lasīt šo rakstu, kurā stāstām par to, kā iespējams uzzināt savus parādus un uzlabot savu kredītvēsturi.

Kāpēc ir svarīgi zināt savus parādus?

Vienmēr vajadzētu zināt, kam un cik daudz esi parādā, jo kavēti maksājumi var negatīvi ietekmēt kredītvēsturi, savukārt negatīva kredītvēsture var radīt virkni citu problēmu. Ja parādi nav zināmi, finansiālās saistības, visticamāk, netiek pildītas godprātīgi, savukārt negodprātīga saistību izpilde bieži noved pie pamatīga finanšu sloga, kā arī uztraukumiem.

Zinot informāciju par saviem parādiem, ir iespējams labāk izplānot to atmaksu un veiksmīgāk atrisināt parādsaistības, tādējādi uzlabojot savu finansiālo veselību un dzīves labklājību kopumā.

Kā uzzināt savus parādus

Informāciju par savām parādsaistībām vajadzības gadījumā iespējams uzzināt bez maksas, sev ērtā vietā un laikā. Lūk, daži veidi, kā iegūt datus par saviem parādiem:

  • Apskatot e-pastus un vēstules no aizdevēja. Vienkāršākais veids, kā uzzināt savus parādus, ir pārbaudīt aizdevēja sūtītos e-pastus un/vai vēstules, kas ikdienas steigā var būt palaisti garām vai ignorēti apzināti. Ja secini, ka no aizdevēja neesi saņēmis ziņas par parādiem, pārbaudi, vai aizdevējam pieejama Tava aktuālā kontaktinformācija!
  • Sazinoties ar aizdevēju. Aizdevēji vienmēr ir gatavi komunicēt un sniegt ziņas par parādu, lai tā atmaksa būtu pēc iespējas veiksmīgāka, tādēļ vari sazināties ar aizdevēju, pie kura esi noformējis aizdevumu. Vajadzības gadījumā vari vienoties ar aizdevēju par atmaksas alternatīvām, piemēram, atmaksas grafika maiņu.
  • Apskatot kredītinformācijas biroja mājaslapu www.manakreditvesture.lv vai www.crefobirojs.lv. Kredītinformācijas biroji apkopo un apstrādā datus par cilvēku parādiem, veidojot kredītvēsturi, kas ļauj izvērtēt cilvēka kredītspēju. Kredītinformācijas biroja datubāzē informāciju iekļauj kredītiestādes, komunālo pakalpojumu sniedzēji, aizdevēji, degvielas tirgotāji, apdrošinātāji, būvniecības un būvtehnikas nomas uzņēmumi u.c. publiskas informācijas avoti. Reģistrējoties ar internetbankas palīdzību, iespējams saņemt informāciju par aktīvajām parādsaistībām, kavēto maksājumu termiņiem u.c.
  • Apskatot Latvijas Bankas Kredītu reģistra mājaslapu www.manidati.kreg.lv. Latvijas Bankas Kredītu reģistrs ir Latvijas Bankas izveidota un uzturēta valsts informācijas sistēma, kurā apkopota informācija par cilvēku kredītsaistībām, saņemtajiem un sniegtajiem galvojumiem un maksājumu kavējumiem. Latvijas Bankas Kredītu reģistrā informāciju iekļauj kredītiestādes, līzinga kompānijas, citas komercsabiedrības, kurām ir ciešas attiecības ar kredītiestādēm, krājaizdevu sabiedrības, apdrošinātāji, AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" un Valsts kase. Autentificējoties ar internetbankas palīdzību, iespējams saņemt informāciju par galvojumiem, aktīvajām parādsaistībām, kavēto maksājumu termiņiem u.c.

Diemžēl nepastāv vienota datubāze, kur būtu pieejams saraksts ar visiem parādiem, tādēļ izsekot un organizēt savus parādus nāksies pašam.

Lai būtu drošs, ka esi piefiksējis visus parādus, ieteicams izmantot visus augstāk minētos paņēmienus un patstāvīgi apkopot parādus vienuviet, piemēram, Microsoft Excel lietotnē. Pēc tam, apzinoties kopējo parādu apjomu, vari sākt plānot, kā tos pēc atmaksāt - ieteicams izveidot konkrētu plānu, kurā iekļauti maksājumu termiņi un apjomi.

Kredītvēstures nozīme

Kredītvēsture ir cilvēka finansiālo aktivitāšu apkopojums - tajā pieejama informācija ne tikai par finansiālajām saistībām, bet arī par šo saistību izpildes disciplīnu. Katras privātpersonas kredītvēsture sastāv no divām daļām: esošās kredītsaistības un izpildītās kredītsaistības. Tā veidojas automātiski, un sāk veidoties brīdī, kad cilvēks pirmo reizi iegādājas preci līzingā, veic maksājumu pakalpojumu sniedzējam vai noformē aizdevumu.

Informāciju par kredītvēsturi visbiežāk izmanto aizdevēji, lai noteiktu klienta kredītspēju jeb to, cik uzticams ir klients un vai aizdevums tiks atmaksāts godprātīgi. Jāņem vērā, ka aizdevuma noformēšana kredītvēsturi neietekmē negatīvi, tieši pretēji - godprātīga aizdevuma atmaksa var uzlabot kredītvēsturi. Savukārt parādi ir viens no ātrākajiem veidiem, kā sabojāt savu kredītvēsturi. Negatīva kredītvēsture var pamatīgi apgrūtināt finansiālās iespējas, jo klientiem ar negatīvu kredītvēsturi aizdevumi visbiežāk tiek atteikti. Gadījumos, kad tomēr klientam ar negatīvu kredītvēsturi tiek izsniegts aizdevums, tā nosacījumi ir neizdevīgāki - mazākas summas, augstākas procentu likmes, īsāki atmaksas termiņi, lielāka pirmā iemaksa, ķīla vai galvotājs u.c.

Kredītvēstures nozīme ir daudz lielāka nekā varētu likties, jo izvērtēšanas nolūkos to izmanto ne vien aizdevēji, bet arī līzinga uzņēmumi, telekomunikāciju uzņēmumi un pat darba devēji. Šī iemesla dēļ ikvienam vajadzētu rūpēties par savu kredītvēsturi un izturēties pret to atbildīgi, pēc iespējas meklējot veidus, kā to uzlabot.

Kā uzlabot savu kredītvēsturi?

Noskaidro savu kredītvēsturi!

Lai uzlabotu savu kredītvēsturi, sākumā vajadzētu noskaidrot, kāda tā ir. Informāciju par savu kredītvēsturi privātpersonas bez maksas var pārbaudīt vairākos avotos: Kredītu informācijas birojā www.manakreditvesture.lv vai arī www.crefobirojs.lv; Latvijas Bankas Kredītu reģistrā www.manitdati.kreg.lv. Atceries - informācija par Tavām kredītsaistībām un to, kāda ir Tava kredītvēsture, tiek izpausti saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likumu.

Laicīgi apmaksā visus rēķinus!

Vienu no lielākajām kredītreitinga daļām veido tas, cik godprātīgi un laicīgi tiek pildītas esošās finansiālās saistības, tādēļ laicīgi apmaksājiet visus rēķinus! Vienādi atbildīgi jāizturas gan pret ikmēneša kredītmaksājumu, gan, piemēram, komunālo pakalpojumu, mobilo sakaru un interneta rēķiniem, kā arī ceļu satiksmes pārkāpumu sodiem. Sevis disciplinēšanai var noderēt tāda iespēja kā automātiskā rēķinu apmaksa.

Atbrīvojies no esošajām kredītsaistībām!

Ja Tev šobrīd ir aktīvas kredītsaistības - mēģini no tām pēc iespējas ātrāk atbrīvoties! Izveido konkrētu plānu, kurā skaidri noteikts, kādus soļus veiksi, tādējādi nodrošinot, ka kredītsaistību atmaksa ir pēc iespējas veiksmīgāka. Ņem vērā - ja esošo kredītsaistību apjoms pārsniedz 30-40% no Taviem ikmēneša ienākumiem, vajadzības gadījumā jauni aizdevumi, visticamāk, tiks atteikti. 

Ja kādu iemeslu dēļ radušās problēmas ar godprātīgu aizdevumu atmaksu, nekādā gadījumā neignorē aizdevēju, bet gan komunicē un izrādi iniciatīvu! Aizdevējs vienmēr ir ieinteresēts atgūt izsniegtos līdzekļus, un ir labi, ja tādā gadījumā vari izstāstīt konkrētu plānu, kā tiksi galā ar savām parādsaistībām. Šādi vari parūpēties par to, lai izmisuma situācijā savu kredītvēsturi sabojātu pēc iespējas mazāk.

Palielini oficiālo ienākumu līmeni!

Neoficiāli ienākumi (dēvēti arī par aplokšņu algu) var būt vilinoši, jo par tiem nav jāmaksā nodokļi, tādējādi var saņemt vairāk. Tomēr ilgtermiņā šādi ienākumi var radīt nopietnas problēmas - pirmkārt, no tiem netiek veiktas sociālās iemaksas, kā rezultātā tiek ievērojami samazināts potenciālo pabalstu un pensijas apjoms. Otrkārt, šādi ienākumi nav oficiāli, tie nav pierādāmi un aizdevēji par tiem neko nezina, kā rezultātā maksātspēja izskatās ievērojami sliktāka. Palielini oficiālo ienākumu līmeni - Varbūt Tev ir kāds hobijs, kuru ir iespējams pārvērst peļņā? Varbūt Tev ir kādas zināšanas vai arī prasmes, kuras varat nodot tālāk, par to saņemot samaksu? Šajā gadījumā svarīgi, lai ienākumi ir gan oficiāli, gan regulāri.

Kredītvēsture ir ļoti svarīgs finanšu disciplīnas rādītājs, kuru klientu izvērtēšanai ņem vērā teju ikviena finanšu iestāde. Lai vajadzības gadījumā varētu saņemt sev vēlamo finanšu pakalpojumu, vajadzētu regulāri rūpēties par to, lai kredītvēsture ir pozitīva, t.sk. tiek godprātīgi pildītas esošās finansiālās saistības un atmaksāti parādi.

Atgriezties uz sākumu