Kā plānot un izveidot ģimenes budžetu?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 23.04.2024

Kā plānot un izveidot ģimenes budžetu?

Vai Tavai ģimenei ir grūtības izplānot budžetu tā, lai pietiktu finanses gan vajadzībām, gan vēlmēm un mēneša beigās vēl paliktu pāri? Tad šis raksts ir tieši Tev! Ģimenes budžeta plānošanai ir ļoti svarīga loma ģimenes labklājībā, jo, kamēr ģimenē tēriņi ir ikvienam, par ģimenes ienākumiem parasti rūpējas tikai vecāki. Izplānot budžetu nav sarežģīti - sarežģītāk ir atrast savai ģimenei piemērotāko plānošanas metodi. Šajā rakstā sniedzam praktiskus padomus, kā izveidot ģimenes budžetu. 

Kāpēc svarīgi ir plānot ģimenes budžetu? 

Finanšu jautājumu apspriešana ģimenes locekļu vidū ir ne pārāk ierasta un patīkama prakse, tomēr no tā nevajadzētu izvairīties - ģimenes budžeta plānošana var palīdzēt ne tikai saliedēt ģimeni, bet arī mazināt ikdienas spriedzi un sasniegt finansiālos mērķus. Jāsaprot, ka ienākumi ģimenē ir tik, cik viņi ir, savukārt ģimenes budžeta plānošana sniedz kontroli pār tēriņiem un finansēm kopumā, tādējādi no esošajām finansēm gūstot maksimālu labumu. Kopumā budžeta plānošana veicina veselīgu finansiālo situāciju ilgtermiņā. 

Kā izveidot efektīvu ģimenes budžetu? 

1. solis: Ienākumu un izdevumu apzināšana

Lai varētu pielāgot budžetu, sākumā jāsaprot esošā situācija jeb jāapkopo visus ģimenes ienākumus un izdevumus. Visērtāk ienākumiem un izdevumiem sekot līdzi digitāli, lai ikviens ģimenes loceklis varētu piekļūt sarakstam un papildināt to, piemēram, lietotnē Excel vai speciāli šim mērķim paredzētā mobilajā lietotnē. Attiecībā uz ienākumiem apkopojiet visus pastāvīgos ienākumu avotus: algas, stipendijas, pabalstus u.c. Savukārt attiecībā uz izdevumiem apkopojiet pilnīgi visus izdevumus, pat šķietami nenozīmīgus! Mūsu padoms - ikmēneša tēriņus iespējams ērti, vienkārši un precīzi apkopot, izmantojot bankas konta izrakstu. 

2. solis: Kategoriju izveide

Lai pēc tam varētu saprast, kurās kategorijās turpmāk mēģināt tērēt mazāk un ietaupīt, izdevumus uzreiz vajadzētu dalīt vairākās kategorijās. Mūsu padoms - neveido vairāk par 3-4 kategorijām, pretējā gadījumā būs pavisam viegli apjukt. Kategorijas varētu būt sekojošas:

  • Regulārie izdevumi. Mājokļa izmaksas; interneta, televīzijas un mobilo sakaru abonēšanas maksa; kredītmaksājumi u.c.
  • Neregulārie izdevumi. Apģērbs un apavi; ārsta apmeklējumi un medikamenti; apdrošināšanas polises u.c.
  • Ikdienas vajadzības. Pārtika; higiēnas un skaistumkopšanas produkti; degviela u.c.
  • Izklaides/vēlmes. Kafejnīcu apmeklējumi; kino apmeklējumi; koncertu apmeklējumi u.c.

3. solis: Mērķu noteikšana

Lai varētu noteikt konkrētus soļus, kā arī izsekot progresu un noturēt motivāciju, vajadzētu noteikt gan īstermiņa, gan ilgtermiņa finansiālos mērķus. Īstermiņa mērķus ir iespējams sasniegt 1-3 gadu laikā un tie var būt, piemēram, iegādāties jaunu auto un sakrāt ģimenes ceļojumam. Savukārt ilgtermiņa mērķus ir iespējams sasniegt 3 un vairāk gadu laikā un tie var būt, piemēram, iegādāties nekustamo īpašumu un sakrāt bērnu izglītībai. Mūsu padoms - lai nezaudētu fokusu, nevajadzētu definēt vairāk par 2 īstermiņa un 2 ilgtermiņa mērķiem. 

Ņemiet vērā un atcerieties - ja ģimenē ir aktīvs aizdevums, piemēram, ticis noformēts auto kredīts vai finansējums mājokļa remontam, tā atmaksa ir prioritāte! Lai pēc iespējas veiksmīgāk nokārtotu esošās saistības, iespējams, var palīdzēt tāds risinājums kā kredītu apvienošana

4. solis: Taupīšanas stratēģijas

Viens no budžeta plānošanas svarīgākajiem mērķiem - izveidot uzkrājumu jeb drošības spilvenu, kas paredzēts, lai vajadzības gadījumā varētu segt neplānotus tēriņus. Attiecībā uz taupīšanu jāņem vērā, ka nav svarīgi, cik lielu naudas summu varat atļauties atlikt malā - svarīgi, lai tas tiek darīts regulāri, piemēram, 1x nedēļā vai mēnesī. Viena no vienkāršākajām un pasaulē iecienītākajām taupīšanas stratēģijām ir 50/30/20 likums jeb 3 aplokšņu stratēģija, kur 50% no visiem ienākumiem tiek veltīti vajadzībām, 30% vēlmēm, savukārt 20% uzkrājumu veidošanai. Izmēģini šo stratēģiju arī savā ģimenē!

5. solis: Budžeta pielāgošana un pārvaldība

Kā jau minējām, izplānot budžetu nav sarežģīti - tā kā katra ģimenes locekļa vajadzības un vēlmes visbiežāk atšķiras, turklāt tās regulāri mainās, sarežģītāk ir atrast savai ģimenei piemērotāko plānošanas stratēģiju. Šī iemesla dēļ ik pa laikam ģimenes budžets ir jāpārskata. Mūsu padoms - katru mēnesi rīko kopīgu ģimenes sapulci, kur pārrunā savas sajūtas un pārskati, kas ir izdevies un pie kā vēl nepieciešams piestrādāt. Ņem vērā arī bērnu pārdomas un idejas! Ja jūti, ka esošā pieeja nav efektīva, neuztraucies un nevilcinies, bet gan izmēģini citu pieeju! 

Biežāk pieļautās kļūdas un kā tām izvairīties 

Lai piemērotāko ģimenes budžeta plānošanas stratēģiju varētu atrast pēc iespējas ātrāk un veiksmīgāk, esi informēts par biežāk pieļautajām kļūdām un kā no tām izvairīties:

Netiek piefiksēti visi izdevumi

Kamēr netiek piefiksēti visi izdevumi, visticamāk, būs sajūta, ka nauda izgaist, turklāt nevarēsiet izveidot reālistisku budžeta plānu un sasniegt finansiālos mērķus. Lai no tā izvairītos, ir svarīgi ieviest ikdienā tādu paradumu kā saglabāt visu pirkumu dokumentus: čekus, pavadzīmes, kvītis.

Iepirkšanās bez saraksta

Apkopojot visus ģimenes izdevumus, vairumā gadījumu atklājas, ka lielāko daļu no izdevumiem sastāda tieši spontāni pirkumi, īpaši attiecībā uz pārtiku. Lai no tā izvairītos, pirms došanās uz veikalu vienmēr vajadzētu sastādīt iepirkšanās sarakstu, tādējādi ne tikai nenopirksiet neko lieku, bet arī veikala apmeklējums būs ātrāks un neko neaizmirsīsiet. 

Netiek veltītas finanses uzkrājumu veidošanai

Viena no sliktākajām lietām, kas var notikt ar ikvienu budžetu - neparedzēti izdevumi, kad nav izveidots drošības spilvens. Tie var pamatīgi iztukšot maciņu, tādējādi var trūkst finanšu, lai veiktu citus svarīgus pirkumus/maksājumus. Šādās situācijās var nākties steidzami domāt par to, kur ir iespējams aizņemties naudu, tādējādi veicinot neapdomīgu aizdevumu noformēšanu. Turklāt, neparedzēti izdevumi mēdz ne tikai pamatīgi iztukšot maciņu, bet arī radīt pamatīgus uztraukumus. Diemžēl mēs nekad nevarēsim paredzēt visus izdevumus, taču varam jau laicīgi tiem sagatavoties, veidojot finanšu uzkrājumu. Lai no tā izvairītos, budžeta plānošanā obligāti jāpielieto kāda no taupīšanas stratēģijām. 

Nav konkrēta darbības plāna

Budžeta plānošana sastāv no vairākiem svarīgiem soļiem, kur, vienu izlaižot, plānošana vairs nebūs efektīva. Definējot īstermiņa un ilgtermiņa finansiālos mērķus, cilvēki bieži aizmirst definēt konkrētus soļus, kas jāpaveic, lai mērķi sasniegtu, kā rezultātā ir sarežģīti saprast, kā rīkoties, nav iespējams izsekot progresu un pavisam ātri zūd motivācija turpināt iesākto. Lai no tā izvairītos, budžeta plānošanā obligāti jābūt konkrētam darbības plānam, kā soli pa solim sasniegt katru mērķi - plāns var būt kopīgs vai katram ģimenes loceklim savs. 

Digitālie rīki un resursi budžeta plānošanai 

Arvien attīstoties tehnoloģijām, cilvēkiem pieejami dažādi digitālie rīki un lietotnes, kas var palīdzēt ģimenēm plānot savu budžetu un sekot tam līdzi. Dažas šobrīd populāras lietotnes: 

  • Our Groceries Shopping List. Lietotnē iespējams izveidot iepirkumu sarakstu, papildināt to ar preču attēliem. Iepirkumus iespējams uzreiz sadalīt kategorijās. Sarakstu var kopīgot ar visiem ģimenes locekļiem, lai tie var reāllaikā papildināt/labot to. 
  • You Need A Budget. Lietotnē pieejami dažādi padomi par to, kā palielināt uzkrājumu, atmaksāt parādu, sasniegt finanšu mērķus u.c. Iespējams sinhronizēties ar bankas kontu, lai apskatītu detalizētu ienākumu un izdevumu sarakstu. Pieejami arī grafiki, kas palīdz uzskatāmi pārskatīt tēriņus dažādās kategorijās. 
  • Mint. Lietotnē iespējams sekot līdzi ienākumiem un izdevumiem, kā arī pielāgot budžetu, t.sk. definēt finanšu mērķus. Iespējams sinhronizēties ar bankas kontu, kā arī pievienot informāciju par visiem finanšu darījumiem: skaidras naudas tēriņiem, noformētiem aizdevumiem, veiktiem ieguldījumiem u.c.

Ģimenes budžeta plānošana prasa laiku, tomēr tas pavisam noteikti ir tā vērts, jo ienākumi ģimenē ir tik, cik viņi ir, savukārt plānošana var palīdzēt no esošajām finansēm gūt maksimālu labumu. Lai izveidotu ģimenes budžetu, nepieciešams veikt 5 svarīgus soļus, kurus aprakstām augstāk šajā rakstā - veiciet šos soļus arī savā ģimenē un izbaudiet budžeta plānošanas priekšrocības! Lai veicas!

Atgriezties uz sākumu