Neapliekamais minimums 2024. gadā
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 10.05.2024

Neapliekamais minimums 2024. gadā

Lai nodrošinātu sabiedriskos pakalpojumus, valsts iedzīvotāju ienākumi tiek aplikti ar dažādiem nodokļiem. Pirms ienākumi tiek aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), tiem tiek piemērots neapliekamais minimums, līdz ar to no neapliekamā minimuma tiešā veidā atkarīgi personas neto ienākumi jeb ienākumi “uz rokas”. Lai saprastu, kādēļ ienākumi ir tādi, kādi tie ir, ikvienai finansiāli aktīvai personai vajadzētu zināt, kas ir neapliekamais minimums un kāds tas ir - tas var atšķirties gan atkarībā no individuālās situācijas, gan likumdošanas, tādēļ šajā rakstā esam apkopojuši aktuālo informāciju par neapliekamo minimumu 2024. gadā.

Kas ir neapliekamais minimums?

Neapliekamais minimums ir fizisko personu ienākumu daļa, kas netiek aplikta ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Neapliekamais minimums katru mēnesi tiek piemērots tajā ienākumu gūšanas vietā, kurā persona iesniegusi elektronisko algas nodokļu grāmatiņu (EANG).

Neapliekamais minimums 2024. gadā piemērojams ienākumiem līdz 1800 EUR mēnesī. Lai mazinātu iedzīvotāju nevienlīdzību, līdz ar 2016. gada 1. janvāri Latvijā tika ieviests diferencētais neapliekamais minimums, kas paredz, ka mazākiem ienākumiem tiek piemērots lielāks neapliekamais minimums, savukārt lielākiem ienākumiem - mazāks neapliekamais minimums. 

Palielinoties neapliekamajam minimumam, samazinās iedzīvotāju ienākuma nodoklis, kā rezultātā personas neto ienākumi jeb ienākumi “uz rokas” ir lielāki. Tomēr jāņem vērā, ka gan prognozēto mēneša neapliekamo minimumu, gan gada diferencēto neapliekamo minimumu nepiemēro, kamēr cilvēks ir apgādībā vai tam ir piešķirta pensija.

Kā tiek aprēķināts neapliekamais minimums?

Prognozēto mēneša neapliekamo minimumu un gada diferencēto neapliekamo minimumu aprēķina Valsts ieņēmumu dienests (VID). Prognozētā mēneša neapliekamā minimuma aprēķins tiek veikts divas reizes gadā – periodam no 1. janvāra līdz 31. jūlijam un periodam no 1. augusta līdz 31. decembrim, un apskatīt to iespējams VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā savā elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā. Savukārt, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, tiek pārrēķināts un piemērots jau gada laikā prognozētais gada diferencētais neapliekamais minimums.

Gan prognozētā mēneša neapliekamā minimuma, gan gada diferencētā neapliekamā minimuma aprēķināšanai tiek izmantota speciāla formula, kas noteikta Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 676 “Noteikumi par neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai”:

DNM1 – diferencētais neapliekamais minimums periodam no 1. janvāra līdz 30. jūnijam, kuru aprēķina, izmantojot formulu DNM1 = DNM1max – K1 x (AI1 – AI1min), kurā:

  • DNM1max – maksimālais neapliekamais minimums;
  • K1 – koeficients;
  • AI1 – nodokļa maksātāja apliekamo ienākumu kopējais apmērs periodam no 1. janvāra līdz 30. jūnijam;
  • AI1min – apliekamā ienākuma apmērs, līdz kuram piemēro maksimālo neapliekamo minimumu.*

DNM2 – diferencētais neapliekamais minimums periodam no 1. jūlija līdz 31. decembrim, kuru aprēķina, izmantojot formulu DNM2 = DNM2max – K2 x (AI2 – AI2min), kurā:

  • DNM2max – maksimālais neapliekamais minimums;
  • K2 – koeficients;
  • AI2 – nodokļa maksātāja apliekamo ienākumu kopējais apmērs periodam no 1. jūlija līdz 31. decembrim;
  • AI2min – apliekamā ienākuma apmērs, līdz kuram piemēro maksimālo neapliekamo minimumu.*

*Informācija no Ministru kabineta noteikumiem Nr. 676

2024. gadā diferencētā neapliekamā minimuma aprēķināšanai ir noteikti šādi lielumi:

  • maksimālais neapliekamais minimums – 6000 euro;
  • apliekamā ienākuma apmērs, līdz kuram piemēro maksimālo neapliekamo minimumu, – 6000 euro;
  • apliekamā ienākuma apmērs, virs kura nepiemēro diferencēto neapliekamo minimumu, – 21 600 euro;
  • koeficients – 0,38462.*

*Informācija no Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapas.

Piemēri

Lai Tev  būtu vieglāk saprast, kā neapliekamais minimums ietekmē neto mēnešalgas apmēru, turpinājumā atspoguļojam divus aprēķina piemērus, kuros atšķiras tikai neapliekamā minimuma apmērs:

1.piemērs

Bruto mēnešalga jeb alga pirms nodokļu nomaksas: 1500 EUR

Apgādājamo skaits: 1 (atvieglojums 250 EUR)

Neapliekamais minimums: 300 EUR

Nodoklis 23% pēc iesnieguma ar nodokļu grāmatiņu

Neto mēnešalga = 1500 - 157.50 (VSAOI) - 203.50 (IIN) = 1139 EUR

2.piemērs

Bruto mēnešalga jeb alga pirms nodokļu nomaksas: 1500 EUR

Apgādājamo skaits: 1 (atvieglojums 250 EUR)

Neapliekamais minimums: 0 EUR

Nodoklis 23% pēc iesnieguma ar nodokļu grāmatiņu

Neto mēnešalga = 1500 - 157.50 (VSAOI) - 263.50 (IIN) = 1079 EUR

Neapliekamais minimums - biežāk uzdotie jautājumi

Vai ienākumam drīkst nepiemērot VID aprēķināto prognozēto mēneša neapliekamo minimumu?

Jā, ienākumam drīkst nepiemērot VID aprēķināto prognozēto mēneša neapliekamo minimumu. Ja persona nevēlas, lai darba devējs neapliekamo minimumu piemēro, tad to jāatzīmē algas nodokļa grāmatiņā.

Kādos gadījumos ieteicams piemērot un kādos gadījumos ieteicams nepiemērot VID aprēķināto prognozēto mēneša neapliekamo minimumu?

Pirms veicat atzīmi algas nodokļa grāmatiņā, apdomājiet potenciālo ienākumu apjomu nākamajā gadā! Ja Tavi ienākumi nākamajā gadā būs apmēram tādi paši vai mazāki kā iepriekšējā gadā, tad ieteicams neveikt atzīmi un piemērot VID aprēķināto prognozēto mēneša neapliekamo minimumu. Savukārt, ja Tavi ienākumi nākamajā gadā būs mainīgi vai lielāki nekā iepriekšējā gadā, tad ieteicams veikt atzīmi un nepiemērot VID aprēķināto prognozēto mēneša neapliekamo minimumu.

Atceries - neapliekamo minimumu piemēro tikai ienākumiem līdz 1799,99 EUR. Ienākumiem no 1800 EUR neapliekamo minimumu nepiemēro vispār.

Vai par neapliekamā minimuma piemērošanu ir atbildīgs grāmatvedis?

Jāņem vērā, ka, aprēķinot Tavu mēnešalgu, grāmatvedis izmanto VID EDS redzamo neapliekamo minimumu un rīkojas atbilstoši veiktajai atzīmei. Grāmatvedis nav tiesīgs patstāvīgi mainīt aprēķināto prognozēto mēneša neapliekamo minimumu. Par to, kāda atzīme veikta algas nodokļa grāmatiņā un, lai, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, Tev nerastos “nodokļa parāds”, esi atbildīgs Tu pats.

Vai papildu neapliekamajam minimumam pastāv vēl kādi nodokļu atvieglojumi? 

Bez neapliekamā minimuma fiziskai personai ir tiesības arī uz sekojošiem nodokļu atvieglojumiem:

  • nodokļa atvieglojums par apgādībā esošām personām (par katru apgādājamo gadā 3000 EUR vai mēnesī 250 EUR);
  • papildu nodokļa atvieglojums personām ar invaliditāti (1848 EUR gadā vai 154 EUR mēnesī personai, kurai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa un 1440 EUR gadā vai 120 EUR mēnesī personai, kurai ir noteikta III invaliditātes grupa), politiski represētām personām un nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem (1848 EUR gadā vai 154 EUR mēnesī).

Neapliekamais minimums ir svarīgs rādītājs, no kura tiešā veidā atkarīgi neto ienākumi jeb ienākumi “uz rokas”. Lai vienmēr būtu drošs par to, ka esat nodarbināts saskaņā ar likumdošanu jeb tiek godprātīgi maksāti visi nodokļi, saņemat godīgu samaksu un vajadzības gadījumā varat pastāvēt par savām tiesībām, ikvienai finansiāli aktīvai personai vajadzētu zināt ne tikai to, kas un kāds ir neapliekamais minimums, bet arī to, kāda ir minimālā alga un kāds ir atvaļinājuma naudas aprēķins. Seko līdzi jaunumiem nodokļu jomā un izmanto pieejamo informāciju, lai uzlabotu savu ekonomisko labklājību!

Diemžēl nav iespējams paredzēt visas finansiālās situācijas, un ikvienam var rasties steidzami un svarīgi tēriņi. Ja šī iemesla dēļ plānojat izmantot tādu iespēju kā aizdevums, aicinām uz sarunu! Ir tikai pašsaprotami, ja neorientējaties visos finanšu jautājumos, tādēļ atstāj to mūsu, Latkredits.lv ziņā - sniegsim profesionālu konsultāciju, atbildēsim uz Taviem jautājumiem un palīdzēsim ar labākā iespējamā risinājuma izvēli Tavā situācijā. 

Atgriezties uz sākumu