Kredīts pret auto ķīlu
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 18.06.2024

Kredīts pret auto ķīlu

Saplīsis auto, steidzams ārsta apmeklējums, nepieciešams iegādāties jaunu sadzīves tehniku.. Situācijās, kad radušies neparedzēti izdevumi vai ir vēlme īstenot kādu lielāku ieceri, var būt noderīga tāda iespēja kā aizdevums. Ja Tavā īpašumā ir auto, piemērots risinājums var būt tieši kredīts pret auto ķīlu - šajā rakstā stāstām vairāk par to, kas ir kredīts pret auto ķīlu, kāpēc izvēlēties kredītu pret auto ķīlu un kas jāzina, pirms ņemt kredītu pret auto ķīlu.

Kas ir kredīts pret auto ķīlu?

Kredīts pret auto ķīlu ir aizdevums veids, kuram par nodrošinājumu kalpo klientam piederošs transportlīdzeklis. Šis aizdevums veids paredzēts dažādu mērķu īstenošanai - gan nelieliem, taču steidzamiem tēriņiem, gan kādu lielāku ieceru īstenošanai. Kredīta pret auto ķīlu aizdevuma summa un aizdevuma atmaksas termiņš tiek noteikts, balstoties uz klienta finansiālo situāciju, kredītvēsturi un transportlīdzekļa novērtējumu. Visbiežāk kredīts pret auto ķīlu tiek izsniegts 70-90% apmērā no auto vērtības.

Ieķīlājot savu auto, uz aizdevuma nomaksas laiku auto tiesiskais īpašnieks būs aizdevējs. Klients joprojām varēs izmantot auto savām personīgajām vajadzībām jeb turpināt braukt ar to, taču nevarēs veikt ar auto citus darījumus, piemēram, pārdot to. Kad aizdevums pret auto ķīlu tiks atmaksāts, auto atkal tiks pārrakstīts uz klienta vārda.

Kāpēc izvēlēties kredītu pret auto ķīlu?

Viegla pieejamība un ātrums

Kredītam pret auto ķīlu iespējams pieteikties internetā, aizdevēja mājaslapā - pieteikuma aizpildīšana prasīs aptuveni 5 minūtes. Pieteikuma izskatīšana notiek aptuveni stundas laikā, savukārt naudu kontā iespējams saņemt jau tajā pašā dienā.

Var turpināt izmantot auto personīgām vajadzībām

Izmantojot kredītu pret auto ķīlu, klients var turpināt izmantot auto personīgām vajadzībām. Problēmas radīsies vien tādā gadījumā, ja klients godprātīgi nepildīs uzņemtās saistības - tad aizdevējs ir tiesīgs pārdot ieķīlāto auto, lai segtu atlikušo aizdevuma summu.

Piemērots dažādiem mērķiem

Piesakoties kredītam pret auto ķīlu, nav nepieciešams norādīt aizdevuma mērķi, līdz ar to klients to var izmantot jebkādiem mērķiem - gan mazākiem, gan lielākiem. Tomēr atgādinām, ka ikviens aizdevums, arī aizdevums pret auto ķīlu paredzēts nopietniem mērķiem, nevis izklaidēm! Visbiežāk aizdevums pret auto ķīlu tiek izmantots tādiem nopietniem mērķiem kā mājokļa labiekārtošana un remonts, veselības aprūpe, izglītība.

Var būt izdevīgāki nosacījumi nekā citiem aizdevumu veidiem

Tā kā kredītam pret auto ķīlu kā nodrošinājums kalpo klientam piederošs transportlīdzeklis, kredītam pret auto ķīlu var būt izdevīgāki nosacījumi nekā citiem aizdevumu veidiem - lielāka aizdevuma summa, garāks atmaksas termiņš, zemāka procentu likme u.c. Visbiežāk kredītam pret auto ķīlu ir tieši zemāka procentu likme nekā citiem aizdevumu veidiem, savukārt, jo zemāka procentu likme, jo mazāka kopējā atmaksājamā aizdevuma summa.

Kas jāzina, pirms ņemt kredītu pret auto ķīlu?

Kredīta pret auto ķīlu specifika atšķiras no citiem aizdevumu veidiem, tādēļ, pirms ņemt kredītu pret auto ķīlu, lai nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, par tā specifiku vajadzētu noskaidrot vairāk. Turpinājumā skaidrojam svarīgāko, kas jāzina, pirms ņemt kredītu pret auto ķīlu:

Pieteikšanās kredītam pret auto ķīlu

Ja nekad nav izmantota tāda iespēja kā aizdevums, varētu likties, ka pieteikšanās tam ir garš un sarežģīts process, tomēr patiesībā pieteikties kredītam pret auto ķīlu ir pavisam vienkārši. Jāveic vien pāris soļi:

  • Jāaizpilda pieteikuma forma aizdevēja mājaslapā;
  • Jāsagaida aizdevēja atbilde un piedāvājums (aizdevējs izvērtē pieteikumu, novērtē ķīlu un sagatavo individuālu piedāvājumu);
  • Ja piedāvājums apmierina - jāparaksta līgums;
  • Jāpārraksta auto uz aizdevēja vārda;
  • Jāgaida nauda savā bankas kontā.

Auto vērtības noteikšana

Jāsaprot, ka ne visi auto ir piemēroti ieķīlāšanai, tādēļ, lai varētu sagatavot konkrētu aizdevuma piedāvājumu, aizdevējs sākumā novērtēs klienta auto, nosakot tā vērtību. Pirmkārt, svarīgi, lai konkrētā auto īpašnieks ir klients pats. Tāpat auto vērtībai jābūt pietiekami augstai. Katram aizdevējam ir savi kritēriji, kā noteikt auto vērtību, taču visbiežāk tiek pievērsta uzmanība sekojošiem faktoriem: auto vecums, vizuālais un tehniskais stāvoklis, nobraukums, defekti. Aizdevums pret auto ķīlu netiek izsniegts pret veciem un bojātiem transportlīdzekļiem ar lielu nobraukumu.

Auto novērtēšanu veic aizdevēja speciālisti klātienē, klientam ērtā laikā. Pēc tam, kad noteikta auto vērtība, aizdevējs informē klientu par lēmumu un piedāvājumu. Arī pašam klientam jānovērtē esošā situācija. Atceries - ja, tavuprāt, aizdevēja izteiktais piedāvājums nav atbilstošs automašīnas vērtībai, Tev ir tiesības no tā atteikties!

Iespējamie riski

Kamēr vien klients godprātīgi veic visus kredītmaksājumus, attiecībā uz kredītu pret auto ķīlu nepastāv nekādi riski. Tomēr gadījumā, ja kādu iemeslu dēļ klientam radīsies atmaksas problēmas, pastāv dubults risks: sabojāt savu kredītvēsturi un zaudēt īpašumtiesības uz transportlīdzekli. Lai pēc iespējas izvairītos no riskiem, pirms ņemt kredītu pret auto ķīlu, klientam ļoti rūpīgi jāapdomā tā nepieciešamība, piemērotība situācijai, kā arī savas iespējas gan tagad, gan nākotnē aizdevumu godprātīgi atmaksāt!

Kur aizņemties naudu?

Domājot par to, kur aizņemties naudu, jāņem vērā, ka mūsdienās kredītu pret auto ķīlu piedāvā gan banku, gan nebanku aizdevēji, tomēr nebanku aizdevēji mēdz būt elastīgāki un aizņemšanās pie nebanku aizdevējiem paredz mazāk birokrātisku procedūru, līdz ar to naudas saņemšana ir ātrāka un vienkāršāka. Lai varētu izvēlēties sev un savam maciņam labāko, piesakoties kredītam vajadzētu pievērst uzmanību un izvērtēt vairākus faktorus:

  • Aizdevējs. Ar izvēlēto aizdevēju var nākties sadarboties vairāku gadu garumā, tādēļ svarīgi, lai aizdevējs ir uzticams un pretimnākošs. Vajadzētu noskaidrot, vai aizdevējs darbojas oficiāli un tam ir atbilstoša licence, kā arī kādas ir citu aizņēmēju atsauksmes par konkrēto aizdevēju!
  • Aizdevuma procentu likme. Šis ir viens no svarīgākajiem faktoriem, jo no procentu likmes atkarīgs tas, kāda būs kopējā atmaksājamā summa. Attiecībā uz procentu likmi galvenokārt pievērs uzmanību tādam faktoram kā gada procentu likme (GPL), kas ļauj nojaust aizdevuma kopējās izmaksas.
  • Aizdevuma atmaksas termiņš. Garāks atmaksas termiņš nozīmē mazāku ikmēneša maksājumu, taču tajā pašā laikā tas nozīmē, ka tiek samaksāts vairāk attiecībā uz procentiem. Lai ikmēneša kredītmaksājums neradītu slogu mēneša budžetam, atmaksas termiņš jāizvērtē ļoti rūpīgi, ņemot vērā savas finansiālās iespējas gan tagad, gan nākotnē.
  • Papildu izmaksas. Aizdevumam var būt dažādas citas papildu izmaksas, kā aizdevuma noformēšanas maksa, aizdevuma izsniegšanas maksa u.c. Šīs izmaksas var sadārdzināt aizdevumu, tādēļ, lai zinātu, ar kādām summām rēķināties, pirms līguma parakstīšanas noskaidro itin visas papildu izmaksas!

Kredīts pret ķīlu var būt piemērots risinājums situācijās, kad nepieciešama nauda steidzamiem un/vai nopietniem tēriņiem, un nav citu labāku veidu, kā iegūt nepieciešamo finansējumu. Tas sniedz vairākas būtiskas priekšrocības: viegla pieejamība un ātrums, auto var turpināt izmantot personīgām vajadzībām, piemērots dažādiem mērķiem, var būt izdevīgāki nosacījumi. Tomēr tajā pašā laikā kredīts pret auto ķīlu var radīt dubultu risku, tādēļ, lai būtu drošs, ka tas ir labākais risinājums Tavā situācijā, rūpīgi izvērtē gan savas iespējas, gan aizdevuma piedāvājumu!

Ieskaties Latkredits.lv, kur pieejams gan kredīts pret auto ķīlu, gan citi aizdevuma veidi. Piedāvājam arī patēriņa kredīta iespējas privātpersonām.

Atgriezties uz sākumu