Kas ir SWIFT kods un kāpēc tas ir svarīgs?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 23.04.2024

Kas ir SWIFT kods un kāpēc tas ir svarīgs?

Attīstoties tehnoloģijām, lielākā daļa cilvēku finanšu darījumus veic elektroniski, t.sk. pārsūta finanšu līdzekļus no vienas bankas/konta/maciņa uz citu. Elektroniskus finanšu darījumus ērti un ātri iespējams veikt gan vietējā, gan starptautiskā mērogā, taču, lai maksājums nonāktu tur, kur tam patiesi ir jānonāk, darījuma procesā finanšu iestāde var jautāt norādīt papildu informāciju par saņēmēja finanšu iestādi/kontu. Veicot starptautisku maksājumu, nepieciešams ievadīt dažādus kodus, t.sk. arī saņēmēja bankas SWIFT kodu. Kas ir SWIFT kods, kādēļ tas ir svarīgs, kā to atrast un izmantot? Par to vairāk lasiet šajā rakstā!

SWIFT koda definīcija un darbības princips 

SWIFT kods (saīsinājums no “Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication” jeb “Pasaules starpbanku finanšu telekomunikāciju biedrība”) ir maksājumu iestādes identifikācijas kods. Tas sastāv no 8 vai 11 simboliem - atkarībā no tā, vai tajā ir ietverta informācija par bankas filiāli. Kopumā SWIFT kods satur sevī sekojošu informāciju: bankas konta reģistrācijas valsts, bankas nosaukums un filiāle. Katras finanšu iestādes SWIFT kods ir unikāls. SWIFT kodu nereti dēvē arī par BIC kodu (Business Identifier code jeb Bankas identifikācijas kods). 

SWIFT sistēma ir kā pasta indeksu sistēma starptautiskajiem maksājumiem. Veicot starptautisko maksājumu, gan privātpersonām, gan uzņēmumiem jāievada sistēmā dažādi kodi, t.sk. saņēmēja bankas SWIFT kods. SWIFT kods pāris sekunžu laikā nosaka finanšu iestādes identitāti, tādējādi maksājums nonāk pareizajā valstī un bankas kontā. 

Kāpēc SWIFT kods ir svarīgs? 

Veicot iekšzemes jeb vietējo maksājumu, parasti nepieciešams ievadīt tikai bankas konta numuru, jo sistēma spēj automātiski pārbaudīt, vai ievadītais bankas konta numurs ir pareizs. Savukārt attiecībā uz starptautisko maksājumu veikšanu sistēma nespēj automātiski pārbaudīt visas detaļas, tādēļ pārbaude bieži tiek veikta daļēji vai pilnībā manuāli - ja SWIFT kods tiek norādīts neprecīzi, tad maksājuma izpildes procesā var rasties problēmas, piemēram, maksājums var nonākt pie cita cilvēka.

SWIFT kods ir svarīgs, jo palīdz identificēt finanšu iestādi, tādējādi ļaujot veikt ātrus un drošus starptautiskos maksājumus. Veicot finanšu iestādes identifikāciju, SWIFT kods spēj nodrošināt precīzu informācijas pārsūtīšanu, veikt ātru maksājumu apstrādi starp dažādām bankām visā pasaulē, kā arī, pateicoties SWIFT kodam, nauda nonāk pareizajā kontā.

Kā atrast un izmantot SWIFT kodu?

Lai būtu drošs par to, ka maksājums nonāk pareizajā kontā, ir ļoti svarīgi zināt precīzu saņēmēja bankas SWIFT kodu. SWIFT kodu ir iespējams noskaidrot vairākos veidos: bankas mājaslapā, filiālē vai klientu apkalpošanas centrā, maksājumu kontu izrakstos, kā arī, sazinoties ar bankas konsultantu pa tālruni vai citos saziņas kanālos. 

Tāpat, protams, ir svarīgi SWIFT kodu ievadīt pareizi:

  • Pārliecinieties, ka ievadāt to pareizajā maksājuma uzdevuma laukā! Lauks tiek apzīmēts kā ''SWIFT kods''.
  • Vēlreiz pārliecinieties, ka saņēmēja finanšu iestādes SWIFT kods ir pareizs! Ja SWIFT kods tiek ievadīts pareizi, banka visbiežāk to teju uzreiz atpazīst, blakus maksājuma uzdevuma laukam parādot saņēmēja bankas nosaukumu.
  • Ja tomēr neesat pārliecināts, kā pareizi aizpildīt maksājuma uzdevumu un ievadīt SWIFT kodu vai arī darāt to pirmo reizi, nebaidieties sazināties ar banku, lai saņemtu konsultāciju.

SWIFT un IBAN - Kādas ir galvenās atšķirības? 

SWIFT un IBAN (International Bank Account Number jeb starptautiskais bankas konta numurs) ir kļuvuši par būtiskiem instrumentiem starptautiskajā tirdzniecībā un finanšu darījumos - tie abi ļauj droši un efektīvi veikt starptautiskos naudas pārskaitījumus. Mēģinot saprast, ko nozīmē SWIFT un IBAN, varētu rasties apjukums, tādēļ, lai vajadzības gadījumā varētu veikt precīzus naudas pārskaitījumus un būt drošs par to, ka nauda nonāk tur, kur tai ir jānonāk, skaidrojam to galvenās atšķirības:

Uzbūve

Acīmredzamākā atšķirība ir šo kodu uzbūvē. SWIFT kods sastāv no 8 vai 11 simboliem, kuri satur sevī sekojošu informāciju: bankas konta reģistrācijas valsts, bankas nosaukums un filiāle. Savukārt IBAN numurs Latvijā sastāv no 21 simbola, kuri satur sevī sekojošu informāciju: bankas valsts kods, konta numurs un kontrolskaitlis. Jāņem vērā, ka ārpus Latvijas IBAN numura garums var atšķirties, un tas var sastāvēt pat no 34 simboliem. 

Mērķis

Galvenā atšķirība - koda/numura mērķis un tas, kādu informāciju tas sniedz. SWIFT kods ir paredzēts, lai starptautiskā maksājuma laikā identificētu konkrētu banku, savukārt IBAN numurs identificē konkrētu bankas kontu. 

Izmantošanas teritorija

SWIFT kods tiek izmantots naudas pārskaitījumiem visā pasaulē, savukārt IBAN numurs tiek izmantots naudas pārskaitījumiem Eiropas Savienībā un nereti arī tās kaimiņvalstīs. ASV un Kanādas bankām nav IBAN, taču tās spēj atpazīt IBAN sistēmu un izmanto to, lai apstrādātu izejošos starptautiskos naudas pārskaitījumus.

Unikalitāte

SWIFT kods ir unikāls katrai finanšu iestādei, savukārt IBAN numurs ir unikāls katrai personai/uzņēmumam. 

SWIFT kods ir maksājumu iestādes identifikācijas kods, kas ļauj veikt ātrus un drošus starptautiskos maksājumus. SWIFT kods jeb BIC kods katrai finanšu iestādei ir unikāls, tādēļ pirms maksājuma veikšanas nepieciešams rūpīgi pārliecināties par tā pareizumu, kā arī sekot līdzi tam, lai darījuma laikā tas tiek ievadīts precīzi. 

Attīstoties tehnoloģijām, parādās arvien vairāk rīku, kas var palīdzēt atvieglot starptautiskos finanšu darījumus, kā arī uzlabot to drošību, tādēļ aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai un ieviest šos rīkus arī savā ikdienā! Ceram, ka mūsu raksts palīdzēja Jums saprast, kas ir SWIFT un kādēļ tas ir svarīgs. Lai izdodas pieņemt gudrus finanšu lēmumus!

Atgriezties uz sākumu