15 dažādi veidi, kā nopelnīt naudu
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Padomi 17.06.2024

15 dažādi veidi, kā nopelnīt naudu

Laikā, kad ekonomika ir mazāk stabila un vidējā darba alga Latvijā pieaug lēnāk nekā gribētos, ienākumu palielināšana ir ļoti laba doma - tas ir veids, kā līdzsvarot savas vajadzības un vēlmes, sasniegt savus finansiālos mērķus, uzlabot savu maksātspēju, kā arī parūpēties par savu finansiālo stabilitāti. Ja vien esi kaut nedaudz radošs un Tev piemīt kaut nelielas zināšanas vai prasmes, tad veidu, kā nopelnīt naudu, netrūkst. Ja arī Tev interesē, kā nopelnīt naudu, tad turpini lasīt šo rakstu, kur esam apkopojuši 15 dažādas peļņas iespējas, starp kurām noteikti atradīsi ko piemērotu arī sev.

1. Freelance darbi

Freelance darbs nozīmē, ka Tu esi pašnodarbinātais jeb pats savs priekšnieks un pats rūpējies par to, lai piesaistītu jaunus klientus. Būtībā pašnodarbinātie var piedāvāt jebkāda veida preces/pakalpojumus, kam ir pieprasījums jeb par ko klienti ir gatavi maksāt. Pāris tipiski freelance darbi: rakstu autors, web dizaineris, fotogrāfs, sociālo tīklu menedžeris. Lai kļūtu par pašnodarbināto, nepieciešams izlemt, kādā jomā darbosies un nokārtot ar to saistītās formalitātes - pašnodarbinātā darbības joma visbiežāk saistīta ar specifiskām zināšanām un prasmēm/hobiju. Savukārt, lai piesaistītu jaunus klientus, nepieciešams izvietot reklāmu, piemēram, sociālajos tīklos un dažādās freelance darbu platformās, kā Upwork vai Freelancer.

2. Interneta veikals

Varbūt Tev ir kāds hobijs, kuru pari pārvērst peļņā, tirgojot savas radītās preces internetā? Tās var būt gan fiziskas, gan digitālas preces. Shopify un Etsy ir lieliski resursi, lai uzsāktu savu preču tirdzniecību. Tieši šajās platformās savu darbību uzsākuši vairāki veiksmīgi zīmoli, kas pēc tam atvēruši savu personīgo veikalu. Atceries - viena no galvenajām panākumu atslēgām, tirgojot preces internetā, ir kvalitatīvi attēli un apraksti, jo tieši tie piesaista potenciālā pircēja uzmanību, tāpēc sākumā velti laiku, lai rūpīgi sagatavotu savu tirdzniecības platformu. Reklamēt to sāc tikai pēc tam!

3. Investīcijas akciju tirgū

Lai varētu gūt peļņu no esošiem finanšu līdzekļiem, laba doma ir apgūt un izpētīt akciju tirgu, pēc tam tajā veicot investīcijas. Ir teju neiespējami ieteikt vienu labāko risinājumu, tādēļ, pirms investēt akciju tirgū, rūpīgi jāizvērtē, kur, cik daudz un cik ilgi esi gatavs ieguldīt savas finanses, kādi ir potenciālie riski un pēc cik ilga laika ieguldītās finanses varētu būt atkal nepieciešamas! Pastāv iespēja investēt gan patstāvīgi, gan tā saucamajos gatavojos risinājumos - biržā tirgotajos fondos jeb ETF. Lai par investīcijām akciju tirgū uzzinātu vairāk, noteikti padziļināti izpēti internetā pieejamo informāciju, kā arī vajadzības gadījumā nebaidies vērsties pie finanšu konsultanta!

4. Īpašuma īre

Tavā rīcībā ir kāds nekustamais īpašums, māja vai dzīvoklis, kurā pats nedzīvo, vai ik pa laikam mēdz doties ārpus sava īpašuma, tādēļ tas vairāk mēdz būt brīvs nekā apdzīvots? Izmanto sava īpašuma potenciālu, izīrējot to īstermiņā, piemēram, caur Airbnb vai Booking, vai, noslēdzot ilgtermiņa īres līgumu! Nekustamā īpašuma īre ir lielisks veids, kā gūt ienākumus, neveltot tam lielas pūles. Tomēr atceries - lai, izīrējot nekustamo īpašumu, ilgtermiņā varētu nopelnīt vairāk, iespējams, pirms nekustamā īpašuma izīrēšanas ir vērts tajā nedaudz ieguldīties, veicot kosmētisko remontu. Īpaši tad, ja īpašums kādu laiku nav bijis apdzīvots.

5. Blogošana

Ja Tev patīk rakstīt par kādu konkrētu tematu, tad vari pelnīt naudu, uzsākot blogu par tēmu, kas Tevi aizrauj: ceļošana, kulinārija, iepirkšanās, finanses u.c. Taču, lai blogošana būtu mērķtiecīga un vēlāk patiesi spētu nest peļnu, tematu izvēlies ļoti rūpīgi - atceries, ka tam jāaizrauj ne tikai Tevi, bet arī potenciālo lasītāju! Tāpat atceries, ka, lai Tavs blogs kļūtu zināms, ar blogošanu jānodarbojas regulāri! Blogam jābūt kvalitatīvam, t.sk. tajā jāievēro visas valodas normas un tam jāsniedz kāda vērtīga informācija, kas atšķiras no citos blogos pieejamās informācijas. Lai monetizētu savu blogu, izmanto reklāmas, sponsorētus rakstus vai partnermārketingu (affiliate marketing)! Ņem vērā, ka bloga monetizēšana var prasīt diezgan ilgu laiku, taču tas ir lielisks veids, kā nopelnīt naudu, darot to, kas patīk!

6. Mājas mācību nodrošināšana

Ja Tev ir padziļinātas zināšanas/prasmes kādā noteiktā jomā, piemēram, matemātikā vai kādā svešvalodā, vari pasniegt mājas mācības - īpaši aktuālas mājas mācības ir skolēniem un studentiem, kuri kādu iemeslu dēļ nav pietiekami apguvuši kādu mācību priekšmetu un nevēlas izgāzties pārbaudes darbos un eksāmenos. Lieliski, ja Tev ir pedagoģiskā izglītība, taču tas nav obligāti! Svarīgi, lai Tev piemīt prasme sarežģīto paskaidrot vienkārši - tas noderēs! Tāpat, protams, nepieciešams sagatavot materiālus, kas var palīdzēt pēc iespējas ātrāk un kvalitatīvākā apgūt noteikto jomu. Savukārt, lai piesaistītu jaunus klientus, nepieciešams izvietot reklāmu, piemēram, sociālajos tīklos.

7. Fotogrāfija

Vai Tu uztver pasauli vizuāli un proti iemūžināt dažādus dzīves mirkļus skaistās fotogrāfijās? Tad apsver tādu iespēju kā pārdot savas fotogrāfijas tiešsaistes platformās - ir neskaitāmas tiešsaistes platformas, kas piedāvā iespēju ievietot tajās fotogrāfijas, pēc tam pelnot katru reizi, kad kāds tās iegādājas. Taču, protams, jārēķinās ar to, ka šajās platformās ir pamatīga konkurence. Tāpat vari piedāvāt fotografēšanas pakalpojumus gan privātiem, gan uzņēmumu pasākumiem un dažādiem citiem svarīgiem dzīves mirkļiem. Lai piesaistītu jaunus klientus, izvieto reklāmu, piemēram, dažādās sociālo tīklu domubiedru grupās. Kvalitatīvām fotogrāfijām šobrīd ir liela vērtība!

8. Roku darbs

Ja Tu esi radošs un Tev padodas rokdarbi, izgatavo un pārdod tos! Tās var būt rotaslietas, gleznas, adīti un tamborēti apģērbi un aksesuāri, dažādi dekoratīvi priekšmeti u.c. Pārdot savus roku garbus vari gan internetā, sociālajos tīklos un sludinājumu portālos, gan dažādos tirdziņos. Roku darbiem vienmēr ir pievienotā vērtība, turklāt ir cilvēki, kuriem roku darbu iegāde ir kā hobijs un kuri regulāri meklē unikālus roku darbus. Taču ņem vērā un atceries - lai, pārdodot savus roku darbus, nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus, nepieciešams reģistrēt saimniecisko darbību!

9. Virtuālais asistents

Virtuālais asistents ir cilvēks, kas sniedz citiem atbalstu, tiešsaistes čatā atbildot uz dažādiem jautājumiem. Lai arī mūsdienās lielu daļu no virtuālā asistenta darba apjoma paveic mākslīgais intelekts, vēl joprojām ir situācijas, kurās var palīdzēt tikai reāls asistents, tādēļ šī ir pieprasīta pozīcija. Lai kļūtu par virtuālo asistentu, ir jāpārzina tehnoloģijas, valodas normas, kā arī jābūt zinošam noteiktos procesos - atkarībā no izvēlētā darbības virziena. Visbiežāk virtuālie asistenti nepieciešami tieši interneta veikalos, lai sniegtu informāciju par konkrētām precēm un palīdzētu tās iegādāties.

10. Mājdzīvnieku pieskatīšana

Ja Tev patīk dzīvnieki, tad vari nopelnīt, piedāvājot mājdzīvnieku pieskatīšanas vai pastaigu pakalpojumus - jā, varētu likties neticami, taču mūsdienās šie pakalpojumi ir ļoti pieprasīti! Īpaši pieprasīti tie ir to cilvēku vidū, kam ir ļoti saspringta ikdiena vai, kuri mēdz regulāri ceļot. Taču jāatceras, ka šis ir ļoti atbildīgs darbs, jo katram mājdzīvniekam un tā īpašniekam ir savas vajadzības un vēlmes! Lieliski, ja Tev ir veterinārmedicīniskā izglītība, tomēr tas nav obligāti! Lai iegūtu jaunus klientus, vari izvietot reklāmu dažādās sociālo tīklu domubiedru grupās, kas saistītas ar mājdzīvniekiem.

11. Ēdienu piegāde

Steidzīgās ikdienas dēļ arvien populārāks kļūst tāds serviss kā ēdienu piegāde. Ja esi gatavs vienmēr turēt roku uz pulsa, ātri nogādāt ēdienu galamērķī, kā arī komunikācija ar svešiem cilvēkiem Tev nesagādā grūtibas, vari izmēģināt savus spēkus ēdiena piegādes servisā, pievienojoties Bolt food vai Wolt komandai. Turklāt, ja Tev nav personīgā auto, neuztraucies - tas nav šķērslis! Piegādāt ēdienu iespējams arī ar velosipēdu vai, piemēram, ar elektrisko skrejriteni.

12. Kursu vai apmācību izveidošana

Ja Tev ir kādas zināšanas/prasmes, ar kurām Tu gribētu dalīties, taču nevēlies komunicēt ar saviem klientiem klātienē, aci pret aci, tad vari izveidot savus e-kursus vai e-apmācības. Šobrīd tas ir viens no populārākajiem veidiem, kā gūt peļņu internetā. Sākumā nepieciešams rūpīgi izvēlēties tematu, sagatavot kvalitatīvus materiālus un izvietot reklāmu, lai piesaistītu jaunus klientus. Savukārt kursus vai apmācības vari rīkot tādās tiešsaistes platformās kā Udemy vai Teachable.

13. Pasākumu plānošana un organizēšana

Ja Tev piemīt spēcīgas organizatoriskās spējas, prasme darboties komandā, kā arī esi entuziastisks, aktīvs un sabiedrisks, vari izmēģināt savus spēkus pasākumu plānošanas un organizēšanas nozarē. Pasākumu plānošana un organizēšana šobrīd ir viena no visstraujāk augošajām nozarēm, kur vienuviet sastopas kultūras un izklaides jomas, biznesa vide, izglītība, reklāma un tirdzniecība. Turklāt, privātie un uzņēmumu pasākumi būs aktuāli vienmēr! Jāņem vērā, ka šajā nozarē ir pamatīga konkurence, taču apdomā - varbūt Tev piemīt kāda ''odziņa'', ar kuru varēsi izcelties starp citiem?

14. Pārdod lieko

Lai arī varētu likties pretēji, mums katram mājās ir kas lieks, ko varētu pārdot. Jāatceras, ka tas, kas vienam lieks - citam prieks, tādeļ veic sava mājokļa ģenerālo revīziju un atbrīvojies no visa, kas Tev vairs nav nepieciešams! Tādā veidā nošausi divus zaķus ar vienu šāvienu: atbrīvosi vietu savās mājās un nopelnīsi naudu. Protams, jāatceras, ka šīm lietām vajadzētu būt adekvātā stāvoklī - tīrām, nesaplēstām u.c. Tāpat nepieciešams sagatavot kvalitatīvas fotogrāfijas un aprakstus. Liekās lietas vari pārdot Facebook Marketplace vai AndeleMandele platformā.

15. Konsultāciju pakalpojumi

Ja Tev ir zināšanas kādā noteiktā jomā, piemēram, grāmatvedībā vai uzņēmējdarbībā, vari sniegt konsultācijas, palīdzot citiem sasniegt mērķus vai atrisināt problēmas. Lai varētu sniegt konsultāciju pakalpojumus, sākumā apdomā, vai Tavām konsultācijām būs kāda pievienotā vērtība un kāda varētu būt Tava mērķauditorija! Savukārt, lai piesaistītu jaunus klientus, nepieciešams izvietot reklāmu, piemēram, sociālajos tīklos. Konsultācijas vari sniegt gan klātienē, gan attālināti, kādā no tiešsaistes saziņas platformām.

Veidi, kā nopelnīt naudu, ir daudz un dažādi - atliek vien izvēlēties sev piemērotāko un tīkamāko. Tomēr, lai attīstītu dažādas biznesa idejas, var būt nepieciešams sākotnējs finansiālais ieguldījums. Ja esi atradis sev piemērotāko un tīkamāko veidu, kā nopelnīt naudu, taču nepieciešami papildu līdzekļi, piemēram, jauna inventāra iegādei, Tev var palīdzēt Latkredits.lv. Pie mums pieejami aizdevumu veidi dažādām vajadzībām un situācijām - ienāc un ieskaties! Tomēr atgādinām, ka ikviens aizdevums ir nopietnas saistības, tādēļ sākumā nepieciešams rūpīgi izvērtēt aizdevuma nepieciešamību, piemērotību situācijai, kā arī savas iespējas aizdevumu godprātīgi atmaksāt!

Atgriezties uz sākumu