Kā inflācija ietekmējusi automašīnu iegādes tendences?
Cik vēlies aizņemties?
3000
Kad plāno atdot?
120 mēn.

89.91 €/mēn.

Ikmēneša
maksājums

Kredīts Tev

Latkredits Blogs

Jaunumi finanšu nozarē, mūsu pakalpojumi un ikdienas padomi darbībās ar finansēm

Atgriezties uz sākumu
Auto 30.06.2023

Kā inflācija ietekmējusi automašīnu iegādes tendences?

Inflācija jeb vispārējs preču un pakalpojumu cenu pieaugums joprojām liek par sevi manīt. Tas ietekmē ne tikai pārtikas preču, bet arī auto tirgu. Lai cīnītos ar inflācijas radītajām sekām Eiropas Centrālā banka paaugstinājusi Euribor procentu likmi, kas būtisku iespaidu atstāj uz tiem auto īpašniekiem, kas savus spēkratus iegādājušies ar auto kredīta vai līzinga palīdzību.

Pieauguši auto līzinga un kredīta maksājumi

Kredīts automašīnas iegādei nereti ir viens no finansējuma avotiem, ko izvēlas autovadītāji gadījumā, kad vēlas iegādāties jaunu vai lietotu auto. Pēc savas būtības tas ir kā patēriņa kredīts, taču paredzēts tieši automašīnu iegādei. Tas sniedz iespēju izvēlēties autobraucēja vajadzībām un vēlmēm piemērotu auto bez īpašiem nosacījumiem. Arī auto līzings ir populārs finansējuma veids automašīnas iegādei. Šim finansējuma avotam gan pastāv vairāki nosacījumi, kas ietekmē gan auto izvēli, gan tā pircēja līdzmaksājuma apjomu, gan citus nozīmīgus faktorus. Taču neskatoties uz to, kurš no auto finansējuma avotiem izvēlēts, inflācija atstājusi ievērojamu ietekmi uz abiem no tiem. Tā kā lielākā daļa auto līzingu un kredītu tiek slēgta ar mainīgo procentu likmi, to ietekmē Euribor izmaiņas. Šīs procentu likmes pieaugums ik mēnesi paaugstina auto kredīta vai līzinga maksājumu, tādējādi radot finansiālus izaicinājumus auto īpašniekiem.

Līdz ar to tiem, kas plāno iegādāties auto ar līzinga vai kredīta palīdzību, nepieciešams rūpīgi izvērtēt savas iespējas aizdevumu atmaksāt.

Arvien pieprasītāks kļūst lietotu auto tirgus

Inflācijas ietekmē cenu pieaugums vērojams visu veidu automašīnām. Protams, auto cena ir ļoti atkarīga no tā modeļa, izlaiduma gada un komplektācijas, taču kopumā vērojams gan jaunu, gan arī lietotu auto cenu pieaugums. Inflācijas ietekmē, augot jauno auto ražošanas izmaksām, palielinājušās arī šo transportlīdzekļu iegādes izmaksas. Tas viss atstāj ietekmi arī uz lietotu auto tirgu.  Lietotu auto  pieprasījums ievērojami audzis, taču piedāvājums nespēj apmierināt autobraucēju vajadzības, līdz ar to vērojams cenu pieaugums arī otrreizējā auto tirgū, kur arvien zemākas kvalitātes automašīnas tiek pārdotas par augstākām cenām.

Lai arī prognozes liecina, ka inflācija šajā un arī nākamajā gadā varētu samazināties, tā joprojām paliks augsta, kas atstās ievērojamu ietekmi uz kā jauno, tā arī lietoto auto tirgu.

Pirms iegādājies automašīnu ar auto kredīta vai līzinga palīdzību, izvērtē savas iespējas aizdevumu atmaksāt. Tāpat pievērst uzmanību, kurš no finansējuma veidiem Tavā situācijā ir izdevīgais. Kā arī izvērtē dažādu pakalpojumu sniedzēju piedāvājumus, jo kreditētāju piedāvājumi var būtiski atšķirties.

Ja arī Tu vēlies iegādāties automašīnu un, izvērtējot savu finansiālo situāciju, esi gatavs uzņemties ilgstošas saistības, noderīgs būs Latkredits finanšu pakalpojums – kredīts auto iegādei. Tas sniedz iespēju iegūt līdz pat 25 000 EUR savām vēlmēm un vajadzībām piemērota auto iegādei.

Atgriezties uz sākumu